Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilves ei ole profeetta omalla maallaan

Politiikka
 
Helsingin Sanomat
Juhani Niiranen / HS
Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves
Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves Kuva: Juhani Niiranen / HS

Kaja Kunnas

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves on nykyään ehkä suositumpi Suomessa kuin kotimaassaan. Näin voisi päätellä ainakin lehtikirjoittelun sävystä parin viime vuoden aikana.

Virossa Ilveksellä oli älymystön ja kulttuurieliitin vahva tuki kymmenen vuotta sitten, mutta ei enää.

Samoihin aikoihin kun Virossa on voimistunut arvostelu presidenttiä kohtaan, Suomessa vasta innostuttiin naapurin värikkäästä valtiopäämiehestä. Myös englannin- ja saksankielisessä lehdistössä Ilveksestä tuli Suomenlahden turvallisuuspoliittinen äänitorvi viimeistään Venäjän vallattua Krimin talvella 2014.

Mutta Ilves ei ole profeetta omalla maallaan.

Sosiologi Juhan Kivirähk Turu-uuringute As -markkinatutkimuslaitoksesta vahvistaa, että yleisvaikutelma presidentin suosion hupenemisesta Virossa pitää paikkansa.

”Yleinen luottamus presidentti-instituutiota kohtaan on laskenut Ilveksen kautena verrattuna hänen edeltäjiinsä Lennart Mereen ja Arnold Rüüteliin ”, sanoo Kivirähk.

Virossa ei ole julkaistu kyselyä, joka kertoisi kansan tyytyväisyydestä Ilveksen toimintaan presidenttinä. Presidenttiä ei Virossa myöskään valita kansanäänestyksellä. Siksi objektiivisin suosiomittari ovat säännölliset kyselyt väestön kokemasta luottamuksesta presidentti-instituutiota kohtaan.

Ennen Ilveksen ensimmäisen presidenttikauden alkua, yksitoista vuotta sitten, presidentti-instituutioon luotti 80 prosenttia väestöstä. Tuoreimman, lokakuussa julkaistun kyselyn mukaan enää 59 prosenttia. Tulos on keskiverto.

Monet Virossa kokevat presidentin vieraaksi ja arrogantiksi, vaikkakin eri syistä:

Neuvostoaikana varttuneet eli yli 40-vuotiaat moittivat presidenttiä usein siitä, ettei hän Yhdysvalloissa varttuneena ymmärrä neuvostomiehityksen alaisuudessa eläneitä. Hänen on helppo halveksia kaikkea neukku-alkuista.

Venäjänkielinen väestö luottaa Viron presidentti-instituutioon suunnilleen yhtä paljon kuin Natoon. Noin neljännes heistä luottaa. Yksi syy on presidentin kuittailu Moskovaan päin. Osa muistaa epäonnistuneen haastattelulausunnon venäjästä miehittäjien kielenä.

Vironkieliset arvostelevat Ilvestä siitä, että hän esiintyy rennommin englanniksi kuin viroksi.

Konservatiivit toivovat, että presidentin perhe-elämä olisi ollut mallikkaampaa kuin kansan. Avioero ja kolmannen avioliiton solmiminen vähän ennen presidenttikauden loppua on hallinnut julkisuuskuvaa.

Toimittajien ja liberaalien sietokykyä koettelee presidentin tapa keskeyttää haastattelu mielenosoituksellisesti epämieluisan kysymyksen vuoksi tai tapa blokata kriittisiä politiikan toimittajia twitter-tilinsä seuraajista. Toiminta on välillä päinvastaista kuin voisi olettaa demokratian ja kansalaisyhteiskunnan puolestapuhujalta.

Mutta ei Ilvestä pelkästään arvostella Virossa. Kriitikotkin ovat melko yksimielisiä, että Virolle on eduksi presidentti, jota kuunnellaan lännessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat