Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta taipui alkoholilain remonttiin: Vahvat lonkerot ja nelosoluet tulevat maitokauppaan

Kaupan hyllyille tulee 5,5 prosentin vahvuisia alkoholijuomia

Politiikka
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Keskustalle pehmennykseksi kaupoissa myytävien juomien alkoholiprosentti sallittiin enimmillään 5,5 prosentiksi.
Keskustalle pehmennykseksi kaupoissa myytävien juomien alkoholiprosentti sallittiin enimmillään 5,5 prosentiksi. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Vahvat lonkerot, nelosoluet, siiderit ja niin sanotut limuviinat tulevat maitokauppojen hyllylle, kun keskustan eduskuntaryhmä taipui hyväksymään torstaina kompromissiesityksen alkoholilain kokonaisuudistukseksi.

Kaupoissa saa myydä todennäköisesti jo ensi vuonna 5,5 prosentin vahvuisia alkoholijuomia. Nykyisin raja on 4,7 prosenttia. Myös pienpanimoiden mahdollisuus myydä vahvoja oluita tiloiltaan kohenee kompromissiesityksen mukaan selvästi.

Alkoholin myyntiaikoihin ei tule kuitenkaan muutoksia.

Keskustan neuvottelija Annikka Saarikko totesi, että puolueen eduskuntaryhmä arvioi alkoholilain uudistusta kansanterveyden näkökulmasta ja elinkeinoelämän kannalta.

”Ryhmämme oli hyvin jakautunut. Keskusta piti tärkeänä, että alkoholin myyntiaikoja ei pitkitetä. Monen vaakakupissa painoi kuitenkin pohjaesityksen vahva matkailu- ja ravintola-alan normeja purkava yleishenki.”

”Kompromissiesityksessä on siis nelosolut kaupoissa ja valmistustapaneutraliteetti, eli esimerkiksi nyt vain Alkon myymälöistä saatavaa vahvaa lonkeroa voisi jatkossa saada myös kaupoista”, Saarikko tiivisti.

Saarikon mukaan pienpanimoille Suomi ryhtyy hakemaan EU:lta myös tilamyyntioikeutta. Se tarkoittaa, että asiakkaat voisivat ostaa jatkossa vahvempiakin kuin 5,5 prosentin oluita suoraan panimosta.

”Oleellista on, että tämä koskisi vain pienpanimoita”, hän lisää.

Saarikko ei osannut vielä ennakoida lain voimaantulon aikataulua.

”Esitys etenee nyt ministeriryhmän käsittelyyn. Sitten lakiesitys lähtee lausuntokierrokselle ja vasta sen jälkeen lakiesitys tulee eduskuntaan.”

Alko on varoitellut jopa kymmenien myymälöiden sulkeutumisista, jos nelosolut tulee maitokauppaan.

Saarikko myöntää, että ratkaisu ilman muuta vaikuttaa Alkon myyntiin.

”Pitää kuitenkin muistaa, että Alkon myynnistä valtaosa tulee viineistä. Nyt kun lakiehdotus lähtee lausuntokierrokselle, Alkolla on mahdollisuus lausua kantansa.”

Keskustassa liberalisointia puoltava kanta syntyi koeäänestyksen jälkeen. Kaksi kolmasosaa ryhmästä oli sallivammalla kannalla, kolmannes vastusti.

Hallituspuolueiden neuvottelujen pohjaesityksenä oli perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) ehdotus. Se ei kelvannut sellaisenaan kuitenkaan kokoomukselle ja perussuomalaisille, jotka halusivat korkeammat prosentit ja pidemmät myyntiajat alkoholijuomille.

Kokoomus olisi halunnut korottaa maitokaupoissa myytävien alkoholijuomien prosentit aina 15:een, joka olisi tuonut myös viinit kauppoihin.

Kokoomusneuvottelija Sinuhe Wallinheimo kiittelee esitystä hyväksi kompromissiksi.

”Tässä on moni kokoomuksen toiveista mukana. Tämä on ollut hyvä neuvottelu. Saimme aikaan hyvän kokonaisuuden, joka kunnioittaa kaikkien arvomaailmaa. Ravintoloille ja pienpanimoille tulee toivottuja uudistuksia”, Wallinheimo toteaa.

”Olemme tyytyväisiä. Perussuomalaisten linja liikkui kokoomuksen ja keskustan välillä”, arvioi neuvotteluissa mukana ollut Ritva Elomaa (ps).

Sopumallin pääneuvottelijoina toimivat Saarikko, Sampo Terho (ps) ja Wallinheimo.

Oikaisu 19.5.2016 kello 12.10: Jutussa mainittiin virheellisesti, että vain olut olisi käymisteitse valmistettava juoma. Niitä ovat myös muun muassa siiderit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat