Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos Orpo voittaa Stubbin, haluaako hän enää vanhaa isäntäänsä hallitukseen neuvomaan?

Siististäkin puheenjohtajakamppailusta voi jäädä sieluun haavoja, kirjoittaa kommentissaan HS:n politiikan toimituksen esimies Piia Elonen.

Politiikka
 
Orpo mukaan kokoomuksen puheenjohtajakisaan
Orpo mukaan kokoomuksen puheenjohtajakisaan
Sisäministeri Petteri Orpo piti keskiviikkona lehdistötilaisuuden, jossa hän kertoi aikovansa haastaa valtiovarainministeri Alexander Stubbin kokoomuksen puheenjohtajakisassa.

Tänään keskiviikkona puheenjohtajaehdokkuudestaan ilmoittanut Petteri Orpo on erittäin vahvoilla kokoomuksen puheenjohtajakisassa – niin vahvoilla, että saattaa hyvinkin tulla kesäkuussa valituksi.

Ja puheenjohtajan vaihtuminen on aina luonteva paikka tehdä myös jonkinlaista ministerikierrätystä. Orpo haluaisi tietysti koota ympärilleen oman joukkueensa.

Sitä paitsi kierrätystä tulee väkisinkin. On selvää, että Orpon itsensä pitäisi vaihtaa nykyinen sisäministerisalkku valtiovarainministerin tehtävään. Tämä salkku on nyt Alexander Stubbin kourassa.

Kokoomuksen puheenjohtajan pitää tietysti ottaa puolueen salkuista se raskain. Sitä paitsi talouspolitiikka on kokoomusäänestäjille niin keskeistä, että sen on oltava puheenjohtajan omissa käsissä. Orpolla ei tässä ole jossiteltavaa.

Ehkä mielenkiintoisempi kysymys onkin, nostaisiko Orpo ministeriksi – Jan Vapaavuoren.

Vapaavuorta on pidetty jopa Orpoakin suositumpana puheenjohtajapelissä, mutta hän ei ole lähdössä ehdolle.

Orpo ja Vapaavuori tapasivat hiljattain kahdestaan Luxemburgissa, jossa Vapaavuori työskentelee Euroopan investointipankin varapääjohtajana.

Se ei ole tiedossa, mistä herrat keskustelivat. Vaihdettiinko vain kuulumisia? Vai sovittiinko kenties siitä, että toinen lähtee ehdolle ja nostaa toisen ministeriksi, jos tulee valituksi. Jonkinlainen välipuhe on mahdollista.

Vapaavuori itse lähti vapaaehtoisesti elinkeinoministerin tehtävistä Luxemburgiin.

Hän saattaa siitä huolimatta jo haluta takaisin kotimaan politiikkaan ja ministeriksi.

Vapaavuori on ravannut ahkerasti Suomessa. Hän on tietysti markkinoinut uutta kirjaansa, joka käsittelee muun muassa Suomen talouspolitikkaa. Lisäksi hän on istunut eduskunnan kuppilassa pitämässä hovia. Hän ei selvästikään ole halunnut kadota Suomen ympyröistä investointipankin syövereihin.

Valtiovarainministerin salkku kuuluu puheenjohtajalle, mutta sisäministerin tehtävät voisivat sopia Vapaavuorelle. Tietysti yksi vaihtoehto on myös nyt Lenita Toivakan hallussa oleva ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkku.

Se sopisi sinänsä sisältönsä puolesta Stubbille – jos Orpo haluaisi pitää hänet hallituksessa ja Stubb jäädä. Myös sukupuolijakoa pitää miettiä. Kokoomuksella on nyt kaksi mies- ja kaksi naisministeriä. Vapaavuoren ottaminen hallitukseen horjuttaisi tätä tasapainoa.

Tietysti Orpon pitäisi ensin voittaa puheenjohtajakisa. Stubb aikoo kilpailuhenkisenä ihmisenä taistella paikastaan tosissaan.

Jos Stubb voittaa, haluaako hän pitää haastajansa hallituksessa? Onko Orpon siinä tapauksessa parempi etsiä uusia töitä?

Kun kokoomus kaksi vuotta sitten valitsi puheenjohtajakseen Alexander Stubbin, Stubb otti hallitukseensa molemmat kilpakumppaninsa eli Paula Risikon kunta- ja liikenneministeriksi ja Vapaavuoren elinkeinoministeriksi.

Tilanne oli kuitenkin siinä mielessä erilainen, että istuva puheenjohtaja Jyrki Katainen luopui paikastaan vapaaehtoisesti ja omasta halustaan. Kolme ministeriä kisasivat paikasta tasaveroisina ja puhtaalta pöydältä.

Nyt istuva puheenjohtaja ei ole lähdössä minnekään. Stubb haluaa pitää paikkansa ja suorastaan kamppailla siitä.

Hän sanoi suoraan maanantaina, ettei itse olisi voinut haastaa vastaavalla tavalla Kataista puheenjohtajuudesta. Paljastava kommentti.

Nyt Orpo lähtee haastamaan istuvaa puheenjohtajaa. Haluaisiko hän mahdollisen voittonsa jälkeen ottaa tappion kärsineen Stubbin hallitukseen? Voi olla hankalaa, jos vanha isäntä istuu nurkassa neuvomassa.

Tai haluaisiko Stubb itse häviön jälkeen jäädä hallituksen riviministeriksi?

Siististäkin puheenjohtajakamppailusta voi jäädä sieluun haavoja.

Stubb muuten siirsi kokoomusjohtoon tullessaan Jari Koskisen sivuun ja nosti Petteri Orpon maa- ja metsätalousministeriksi.

Jos Stubb häviäisi puheenjohtajapelin Orpolle, hänen jatkonsa hallituksessa olisi Orpon ja hänen itsensä käsissä.

Korrektina poliitikkona Orpo varmaan tarjoaisi salkkua Stubbille. Orpolta itseltään jäävät sisäministerin tehtävät eivät ehkä olisi Stubbin ominta aluetta, mutta Toivakan salkku istuisi Stubbille kuin urheilugeeli lenkkitakin taskuun.

Mutta ottaisiko Stubb paikan vastaan? Hän on hallituksen pitkäaikaisin ministeri, ja kahdeksan ministerivuoden jälkeen hän varmasti voisi tehdä elämällään jotain muutakin.

Toisaalta Stubb keskittyy nyt voittamaan puheenjohtajakisaa ja jos sen haluaa tehdä uskottavasti, ei työnhaku samalla oikein onnistu. Hänellä ei siis välttämättä ole valmiina suunnitelma b:tä.

Vain Stubb itse tietää vastauksen. Eikä sitä häneltä kuulla. Hänen ainoa julkinen suunnitelmansa on voittaa puheenjohtajakisa.

Stubb itse muistuttaa mielellään, että viime kerralla Vapaavuoren piti ”kokoomusexceleidenkin” mukaan olla varma voittaja. Silti Stubb voitti.

Politiikassa yllätykset ovat aina mahdollisia.

Stubb: "Orpon kanssa minulla ei ole ollut jännitteitä"
Stubb: "Orpon kanssa minulla ei ole ollut jännitteitä"
Valtiovarainministeri Alexander Stubb toivotti sisäministeri Petteri Orpon tervetulleeksi puolueen puheenjohtajakisaan. Kuvaus Terhi Liimu.
Alexander Stubb: Tuen Petteri Orpoa kaikissa hänen ratkaisuissaan, mutten olisi itse voinut aikanaan ajatella Jyrki Kataisen h
Alexander Stubb: Tuen Petteri Orpoa kaikissa hänen ratkaisuissaan, mutten olisi itse voinut aikanaan ajatella Jyrki Kataisen h
Kokoomuksen puoluejohtaja Alexander Stubb avasi puolueensa puheenjohtajakisan kampanjansa Espoossa, ravintola Haikaranpesässä. Stubb kertoo, mistä puolueen sisäiset jännitteet hänestä johtuvat. Kokoomuksen puoluejohtaja Alexander Stubb avasi puolueensa puheenjohtajakisan kampanjansa Espoossa, ravintola Haikaranpesässä. Stubb kertoo, mistä puolueen sisäiset jännitteet hänestä johtuvat. toimittaja: Juha-Pekka Raeste, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb ja puolueen johtoon pyrkivä sisäministeri Petteri Orpo eduskunnan täysistunnossa viime lokakuussa.
Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb ja puolueen johtoon pyrkivä sisäministeri Petteri Orpo eduskunnan täysistunnossa viime lokakuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat