Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Rinne: Hallituksen kehitysyhtiö näyttää enemmän myyntiyhtiöltä

Rinne on huolissaan eduskunnan päätösvallan kaventumisesta valtionyhtiöiden omistuksessa

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Antti Rinne
Antti Rinne Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suurimman oppositiopuolueen Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on huolissaan siitä, että valtion omistukset luisuvat eduskunnan päätösvallan ulottumattomiin.

Rinne sanoo torstaina julkaistussa blogissaan, että valtionyhtiöiden merkittävien myyntivaltuuksien muutosten kautta isoja valtion omaisuusmassoja tulee myyntiin ilman, että eduskunta antaa niihin erikseen suostumuksensa.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi torstaina hallituksen suunnitelmista valtion omistajaohjauksen uusista linjauksista.

Sipilä: Omistusrajojen lasku ei ole vielä myyntipäätös, mutta Postille pörssiin menosta vahva viesti
Sipilä: Omistusrajojen lasku ei ole vielä myyntipäätös, mutta Postille pörssiin menosta vahva viesti
Pääministeri Juha Sipilä vastasi valtion omistajapolitiikan uusia linjauksia esiteltyään toimittajien kysymyksiin valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) ja perussuomalaisetn eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terhon kanssa. Sipilä tähdensi, että eri yhtiöiden omistusrajojen lasku ei vielä tarkoita sitä, että yhtiöiden osakkeita myytäisiin. Postille hallitukselle 50,1 prosentin siirto uuteen kehitysyhtiöön on kuitenkin viesti siitä, että omistaja on pörssilistautumisesta kinnostunut, Sipilä kertoi. Vastauksissa otettiin myös kantaa siirtoverkkoyhtiöiden turvallisuuspoliittiseen puoleen ja siihen, missä hengessä neuvotteluja käytiin. Toimittaja: Juha-Pekka Raeste, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Rinteen mukaan näyttää siltä, että kaavailtu kehitysyhtiö on todellisuudessa myyntiyhtiö, jonka tarkoituksena on valmistella sen hallintaan siirrettäviä yhtiöitä tai niiden osia myyntikuntoon.

”Hallitus hakee eduskunnalta isoja valtuuksia kaavaillulle myyntiyhtiölle, joiden toteuttamiseen eduskunnalla ei nyt tehtävien päätösten jälkeen ole vaikuttamismahdollisuuksia”, Rinne kirjoittaa.

Rinne löytää esityksestä hyvääkin, muun muassa sen, että valtion omistajapolitiikan tulevaisuuden suuntaviivojen määrittelemiseksi perustetaan parlamentaarinen eli kaikista eduskuntapuolueista koostuva neuvottelukunta.

Hän pitää positiivisena myös sitä, että valtio aikoo vahvistaa omistustaan kantaverkkoyhtiö Fingridissä ja kaasuyhtiö Gasumissa.

Vihreiden kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Touko Aalto sanoo antavansa hallituksen linjauksille tässä vaiheessa varovaisen peukun, mutta haluavansa perehtyä joihinkin kohtiin lisää.

Hän kiittelee erityisesti linjauksia koskien yritysvastuuta ja johdon palkitsemista. Sen sijaan tuleva kehitysyhtiö epäilyttää Aaltoa.

”Pikkuisen ihmettelen kehitysyhtiön roolia. Toivon, ettei siitä tule mikään valtionyhtiöiden myyntikonttori.”

Hän kysyy, riittääkö uusi strategisen omistuksen 33,4 prosentin raja turvaamaan valtion strategiset intressit yhtiöissä. ”Tästä täytyy kuulla asiantuntijoiden näkemyksiä.”

Oppositio näyttää olevan erityisen huolissaan Postista, niin myös Aalto:

”Postissa on hirveän keskeinen strateginen intressi, että posti kulkee joka puolella maata, myös kasvukeskusten ulkopuolella. Jos pörssiin mennään, kuinka palvelut turvataan?”

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi sanoo pelkäävänsä Postin pilkkomista.

”Käykö vielä niin, että kultamunia muniva pakettipuoli myydään, jolloin kirjeposti koko maahan käy entistä vaikeammaksi rahoittaa?” Mustajärvi sanoo tiedotteessaan.

Mustajärven mukaan keskustan edeltäjä Maalaisliitto ja vasemmistopuolueet nostivat nykyisenlaisen valtion omistuksen suomalaisen teollisuuspolitiikan perustaksi.

”Minkä Kekkonen toi, sen Sipilä möi”, Mustajärvi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat