Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuljetusten vapauttaminen ulkomaisille rekoille viivästyy – kotimaisia kuljettajia halutaan suojella uusilla toimilla

Politiikka
 
Tor Wennström / Lehtikuva
Hallitus esittää, että EU:n vaatimuksesta Suomen lainsäädännöstä lopetettaisiin kansallisten yritysten suojelu kuljetusalalla. Kuljetusyritykset pelkäävät muutoksen johtavan työpaikkojen menetyksiin.
Hallitus esittää, että EU:n vaatimuksesta Suomen lainsäädännöstä lopetettaisiin kansallisten yritysten suojelu kuljetusalalla. Kuljetusyritykset pelkäävät muutoksen johtavan työpaikkojen menetyksiin. Kuva: Tor Wennström / Lehtikuva
Tästä on kyse

Hallitus vapauttaa kuljetusalan kilpailun

 Kabotaasi tarkoittaa valtion sisäistä kuljetusta ajoneuvolla, joka on rekisteröity vieraassa maassa.

 Hallitus esittää, että EU:n vaatimuksesta Suomen lainsäädännöstä lopetettaisiin kansallisten yritysten suojelu kuljetusalalla.

 Kun laki tulee voimaan, esimerkiksi virolaiset ja puolalaiset kuljetusyritykset olisivat vapaita hoitamaan kuljetuksia Suomessa.

 Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on arvostellut, että vapautus johtaisi suomalaisten raskaan liikenteen kuljettajien työttömyyteen, kun itäisistä EU-maista pienempien kustannusten kuljetusyritykset tarjoavat palveluja edullisempaan hintaan.

Kabotaasikuljetusten rajoitusten purkaminen ei etene hallituksen toivomassa aikataulussa. Komissio uhkasi viime keväänä viedä Suomen EU-tuomioistuimeen, mikäli EU-sääntöjen vastaisia lisärajoituksia toisesta EU-maasta saapuville kuskeille ei poisteta. Nyt asian käsittely on yhä kesken eduskunnan liikennevaliokunnassa.

Valiokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps) sanoo, ettei viivytykseen liity dramatiikkaa.

”Tärkeiden asioiden käsittely valiokunnassa vie oman aikansa.”

Komission ja Suomen välinen kiista koskee maantiekuljetusten kabotaasia eli Suomen sisäisiä kuljetuksia toiseen EU-maahan rekisteröidyllä ajoneuvolla. Vuonna 2009 voimaan tulleiden EU:n kabotaasimääräysten mukaan esimerkiksi Suomeen tavaraa toimittava virolainen kuski saa paluumatkalla suorittaa viikon sisässä kolme Suomen sisäistä kuljetusta.

Kotimaiseen lainsäädäntöön tehtiin kuitenkin lisärajoituksia, joiden vuoksi komissio viime keväänä uhkasi viedä Suomen EU-tuomioistuimeen.

Liikenneministeri Anne Berner (kesk) antoi esityksen lisärajoitusten purkamisesta joulukuussa. Tavoite oli, että muutokset astuisivat voimaan jo maaliskuussa, jotta oikeuskäsittelyltä vältyttäisiin. Asia on ollut liikennevaliokunnan käsittelyssä helmikuusta saakka.

Komissio ei ole asettanut Suomelle aikarajaa lainsäädännön muuttamiseen, mutta jos se katsoo muutoksen vievän liian pitkään, se voi päättää asian viemisestä tuomioistuimeen.

Valiokunnan jäsen Ari Torniainen (kesk) sanoo, ettei valiokunnassa ole ilmennyt suuria näkemyseroja lain sisällöstä, mutta sen vaikutukset halutaan selvittää tarkkaan. Samalla on käyty keskustelua toimista, joilla kilpailun avautumisen vaikutuksia voitaisiin hyvittää kotimaisille kuljetusyrityksille. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi sähköinen rahtikirja, raskaan liikenteen talvirengaspakko ja kuljetusajoneuvoilta perittävä tiemaksu.

”Yleinen näkökanta on, että näitä asioita täytyy edistää. Ne täytyy kuitenkin käsitellä erillisinä asioina.”

Kuljetusyritykset ovat vastustaneet muutosta vimmaisesti ja varoittaneet epäreilun kilpailuasetelman johtavan työpaikkojen menetyksiin. Toisaalta hyötyjiä ovat kuljetusten tilaajat ja maksajat.

Hallituksen esityksen mukaan kabotaasikuljetusten määrän lisääntymistä on vaikea arvioida, mutta koska Suomi on syrjässä kuljetusten valtavirrasta, vaikutukset jäänevät rajallisiksi. Kabotaasin arvioidaan olevan nykyisin vähäistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat