Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb Ylellä: Minulla on eri näkemys kokoomuksen kannatuksesta kuin Orpolla

Stubb myöntää, että puolueen kannatus on liian matala, mutta vertaisi sitä muihin pitkään hallitusvastuussa olleisiin puolueisiin.

Politiikka
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb oli vieraana Ylen Ykkösaamussa.
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb oli vieraana Ylen Ykkösaamussa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoo Yleisradion haastattelussa, että hänellä on eri näkemys kokoomuksen kannatuksesta kuin kokoomuksen toisella puheenjohtajaehdokkaalla, sisäministeri Petteri Orpolla.

Orpon mukaan kokoomuksen tila on jännitteinen ja ote tavallisten suomalaiset arkeen on heikentynyt, vaikka linja on oikea.

”Emme voi olla tyytyväisiä kokoomuksen kannatukseen. Haluaisin käydä keskustelua siitä, miten palautetaan luottamus kokoomukseen. Miten saadaan taas keskiluokka luottamaan kokoomukseen”, Orpo perusteli Yleisradiossa lauantaina, miksi hän lähti puheenjohtajakisaan. Haastattelu julkaistiin samassa yhteydessä kun kokoomuksen puheenjohtaja Stubb oli Ykkösaamun haastateltavana.

Stubb myöntää, että puolueen kannatus on liian matala, mutta vertaisi sitä muihin pitkään hallitusvastuussa olleisiin puolueisiin.

”Kannatuspuolesta olisin pikkaisen eri mieltä Petterin kanssa. Perussuomalaisten kannatus on valitettavasti puolittunut vaalien jälkeen, keskusta kävi välillä 14 prosenttista ja Sdp 12–13 prosentissa, mutta kokoomuksen kannatus on ollut vakaa, mutta totean, että liian matala”, Stubb sanoi Ykkösaamussa. ”Seuraavan kerran kannatus mitataan sitten kuntavaaleissa.”

Stubb arvelee, että Orpolle oli vaikeaa lähteä haastamaan häntä. ”Hän on ollut todella hyvä työpari minulle.”

Stubb sanoo, että häneen kohdistunut viime aikainen kritiikki on tuntunut ikävältä. ”Varmaan meidän kaikkien persoona jakaa jollakin tavalla. Joskus politiikka voi olla aika rajua, kovaa ja henkilöön iskevää”, Stubb sano.

”Ei voi väittää, että tuntuu hyvältä, kun mollataan ja ollaan ilkeitä toista ihmistä kohtaan. Tämä on ammatti, jossa se on kestettävä.”

Esimerkkinä hän mainitsee eduskuntaryhmästä tulleen kritiikin. ”Olen pyrkinyt toimimaan ruohonjuuritasolla ja osallistamaan. Olen pyrkinyt johtamaan keskeltä, en ylhäältä”, hän sanoo.

Hän sanoo, ettei hänellä ole varasuunnitelmaa, jos häntä ei valita enää puheenjohtajaksi.

Kokoomus valitsee puheenjohtajansa puoluekokouksessaan 10.–12. kesäkuuta Lappeenrannassa. Toistaiseksi Stubbin lisäksi puheenjohtajuudesta kamppailee kaksi ehdokasta: Orpo ja kansanedustaja Elina Lepomäki. Orpo on HS:n kyselyn mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmän suosikki, mutta valintaa ei tee eduskuntaryhmä vaan puoluekokous.

”Varmasti puoluekokouksessa linjasta puhutaan. Petterin kanssa meillä on aika läheiset linjat. Jokainen siellä äänestävä varmaan miettii, mitä olisimme voineet tehdä toisin?”

Stubb sanoo, että hän ei olisi tehnyt niin paljon koulutusleikkauksia kuin hallitus teki. ”Jokainen euro pois koulutuksesta on menetetty euro.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat