Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akavan jatkokaudelle valittu Sture Fjäder vaatii korkeasti koulutetuillekin veronkevennyksiä

”Verotus ei kannusta osaajia etenemään urallaan tai työnantajia palkitsemaan työntekijöitä”

Politiikka
 
Sami Kilpiö
Sture Fjäder jatkaa Akavan johdossa.
Sture Fjäder jatkaa Akavan johdossa. Kuva: Sami Kilpiö

Korkeasti koulutettujen työntekijöiden keskusjärjestö Akava valitsi tiistain liittokokouksessa puheenjohtaja Sture Fjäderin neljä vuotta kestävälle jatkokaudelle.

Akava yrittää profiloitua nykyaikaisena keskusjärjestönä, joka huomioi työmarkkinoiden murroksen. Fjäder korostaa tutkitun tiedon tärkeyttä keskusjärjestön päätöksenteossa.

”Olemme vastikään innovoineet pitkäaikaistyöttömien työllistämismallin, vauvakulujen tasaamismallin sekä itsensätyöllistäjien ja yksinyrittäjien edunvalvontajärjestön ja työttömyysturvamallin. Tällä tiellä jatkamme”, hän listaa tiedotteessa.

Fjäder pureutui liittokokouksessa verotuksen ongelmiin. Hänen mukaansa nykyinen progressiivinen verotus haukkaa leijonanosan esimerkiksi asiantuntijoiden ja keskijohdon palkankorotuksista.

”Verotus ei kannusta riittävästi osaajia etenemään urallaan tai työnantajia palkitsemaan työntekijöitä. Vaikeuskerrointa lisää, että verotus on Suomessa kireämpää kuin missään muussa pohjoismaassa. Verotus ei myöskään kannusta osaajiamme jäämään Suomeen”, hän sanoo.

Hän vaatii, että kilpailukykysopimuksen yhteydessä mahdollisesti toteutettavien veronkevennysten on koskettava myös Akavan hyväpalkkaisia jäseniä.

Akavaan kuuluu 36 ammattiliittoa, joilla on yhteensä noin 600 000 jäsentä. Fjäderin mukaan järjestöllä riittää yhä kasvunvaraa.

”Kun työelämä muuttuu, on ay-liikkeenkin ja sen edunvalvonnan muututtava. Olisi vanhanaikaista ajatella, että tietty koulutettu työntekijäryhmä kuuluu hamaan ikuisuuteen saakka tiettyyn järjestöön vain sen vuoksi, että näin on aina ollut.”

Hänen mukaansa työelämä vaatii nykyään yhä koulutetumpaa työväkeä.

”On luonnollista, että kaikki korkeakoulutetut verkostoituvat yhden edunvalvontavarjon alle.”

Fjäder saattoi viitata Insinööriliittoon, joka harkitsi lähtevänsä mukaan STTK:n ja SAK:n suunnittelemaan yhteiseen keskusjärjestöön. Insinööriliitto kuitenkin vaihtoi johtoaan ja päätti pysyä Akavassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat