Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäjien Pentikäinen Ylellä: Työajan pidentämisen tavoista pitäisi sopia yrityksissä

Suomen Yrittäjien tuore toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pyöristeli Ylen haastattelussa luottamusmieskantojaan, joiden on uhattu jopa kaatavan kilpailukykyneuvottelut.

Politiikka
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vakuuttaa, ettei paikallisella sopimisella tavoitella työehtosopimusten minimiehtojen polkemista.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vakuuttaa, ettei paikallisella sopimisella tavoitella työehtosopimusten minimiehtojen polkemista. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suomen Yrittäjien tuore toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää huonona, että työajan 24 tunnin pidentämisestä neuvotellaan liittotasolla. Työntekijät kannattavat yleisesti päivittäisen työajan pidentämistä joillain minuuteilla, työnantajat puolestaan haluaisivat nipistää kokonaisia vapaa- tai lomapäiviä.

”Tavoista pitäisi sopia yritystasolla, eikä meidän pidä täällä Helsingissä pyrkiä päättämään, mikä millekin yritykselle sopii. Tapoja voi olla vaikka 90 000 erilaista ja saman yrityksenkin sisällä erilaisia tapoja”, Pentikäinen sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Suomen yrittäjät on ajanut voimakkaasti paikallisen sopimisen lisäämistä muutenkin. Järjestön 90 000 jäsenyrityksestä valtaosa eli 70 000 ei kuulu työnantajajärjestöihin. Pentikäisen mukaan näistä noin 50 000 on yleissitovuuden piirissä, eli niissä noudatetaan työehtosopimuksia, vaikka yritykset eivät ole millään tavalla mukana neuvottelupöydissä.

”Sillä, että työehdoista voitaisiin sopia enemmän paikallisesti olisi suurempi vaikutus kilpailukykyyn kuin nyt neuvoteltavalla kilpailukykysopimuksella”, Pentikäinen sanoi.

Hänen mukaansa 80 prosentti yrityksistä olisi valmis työllistämään, jos paikallinen sopiminen työehdoista sallittaisiin. Tästä huolimatta yrittäjäjärjestö ei toivo Pentikäisen mukaan kilpailukykysopimusneuvottelujen kaatumista tai aja virallisesti yleissitovuudesta luopumista.

”Vaikka jäsenkunnasta tällaisia toiveita kyllä jatkuvasti esitetään.”

Pentikäinen vakuuttaa, ettei paikallisella sopimisella tavoitella työehtosopimusten minimiehtojen polkemista, tai sanelua.

”Korostan, että sen pitää olla sopimista. Jos jompikumpi osapuoli ei halua sopia, aina voidaan palata työehtosopimuksen ehtoihin. Mutta sopiminen pitäisi sallia, jos molemmat osapuolet sitä yrityksessä haluavat”, Pentikäinen sanoi.

Pentikäinen sai uudessa työssään heti alkupäivinä ammattiliitot näkemään punaista ehdottamalla, että ammattiliittoja edustavien luottamusmiesten rinnalle yrityksiin valittaisiin henkilöstön muu edustaja, joka voisi käydä paikallisia työehtoneuvotteluja.

Pentikäinen perusteli esitystään sillä, ettei kaikissa yrityksissä ole nykyäänkään luottamusmiestä. Niissäkin, jossa on, luottamusmies edustaa vain järjestäytyneitä työntekijöitä.

Ammattiliitoista kuitenkin nähtiin, että järjestelmä avaisi tien pahimmillaan tosiasiallisesti työnantajan valitsemalle henkilöstön näennäisedustukselle. Myös työnantajapuolen keskusjärjestöissä on lähdetty siitä, että paikallisia neuvotteluja kävisi nimenomaan liittoon kuuluva luottamusmies.

Työntekijäliitoissa luottamusmieskysymyksen on uhattu jopa kaatavan koko kilpailukykyneuvottelut.

Pentikäinen hieman pyöristeli kantojaan lauantaina. Hän muistutti, ettei ulostulo ollut järjestön virallinen kannanotto.

”Ajatteluni lähtee siitä, että kaikkien työntekijöiden pitäisi olla tasavertaisessa asemassa vaikuttamassa työpaikan asioihin. Mielestäni pääluottamusmiehen rinnalle pitäisi tuoda koko henkilöstön edustaja. Mutta kannattaa muistaa, että se oli uuden toimitusjohtajan avaus, eikä meillä ole siitä järjestön kannanottoa”, Pentikäinen sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat