Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jan Vapaavuori tukee Orpoa: ”Kokoomus on ajautunut väärälle kurssille”

Politiikka
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Jan Vapaavuori.
Jan Vapaavuori. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sai jälleen yhden arvokkaan tukijan lisää kokoomuksen puoluejohtajakisaan. Tänään tiistaina Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori ilmoittautui Orpon kannattajaksi.

Samalla Vapaavuori kertoo, että hän ei lähde taistelemaan puolueen puheenjohtajapaikasta. Vapaavuori julkisti kantansa blogikirjoituksessaan.

”Uskon ja toivon, että Orpo voittaa. Uskon myös, että hän on riittävän fiksu ollakseen lupailematta liikoja. Ja toivon, ettei kokoomusväki hänen kontolleen epärealistisia odotusarvoja liikaa pistä”, Vapaavuori kirjoittaa.

Kokoomus tarvitsee Vapaavuoren mukaan uudenlaista johtajuutta. Puolue on ajautunut väärälle kurssille ja puoluejohtajakisa on Vapaavuoren mielestä ennen kaikkea henkilövaali.

”Nyt on olennaista johtajuus, kokoomuksen vähän lommoja kokeneen talouspoliittisen uskottavuuden palautus, joukkojen kokoaminen ja yhtenäisyyden lisäys”, Vapaavuori korostaa HS:lle.

”Politiikassa kysymys on paljon muustakin kuin linjasta. Alexander Stubbin (kok), Orpon ja Elina Lepomäen (kok) välillä ei ole isoa linjaeroa. Siksi ilman muuta Orpo on paras ehdokas.”

Vapaavuori muistuttaa, että organisaatiot ajautuvat aina joskus tilanteisiin, että tarvitaan vaihdoksia, ilman, että se on suoraan kenenkään syy.

”Kyse on monen tekijän summasta: tyytymättömyydestä politiikan tuloksellisuuteen, uskottavuuden heikkenemistä, sisäisen yhteishengen nakertumisesta, kannatuksen laskusta. Eikä tämä kaikilta osin paikallistu aina puheenjohtajaan ”, Vapaavuori huomauttaa.

Blogissaan Vapaavuori ilmoittaa tukevansa myös Lepomäen talouspoliittista ajattelua.

”Lepomäki on rohkea nainen. Ja vieläpä hiton skarppi. En varsin pitkän urani aikana ole törmännyt moneenkaan hänen tietämyksellään ja älynlahjoillaan varustettuun poliitikkoon. Hänet on viime viikkoina pyritty lokeroimaan jonnekin kauas politiikan oikealle laidalle. Saattaa hän hitusen kilpailijoitaan markkinahenkisempi ollakin, mutta ennen kaikkea hän on rehellinen ja linjakas. Hänellä on rehellinen analyysi siitä, missä Suomi makaa ja aito näkemys siitä, mitä pitäisi tehdä”, Vapaavuori kirjoittaa.

”Kokoomuksen puheenjohtajakisan paradoksi on se, että Lepomäki tuskin kisaa voittaa, mutta Lepomäen linjalla pitäisi mennä eteenpäin. Ilman muuta hänen viestinsä pitää ottaa vakavasti”, Vapaavuori sanoo HS:lle.

Vapaavuori suomii blogissaan myös Stubbia kohtaan suunnattua kritiikkiä, jota hän ei pidä tyylikkäänä.

”Muutamat kokoomuksen kansanedustajat ovat viimeisen vuoden aikana julkisesti tiukastikin arvostelleet nykyjohtoa, mikä ei ole kovinkaan rakentavaa tai tyylikästä. Aina kritiikki jostain kumpuaa. Ja aina se jostakin kertoo – ellei muusta, niin ainakin johdon kyvyttömyydestä ottaa kokonaisuus onnistuneesti näppeihinsä”, hän kirjoittaa.

”Tarkemmin en osaa akuuttia tyytymättömyyttä arvioida, kun en viimeisen vuoden aikana ole voinut ryhmän tuntoja lähietäisyydeltä aistia. Se on kuitenkin helppo todeta, että aika ajoin esiin nostetut väitteet edellisen puoluekokouksen jättämistä arvista on puhdasta huuhaata”, blogi jatkaa.

Vapaavuori käy läpi myös syitä, jonka vuoksi hän ei kokoomuksen puoluejohtajakisaan nyt lähde. Hän sanoo kuitenkin iloinneensa Lännen Median gallupista, jonka mukaan hänellä olisi paremmat mahdollisuudet tulla nyt valituksi.

”En aio näin kuitenkaan tehdä. Enkä jätä sitä tekemättä sen takia, että voisin osoittaa koko suomalaisen toimittajajoukon olleen kollektiivisesti väärässä – kuten se oli – leimatessaan maaliskuussa julkaistun kirjani Puoliholtiton Suomi vaalikirjaksi”, hän kirjoittaa.

”Tein vuosi sitten isoja henkilökohtaisia valintoja, kun jätin kotimaan politiikan – ainakin tilapäisesti – ja otin vastaan merkittävän kansainvälisen tehtävän. Koin, että keskeinen poliittinen viestini uudistumisen välttämättömyydestä koskee myös minua itseäni. Olli Rehnin viestiä mukaillen työperäiset biorytmini eivät osu nyt tältä osin kohdalleen”, Vapaavuori toteaa blogissaan.

Orpon mahdolliseen uuteen ministerijoukkueeseen Vapaavuori ei sano olevansa käytettävissä.

”Stubb tarjosi minulle ministeripaikkaa jo nykyiseen hallitukseen, silloin kun pohdittiin, lähdenkö Eurooppaan vai en. Hän yritti ylipuhua minua. Päätin lähteä, ja aion pysyä Euroopassa ainakin toistaiseksi.”

Selitys tiistaina julkistetulle tukiblogilleen on Vapaavuoren mukaan puhtaasti käytännöllinen.

”Olen Suomessa nyt kolme päivää ja törmään koko ajan medioihin”, Vapaavuori sanoo.

HS:n kansanedustajakyselyssä helatorstaina Orpo nousi jo ryhmän ylivoimaiseksi suosikiksi.

Orpoa ilmoitti tukevansa julkisesti tuolloin jo 13 edustajaa. Osa edustajista sanoi julkistavansa tukensa hieman myöhemmin. Orpon tueksi voidaan laskea myös neljä edustajaa, jotka haluavat puoluejohtajaksi Lepomäen tai Orpon, ei kuitenkaan Stubbia.

Stubbia tuki HS:n selvityksessä ainoastaan viisi kansanedustajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat