Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jan Vapaavuori HSTV:n haastattelussa: ”Kokoomus on sekavassa ja epäyhtenäisessä tilassa”

Politiikka
 
Kokoomuksen Jan Vapaavuori: Ministerin paikka ei kiinnosta nyt
Kokoomuksen Jan Vapaavuori: Ministerin paikka ei kiinnosta nyt
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuori. Tällä viikolla Vapaavuori ilmoitti, että hän tukee kokoomuksen puheenjohtajakisassa Petteri Orpoa. Vapaavuori ei silti ole tällä hetkellä kiinnostunut mahdollisesta hallituspaikasta Orpon rinnalla.

Euroopan investointipankin (EIP) varapääjohtaja Jan Vapaavuori (kok) ei lähde mukaan ensi kevään kunnallisvaaleihin. ”En ole ajatellut lähteä mukaan”, Vapaavuori sanoi HSTV:n Studio Kulmapöydän lähetyksessä torstaina.

Se tarkoittaa, että Vapaavuori ei voi tällöin myöskään tavoitella Helsingin uutta pormestarin virkaa. Vapaavuori arvosteli jälleen myös tapaa, jolla pormestari valitaan.

”Tähän asti kaupungin johtajaksi on voitu valita käytännössä kuka tahansa. Jatkossa pormestari voidaan valita vain valtuustoon valittujen 85 henkilön keskuudesta, sen sijaan, että meillä olisi vaihtoehtona neljä miljoonaa aikuista”,

”Mutta eihän tämä ole viimeinen kerta, kun Helsinkiin valitaan kaupunginjohtaja.”

Vapaavuori toisti jälleen, että paluu kotimaan politiikkaan saattaa silti jonain päivänä kiinnostaa.

”En voi uusia mandaattiani EIP:ssä. Tehtävä päättyy neljän vuoden päästä sataprosenttisesti. Pitää keksiä tekemistä sen jälkeenkin. Politiikka on yksi mahdollisuus.”

Vapaavuorella on kautta jäljellä vielä kolme vuotta. Paikka on myös Pohjoismaiden kesken kiertävä mandaatti. Jos Vapaavuori viran vuoden kahden sisään jättäisi, paikalle voitaisiin Vapaavuoren mukaan nimittää todennäköisesti vielä suomalainen.

”Tietysti, mitä lähemmäksi kauden loppu tulee, sitten mandaatti menee seuraavaksi ruotsalaiselle.”

Vapaavuori avasi lähetyksessä myös Luxemburgissa käymiään keskusteluja sisäministeri Petteri Orpon (kok) kanssa. Tapaamisen jälkeen Orpo ilmoittautui tavoittelemaan kokoomuksen puheenjohtajuutta.

”Orpo ei suoraan tätä siellä kertonut, mutta osasin tapaamisen jälkeen päätellä, että on todennäköistä, että hän puheenjohtajuutta tavoittelee.”

”Keskustelimme Luxemburgissa ensin pitkään pakolaiskysymyksestä. Puhuimme pitkään tietysti myös Suomesta, Suomen taloudesta, kokoomuksesta, kokoomuksen tilasta ja tulossa olevasta puoluekokouksesta.”

Mitään ei Vapaavuoren mukaan keskusteluissa luvattu, eikä pyydetty.

Ministeripaikka ei Vapaavuorta myöskään nyt kiinnosta, jos Orpo puheenjohtajaksi nousee ja hän ministeriryhmää uusii.

”Tänä kesänä ei. Jo runsas vuosi sitten valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) minulle ministeripaikkaa tarjosi, kun pohdin nykyistä tehtävääni.”

Hän myöntää, että ministeripaikka voi tuonnempana silti kiinnostaa.

Vapaavuori selitti myös aktiivisuuttaan osallistua nykyisestä korkeasta virastaan jatkuvasti suomalaiseen keskusteluun.

”Edellisen kerran, kun Suomella oli tämä (EIP) paikka, sitä hoiti Sauli Niinistö -niminen kaveri. Ja hän tästä samasta virasta pyrki muun muassa presidentiksi, eikä tullut silloin valituksi. Se, että nimitetään tällaiseen virkaan, ei tarkoita, etteikö voisi osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.”

Blogikirjoituksella Vapaavuori ilmoittautui vastikään Orpon tukijaksi puoluejohtajakisassa. Samalla hän ilmoitti, että hän itse ei tehtävää tavoittele.

”Koko kevään oli spekuloitu, lähdenkö mukaan vai en. Samalla kun ilmoitin, että en itse lähde, oletin, että kiinnostus persoonaani kohtaan on sen verran suurta, että pidin luontevana kertoa, mitä mieltä kisasta olen.”

Blogissa Vapaavuori tuki myös vahvasti Stubbin haastaneen kansanedustaja Elina Lepomäen (kok) talouspoliittista linjaa. Se ei ollut piikki Orpoa vastaan.

”Halusin korostaa, että Lepomäki on erittäin rohkea ja fiksu ihminen. Koska talous on yhä erittäin huonossa jamassa, on hyvä, että on ihmisiä, jotka sen suoraan sanovat, osaavat sen analysoida ja osaavat myös tarjota lääkkeitä. Lepomäen linjalla pitää mennä eteenpäin”, Vapaavuori sanoo.

”Politiikassa on kyse muustakin kuin linjasta. Siinä on kysymys johtajuudesta. Koen, että Orpo on ehdokkaista selvästi paras puoluejohtajaksi.”

”Kun iso puolue on sekavassa tilassa, kuten kokoomus nyt on, ja on ikävää epäyhtenäisyyttä ja sisäistä eripuraa, johtajalta vaaditaan muutakin kuin oikea linja. Hänen on saatava joukot sitoutettua ja puhaltamaan yhteen hiileen.”

Stubbia ei hän suoraan halua arvostella.

”Ei hänessä mitään vikaa välttämättä ole. Totean vaan, että puolue on aika epäyhtenäisessä ja sekavassa tilanteessa, eikä se ole eduksi ainakaan puolueelle. Joskus tarvitaan uutta verta, jotta saadaan porukat kasattua ja viesti kirkkaaksi.”

”Ei linjaeroissa mitään dramaattista eroa ehdokkaiden kesken ole. Lepomäen linjahan on, että pitäisi noudattaa Stubbin linjaa. Lepomäen linja on, että meillä on itse asiassa hyvä hallitusohjelma ja sitä pitäisi oikeasti myös toteuttaa. Puheenjohtajuus on puhtaasti nyt henkilökysymys.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat