Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus kieltää väliaikaisesti isot sairaalainvestoinnit – harvinainen laki puuttuu kuntien päätösvaltaan

Hallitus syyttää kuntia hankkeista, joilla varmistellaan oman kunnan asemaa sote-uudistuksessa.

Politiikka
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Yliopistosairaalat ovat viime vuosina investoineet paljon rakennushankkeisiin. Tampereella investointien määrä on noin 200 miljoonaa euroa.
Yliopistosairaalat ovat viime vuosina investoineet paljon rakennushankkeisiin. Tampereella investointien määrä on noin 200 miljoonaa euroa. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Hallitus puuttuu kovalla kädellä kuntien ja kuntayhtymien sairaalainvestointeihin. Tulossa on väliaikainen laki, jossa yli viiden miljoonan euron investointeja sosiaali- ja terveydenhuollon rakennuksiin saa tehdä vain sosiaali- ja terveysministeriön poikkeusluvalla.

Sen lisäksi hallitus vaatii, että jos kunta ulkoistaa yli puolet sosiaali- ja terveydenhuollostaan pitkällä sopimuksella, sopimuksessa pitää olla irtisanomisehto.

Lakiluonnos julkistettiin keskiviikkona. Kunnille ja muille soten toimijoille on luvassa kuulemistilaisuus laista toukokuun lopussa.

Valtio on harvoin rajoittanut kuntien päätösvaltaa vastaavalla tavalla.

Poikkeukselliset esitykset liittyvät sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistukseen, jonka on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2019 alussa.

Hallitus pelkää, että ennen lain voimaantuloa kunnat tekevät turhia investointeja tai sopimuksia, jotka sitovat tulevia maakuntia. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy uudistuksessa kunnilta maakunnille.

Hallitus sanoo lakiesityksen perusteluissa suoraan, että kunnat ovat tehneet ratkaisuja puhtaasti omasta näkökulmastaan ja halunneet säilyttää oman alueensa ja omien asukkaittensa palvelurakenteen, kiinteistöt ja omaisuuden.

”On tehty ratkaisuja, joiden tarkoituksena on jopa edesauttaa sosiaali- ja terveydenhuollon voimavarojen mahdollisimman suuren osan sitomista oman kunnan alueelle”, lakiesitys sanoo.

Sote on annettu yksityisen yrityksen hoitoon muun muassa Rääkkylässä, Tohmajärvellä, Parkanossa, Mänttä-Vilppulassa ja Ähtärissä. Hallitus on huolestunut erityisesti kyseisten sopimusten pitkistä sopimusajoista, jotka ovat tyypillisimmin kymmenen vuotta ja sisältävät option jatkokaudesta.

Jos tulevat maakunnat haluavat purkaa tällaisen sopimuksen kesken kauden, edessä on isoja korvausvelvoitteita.

Toinen huolenaihe ovat rakennushankkeet, joita on sosiaali- ja terveysministeriön mukaan vireillä erikoissairaanhoidossa noin neljän miljardin euron arvosta vuoteen 2020 mennessä. Kaikista hankkeista ei tosin ole vielä lopullisia päätöksiä.

Niiden päälle ministeriön tiedossa on myös kuntien rakennushankkeita muun muassa terveyskeskuksiin.

”Kaikille suunnitelluille rakennuksille ei kuitenkaan ole välttämättä lähitulevaisuudessakaan käyttöä. On siis suuri riski, että uudet tai korjatut rakennukset joko jäävät tyhjilleen ja käyttämättömiksi tai niitä käytetään tehottomasti lähinnä siksi, että ne ovat olemassa”, lakiesitys arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat