Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihreät moittii hallituksen biotaloushankkeita – ”Ajatukset ovat menneessä”

Oppositiopuolue lyttää hallituksen ympäristöpolitiikan

Politiikka
 
Markku Ulander
Satu Hassi puhui vihreiden puoluekokouksessa sunnuntaina Lahdessa.
Satu Hassi puhui vihreiden puoluekokouksessa sunnuntaina Lahdessa. Kuva: Markku Ulander

Hallituksen leikkauspolitiikka on lohkaissut suhteellisesti suurimman palan luonnonsuojeluun suunnatuista resursseista. Vihreät moittivat Juha Sipilän (kesk) johtaman hallituksen ympäristöpolitiikkaa puoluekokouksessaan Lahdessa viikonloppuna.

Luonnonsuojelualueiden hankintarahoja on leikattu tällä hallituskaudella jo 66 prosenttia. Valtion 54 miljardin euron budjetin mittakaavassa suurista säästöistä ei ole kyse. Hankintarahat ovat supistuneet 53 miljoonasta eurosta 18 miljoonaan euroon.

”Vertailun vuoksi, Talvivaaran ylläpitämiseen tämä hallitus on laittanut jo 150 miljoonaa euroa, ja veikkaillaan, että hallitus on esittämässä 200 miljoonaa euroa lisää”, huomautti kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi puoluekokouksen lehdistötilaisuudessa.

Vihreiden mukaan Suomen on nykypolitiikalla mahdotonta pitää kiinni esimerkiksi luonnon monimuotoisuutta suojelevasta YK:n biodiversiteettisopimuksesta.

Hassi on huolissaan ympäristöministeriön kohtalosta. Esimerkiksi kokoomuksen sisäministeri ja puheenjohtajaehdokas Petteri Orpo on aiemmin väläyttänyt ministeriön yhdistämistä maa- ja metsätalousministeriöön. Nykyisellä ympäristöministerillä, Kimmo Tiilikaisella (kesk), on salkussaan myös maatalousasiat.

”Alueellinen ympäristöhallintohan lakkautettiin jo joitakin vuosia sitten. Olen kysynyt itseltäni monta kertaa, olisiko esimerkiksi Talvivaaran tarina ollut sitä mitä se on ollut, jos meillä olisi aluetasolla edelleen itsenäinen ympäristöhallinto”, Hassi sanoo.

Alueelliset ympäristökeskukset korvattiin nykyisillä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksilla eli ely-keskuksilla vuonna 2010.

Vihreät kritisoi myös Sipilän hallituksen painotuksia biotaloudessa. Hassin mielestä hallitukselle biotalous tarkoittaa lähinnä hakkuiden ja perinteisten metsätuotteiden tuotannon kasvattamista. Hän pitää biopolttoaineitakin bulkkituotteena.

”Hallituksen ajatukset ovat menneessä. Korkean jalostusarvon tuotteita voisivat olla esimerkiksi puista tehtävät lääkkeet ja muut kemikaalit. Periaatteessa puusta voi tehdä kaikkea mitä raakaöljystäkin.”

Hän ihmettelee esimerkiksi Lapin hidaskasvuisten puiden kasvavia hakkuita ja huomauttaa, että Lapin matkailu- ja porotalous työllistävät yhteensä 6 500 ihmistä, metsätalous yli puolet vähemmän.

Vihreitä harmittaa biotalouden liiallinen rooli ympäristötavoitteiden täyttämisessä. EU:ssa hieman yli 70 prosenttia uudesta sähköntuotantokapasiteetista koostuu tuuli- ja aurinkoenergiasta. Biomassan osuus on alle prosentti. Vientiteollisuuden kannalta riskinä on, että Suomi nojaa liikaa teknologioihin, joiden kysyntä maailmalla on pieni.

”Sipilän hallitus tavoittelee uusiutuvan energian tuotannon lisäämistä lähinnä nestemäisten biopolttoaineiden ja biokaasun avulla, vaikka aurinko- ja tuulivoima kasvavat muualla maailmassa isosti”, Hassi toteaa.

Hallitusohjelman mukaan päästöttömän ja uusiutuvan energian käyttöä on tarkoitus lisätä niin, että sen osuus kasvaa 2020-luvulla yli 50 prosenttiin. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että painotus on nimen omaan biopolttoaineissa ja -kaasussa. Tavoite sisältää myös turpeen, jota vihreät eivät pidä uusiutuvana energialähteenä.

Hassi myöntää, että Suomesta tuskin tulee koskaan merkittävää aurinkopaneelien valmistajaa, ja suomalainen tuulivoimakin on pääosin ulkomaisessa omistuksessa.

Hän kuitenkin uskoo, että suomalaisyrityksillä olisi menestysmahdollisuuksia esimerkiksi älykkäiden sähköverkkojen kehittämisessä. Uusiutuva energia on usein säästä riippuvaista, joten sähkön kulutusta ja tuotantoa pitää pystyä ohjaamaan entistä tarkemmin.

”Suomella on hyvät tekniset valmiudet tällä alalla, koska meillä on niin kattavasti nykyaikaisia sähkömittareita, joita voidaan etälukea koska vain.”

Vihreiden puoluekokouksessa ei tehty tänä vuonna henkilövalintoja, vaan kokous oli omistettu poliittiselle keskustelulle. Ville Niinistö väistyy puolueen puheenjohtajan paikalta vasta ensi kesänä kuntavaalien jälkeen.

Sunnuntaina puolueväki hyväksyi Lahden kokouksessa uuden strategian, joka päivitettiin kahdeksan vuoden jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat