Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäteollisuudessa metsurit pidentävät työaikaansa: Työntekijät luopuivat kolmesta pekkaspäivästä

Kyseessä on ensimmäinen kilpailukykysopimuksen mukainen neuvottelutulos. Paperiliiton kanssa neuvottelut ovat yhä kesken.

Politiikka
 

Metsäteollisuus sai maanantaina sovituksi metsäalan työntekijöiden kanssa ensimmäisen kilpailukykysopimuksen mukaisen neuvottelutuloksen alan työehdoista.

Sopimuksen piirissä on noin 3 500 metsäalan työntekijää, muun muassa metsureita – eli vasta vain osa metsäteollisuuden työntekijöistä. Metsäyhtiöiden työntekijöiden eli Paperiliiton kanssa neuvottelut jatkuvat yhä.

Kilpailukykysopimuksessa vaadittu 24 tunnin työajan pidennys toteutetaan metsänkorjuussa niin, että työntekijät luopuvat kolmesta niin sanotusta pekkaspäivästä.

Lisäksi sovittiin, että metsäalalla on mahdollista ottaa käyttöön kilpailukykysopimukseen sisältyvä kriisilauseke. Se tarkoittaa, että jos yrityksen taloudellinen tila heikkenee, voidaan avata neuvottelut työehtosopimusta heikommista ehdoista.

”Allekirjoituspöytäkirjaan sisällytetyn kriisilausekkeen mukaan taloudellisista etuuksista voidaan poiketa paikallisesti sopien”, työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen sanoo Metsäteollisuus ry:n tiedotteessa.

Pärssinen ei halunnut arvioida HS:lle Paperiliiton kanssa käytävien neuvotteluiden tilannetta. Niiden virallinen takaraja on toukokuun loppu, kuten muillakin aloilla.

Osapuolet saavuttivat neuvottelutuloksen maanantaina, ja niiden neuvottelukunnat suosittelevat hallinnoilleen sen hyväksymistä.

Sopijaosapuolet ovat Metsäteollisuus, Maaseudun työnantajaliitto, Yksityismetsätalouden työnantajat, Metsähallitus ja Puuliitto.

Metsäteollisuus ry pitää myös kuljetusketjun eli käytännössä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n sitoutumista kilpailukykysopimukseen välttämättömänä.

Kilpailukykysopimuksen mukaiset neuvottelut ovat edenneet vaivalloisesti eri aloilla. Neuvotteluissa on odoteltu, kuka on niin sanottu päänavaaja juuri työajan pidentämisessä. Metsäalan sopima pekkaspäivämalli ei kaikille aloille sovi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat