Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukykysopimus yhä vaakalaudalla – ammattiliitto Pron ja ministeri Lindströmin tapaaminen ei tuonut ratkaisua työmarkkinakiistaan

Ammattiliitto Pro on uhannut kaataa kilpailukykysopimuksen, jos hallitus ei peräänny joiltakin osin työllisyysesityksistään.

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Pron puheenjohtaja Jorma Malinen (vas.) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström.
Pron puheenjohtaja Jorma Malinen (vas.) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ammattiliitto Pron ja oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) tapaaminen torstaina ei tuonut ratkaisua kiistaan, joka uhkaa kilpailukykysopimuksen syntymistä toukokuun lopussa.

Ammattiliitto Pro on uhannut kaataa kilpailukykysopimuksen, jos hallitus ei peräänny joiltakin osin työllisyysesityksistään. Pron mukaan ongelmallisia kohtia ovat työttömien työnäyte ja velvoite ottaa vastaan työtä alle työttömyysturvan tason.

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kuvailee Pron lähettämässä tiedotteessa työministerin tapaamista rakentavaksi, mutta odottaa konkreettisia linjauksia.

Lindström sanoi Twitterissä, että keskustelu työnäytteestä ja työttömyysturvasta Malisen kanssa oli rakentava . ”Heidän perustellut huolet otetaan huomioon valmistelussa”, Lindström sanoi.

Pron tiedotteen mukaan Pron edustajat esittelivät tänään ministerille ”lukuisia” hallituksen työllisyyspakettiin sisältyviä ongelmia ja uhkia. Pron mukaan esitykset ovat omiaan vauhdittamaan halpatyömarkkinoiden syntymistä Suomeen ja siirtävät yhä enemmän yrittäjäriskiä omistajilta palkansaajille.

”Minulle jäi ymmärrys, että ministeri suhtautuu esittämiimme ongelmiin vakavasti ja on valmis etsimään keinoja niiden ratkaisemiseksi. Mitään lupauksia emme pystyneet kuitenkaan jatkosta puolin tai toisin antamaan. Jotta Pro voisi olla kilpailukykysopimuksessa mukana, tarvitsemme linjauksia puheiden tueksi”, Malinen sanoo Pron tiedotteessa.

Pro pelkää, että työnäytettä käytetään keinona työttömien ilmaisen työvoiman hyödyntämiseen väärin motiivein. Työnantajalla ei välttämättä ole aikomustakaan harkita työnäytteen antajan palkkaamista, vaan ottaa uusi työnäytteen antaja edellisen tilalle. Näin työnäyte vaarantaisi yritysten välistä kilpailuneutraliteettia, edistäisi harmaata taloutta ja sitä kautta lisäisi myös valtion veromenestyksiä, Pro kertoo tiedotteessaan.

Pron mielestä työnäytteen antajan asema työpaikalla on vastuukysymysten näkökulmasta epäselvä ja aiheuttaa riskejä niin työttömälle kuin yritykselle. Työnäytteestä voisi muodostua erityisesti nuorille työttömille myös työmarkkinoiden ”kynnysraha”, jolloin sen vapaaehtoisuus ei tosiasiassa toteudu.

”Keskustelimme työnäytteen taustalla olevasta tavoitteesta helpottaa työttömien hakeutumista työmarkkinoilla oleviin piilotyöpaikkoihin. Tavoite on ymmärrettävä. Luonteeltaan epävirallisen työnäytteen käytön asianmukaisuutta on kuitenkin vaikeaa tai lähes mahdotonta valvoa, ellei sille aseteta riittävän tiukkoja rajoja”, Malinen sanoo.

Pron mukaan työn vastaanottovelvoitteen kiristäminen koskemaan työttömyysturvaa alemmalla palkalla työskentelyä voi joissain tapauksissa johtaa työttömän ja hänen perheensä kannalta kohtuuttomiin tilanteisiin, Pron tiedotteessa sanotaan.

”Työttömän ansiosidonnaisen työttömyysturvan takaaman tulosuojan poisto yhdistettynä harkinnanvaraiseen ammattisuojan poistoon, voivat yksittäistapauksissa johtaa dramaattisiin toimeentulon pudotuksiin”, Malinen sanoo.

”Työtön voi joutua mielivaltaisen vallankäytön kohteeksi, jos häneltä poistetaan yksittäisen virkamiehen harkinnalla oikeus itse kassamaksuilla hankkimaansa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan ja velvoitetaan sen sijaan työskentelemään palkalla, joka pakottaa perheen myymään vaikkapa oman asuntonsa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat