Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin kokoomuksen johtajaehdokkaiden näkemykset eroavat – Stubb vaikuttaa Orpoa enemmän maltilliselta keskustaoikeistolaiselta

Kevään 2015 vaalikonevastauksissa Orpo on selvästi vankemmin jotain ehdotonta mieltä kuin Stubb.

Politiikka
 
Orpo mukaan kokoomuksen puheenjohtajakisaan
Orpo mukaan kokoomuksen puheenjohtajakisaan
Sisäministeri Petteri Orpo piti keskiviikkona lehdistötilaisuuden, jossa hän kertoi aikovansa haastaa valtiovarainministeri Alexander Stubbin kokoomuksen puheenjohtajakisassa.

Taksiluvat, koulukuri ja varakkaiden hoivapalvelut. Siinä kolme aihetta, joista kokoomuksen puheenjohtajuudesta kilpailevien Alexander Stubbin ja Petteri Orpon näkemykset ainakin eroavat.

Tai ainakin ne erosivat vielä viime vuoden alussa Helsingin Sanomien vaalikonevastauksissa. Tästä löytyvät Stubbin vastaukset ja tästä Orpon vastaukset.

Stubb ja Orpo eivät ole arvioineet, millä tavalla heidän poliittiset linjansa eroavat toisistaan. Stubb on sanonut sen verran, että he edustavat maltillista keskustaoikeistolaisuutta.

Vaalikonevastauksien perusteella eroja kuitenkin löytyy:

Lehtikuva
Petteri Orpo (vas.) ja Alexander Stubb
Petteri Orpo (vas.) ja Alexander Stubb

Johtuneeko lyhyemmästä ministerikokemuksesta vai mistä, mutta Orpo on vastauksissaan selvästi vankemmin jotain ehdotonta mieltä kuin Stubb.

Stubb vastaa kahteen kysymykseen ”en osaa sanoa”, kun Orpolta löytyy aina vastaus.

Jos jättää Stubbin ”en osaa sanoa” -vastaukset huomioimatta, he ovat 18 kertaa ainakin vähän eri mieltä vaalikoneen kolmestakymmenestä kysymyksessä.

Usein vastausten sävyero on hienonhieno, mutta yksi ero vastauksien tyylissä on: Orpo vastaa 9 kertaa ehdottomia vastauksia (täysin samaan mieltä tai täysin eri mieltä), kun Stubb vetää äärilaitaan vain neljä kertaa.

Jos näiden vastauksien perusteella pitäisi jotain arvioida, niin Stubb vaikuttaa kyselyssä enemmän maltilliselta keskustaoikeistolaiselta kuin Orpo.

Orpo on hivenen jyrkempi kanta esimerkiksi siihen, ettei hyvätuloisten verotusta saa kiristää kuten myös siinä, että Suomen julkinen sektori on liian suuri ja sitä on syytä pienentää. Orpo on ehdottomampi myös siitä, että hallituksen pitää kiristää velvoitteita ottaa vastaan tarjottu työpaikka.

Orpo on täysin sitä mieltä, että yritysten pitäisi voida maksaa työehtosopimuksia pienempiä palkkoja, jotta Suomeen saataisiin työpaikkoja. Stubbilla on astetta maltillisempi näkemys aiheesta.

Selkeimmin valtiovarainministeri Stubbin ja sisäministeri Orpon näkemykset eroavat taksiluvissa ja koulukurissa.

Orpo on ”lähes eri mieltä” väitteestä, jonka mukaan taksien pitäisi antaa kilpailla vapaasti asiakkaista ilman, että valtio säätää hinnat tai rajoittaa taksilupien määriä. Orpo vastaa, että ”minusta meillä on hyvä ja toimiva järjestelmä”.

Stubb vastaa kysymykseen ”lähes samaa mieltä” ja kannattaa asian tutkimista.

Stubb vastaa olevansa ”lähes eri mieltä” väitteeseen, jossa tiedusteltiin, kohdellaanko koululaisia liian lepsusti ja tekisikö tiukempi kuri kouluista parempia.

Orpon vastaus on päinvastainen. Hänestä tiukempi kuri tekisi kouluista parempia.

HS ei ole kysynyt ehdokkailta, ovatko näkemykset muuttuneet kyselyn jälkeen.

Orpo kannattaa selvästi vankemmin kuntien pakkoliitoksia kuin Stubb. Orpon mielestä ihmisten pitäisi käyttää varallisuuttaan hoivapalveluiden rahoittamiseen vanhana, kun taas Stubb ei kannata asiaa, vaan näkee sen ehkä johtavan omaisuuden siirtämiseen maan ulkopuolelle.

Stubb ja Orpo näkivät eri lailla myös sen, ovatko ”nykyisen kaltaiset palvelut ja sosiaalietuudet pitemmän päälle liian raskaita julkiselle taloudelle”.

Stubb sanoo olevansa väitteen kanssa jokseenkin samaa mieltä, kun taas Orpo ei täysin allekirjoita väitettä. Orpo uskoo, että nykyisen kaltaiset (hän tosin laittaa nuo sanat sitaatteihin) palvelut ja etuudet pystytään säilyttämään, vaikka niitä joudutaankin uudistamaan ja muuttamaan.

Myös yhdessä ympäristökysymyksessä heillä on eri näkemys. Orpo on ”täysin eri mieltä” siitä, että kaikessa päätöksenteossa pitäisi arvioida vaikutukset ympäristöön ja tarvittaessa luopua ympäristölle haitallisista hankkeista. Stubb on jokseenkin eri mieltä väitteen kanssa.

Samaa mieltä he ovat kymmenen kertaa.

Yhtä mieltä ehdokkaat ovat siitä, että Suomi tarvitsee lisää ydinvoimaa, ja että alkoholia tarjoavien ravintoloiden pitäisi saada olla auki nykyistä vapaammin. Heidän mielestään koko Suomi on syytä pitää asuttuna vaikka verovaroin ja sote-uudistuksen yhteydessä yksityiset terveyspalvelut pitäisi nostaa julkisten palveluiden rinnalle samanlaiseen asemaan.

Samaa mieltä he ovat myös seuraavista väitteistä: EU:sta on Suomelle enemmän hyötyä kuin haittaa (täysin samaa mieltä molemmat), Suomen tulisi tällä vaalikaudella ryhtyä valmistelemaan hakemista Natoon (lähes samaa mieltä molemmat), perinteiset arvot – kuten koti, uskonto ja isänmaa – muodostavat hyvän arvopohjan politiikalle (lähes samaa mieltä), suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita (lähes samaa mieltä ovat) ja talouskasvu ja työpaikkojen luominen tulisi asettaa ympäristöasioiden edelle silloin, kun nämä kaksi ovat keskenään ristiriidassa (lähes eri mieltä molemmat).

Stubb: "Orpon kanssa minulla ei ole ollut jännitteitä"
Stubb: "Orpon kanssa minulla ei ole ollut jännitteitä"
Valtiovarainministeri Alexander Stubb toivotti sisäministeri Petteri Orpon tervetulleeksi puolueen puheenjohtajakisaan. Kuvaus Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat