Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Mäntylä: Meidän tulisi puhua siitä, miksi osa suomalaisista juo liikaa

Sosiaali- ja terveysasioista vastaava ministeri pitää alkoholilakiin suunniteltuja väljennyksiä ”erittäin hyvänä edistysaskeleena”.

Politiikka
 
Ministeri Mäntylä luottaa suomalaisten juomiseen
Ministeri Mäntylä luottaa suomalaisten juomiseen
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps). Mäntylä pitää alkoholilakiin suunniteltuja väljennyksiä ”erittäin hyvänä edistysaskeleena”. Hänen mukaansa alkoholipolitiikassa pitää uskaltaa luottaa suomalaisiin. Studio Kulmapöydän juontavat HS:n Piia Elonen ja Marko Junkkari.

Sosiaali- ja terveysministeri, perussuomalaisten kansanedustaja Hanna Mäntylä pitää hallituksen päätöstä väljentää alkoholilakia ”erittäin hyvänä edistysaskeleena”.

Hallitus päätti viikko sitten muuttaa alkoholilakia muun muassa niin, että nelosolut, niin sanotut limuviinat ja vahvat lonkerot tulevat myyntiin myös ruokakauppaan, kun niitä tähän asti on saanut vain Alkosta.

Väljennykset ovat laajoja ja niillä on yllättäviä seurauksia: Ilta-Sanomat kertoi perjantaina, että jatkossa myös kiljua on laillista valmistaa kotona.

Jukka Gröndahl HS
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä

Mäntylä vieraili perjantaina HSTV:n Studio Kulmapöytä -ohjelmassa. Hän on vastuussa sosiaali- ja terveysasioista yhdessä keskustan peruspalveluministerin Juha Rehulan kanssa.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) päihdepolitiikan asiantuntijat eivät ole olleet innostuneita alkoholin saatavuuden lisäämisestä hallituksen suunnittelemalla tavalla, koska ainakin aiemmilla kerroilla myös alkoholihaitat ovat lisääntyneet.

”On hyvin monentyyppisiä tilastoja ja tutkimusta, mihin saatavuus johtaa”, Mäntylä kuittaa. ”On myös tutkimuksia, että saatavuuden lisääntyminen vie niitä, joilla on elämänhallinta jo valmiiksi hukassa.”

”Alkoholipolitiikka on laaja ja monimuotoinen kysymys. Keskustelua pitäisi laajentaa saatavuudesta syihin: miksi toisista tulee alkoholin liikakäyttäjiä ja toisista taas ei”, Mäntylä sanoo.

”Alkoholissa on kyse myös elinkeinopolitiikasta, matkailu- ja ravintola-alasta ja työllisyydestä. Pitää uskaltaa luottaa suomalaisiin”, Mäntylä sanoo.

Perussuomalaiset ja etenkin Mäntylä ovat aiemmin kannattaneet myös viinien tuomista ruokakauppaan. Mäntylän mukaan nyt saatiin kompromissi, johon puolue on tyytyväinen.

Mäntylä vastaa perussuomalaisten osalta sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta, vaikka virallisesti vastuuministeri onkin keskustan Juha Rehula.

Sote-uudistus on jälleen nytkähtämässä eteenpäin, kun ensi viikon alussa odotetaan raporttia potilaan valinnanvapauden järjestämisestä.

”Siinä on paljon hyviä mahdollisuuksia, eivätkä perussuomalaiset vastusta sen lisäämistä. Valinnanvapaus mahdollistaa parhaimmillaan sen, että pk-sektori pääsee mukaan tuotantoprosesseihin ja sen kautta saadaan työpaikkoja, pystytään lisäämään avoimuutta kustannusrakenteissa ja pystytään tekemään myös laatua läpinäkyvämmäksi”, Mäntylä luettelee.

Hänen mukaansa valinnanvapaus täytyy kuitenkin toteuttaa hallitusti. ”Täytyy tiedostaa riskit.”

Mäntylän mukaan hallitus ei aio sallia yksityisten terveysyrittäjien monopolien syntymistä millekään alueelle.

”Sote-alueiden ja maakuntavaltuustojen tehtävänä on huolehtia siitä, että elinkeinopolitiikka toteutuu”, Mäntylä sanoo.

Monet yksityiskohdat ovat muutenkin auki, kuten se, kuinka usein potilas voi hoitopaikkaa vaihtaa. Mäntylä ei vielä halua kertoa, mitä hallitus on vaihtomahdollisuudesta ajatellut.

Asioiden ohella politiikan kevättä kuumentavat henkilövalinnat. Melkein puolueessa kuin puolueessa käydään puheenjohtajapeliä. Perussuomalaisissa on kuitenkin rauhallista, sillä Timo Soini jatkaa puheenjohtajana 19:ttä vuotta.

Puheenjohtajavaihdosta kuitenkin odotetaan mahdollisesti jo tällä vaalikaudella. Mäntylä itse ei kuitenkaan aio haastaa Soinia, eikä ole kiinnostunut puolueen presidenttiehdokkuudestakaan.

”Kunnianhimoni keskittyy nyt tähän vastuulliseen tehtävään ministerinä, haluan siihen kaiken oman kunnianhimoni laittaa ja käyttää, samoin kansanedustajan luottamustehtävään”, Mäntylä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat