Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö eri linjoilla kokoomuksen puheenjohtaja­ehdokkaiden kanssa: ”Nato-jäsenyydestä pitää kysyä kansalta”

Tasavallan presidentin mukaan mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on järjestettävä kansanäänestys. Niinistö esitti kantansa lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

Politiikka
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Sauli Niinistö Ylen Ykkösaamussa lauantaina.
Sauli Niinistö Ylen Ykkösaamussa lauantaina. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on järjestettävä kansanäänestys. Ylen Ykkösaamussa lauantaina vierailleen Niinistön mukaan kansanäänestys Naton-jäsenyyden tasoisessa muutoksessa kuuluu demokratiaan.

”Kyllä Nato-selvitystyöryhmäkin totesi ykskantaan, että Nato-jäsenyys olisi äärimmäisen suuri muutos suomalaisessa politiikassa. Minusta on siitä kansalta kysyttävä.”

”Olen ollut vähän kummissani, kun kuulee sellaista, että nyt päättäjien pitää vaan päättää, koska kansa päättää kuitenkin väärin. Se on demokratiassa erikoinen perustelu. Niin kuin sekin, että meitä jollain lailla peloteltaisiin kansanäänestyksen aikana. Jos peljättää haluaa, sen voi tehdä koska tahansa.”

Niinistö ei suoraan ota kantaa kokoomuksesta esitettyihin arvioihin, että Nato-jäsenyydestä voitaisiin päättää ilman kansanäänestystä.

”En ole kokoomuksesta sellaista puheenvuoroa kuullut”, Niinistö sanoi.

”Kokoomus toistaa [Nato-jäsenyydestä] nyt kantaa, joka on puolueella ollut vuodesta 2005. Sitomatta sitä omiin ajatuksiini, totean, että kahdet presidentinvaalit olen käynyt tilanteessa, jossa minut nimittänyt puolue on ollut Naton kannalla, mutta en ole kummassakaan [vaalissa] sitä kantaa ollut ajamassa.”

Kokoomuksen kaikki kolme puheenjohtajaehdokasta, valtiovarainministeri Alexander Stubb, sisäministeri Petteri Orpo ja kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoittivat tiistaina Seinäjoella Verkkouutisten puheenjohtajapaneelissa, että kansanäänestys Nato-jäsenyydestä ei ole välttämätöntä.

Niinistö muistutti myös ulkopolitiikan päätöksenteon marssijärjestyksestä, kun häneltä kysyttiin kantaa hallituksen roolista ulkopolitiikan johtamisessa ja Nato-jäsenyyttä koskevassa päätöksenteossa.

”Perustuslaki sanoo nimenomaisesti, että tasavallan presidentti johtaa yhteistoiminnassa [hallituksen kanssa] – ja pidän tässä aina pienen tauon. Joskus huomaa, että perustuslain peruskurssin kertaus voisi olla ihan paikallaan. Mutta ei minulla ole mitään ongelmia hallituksen kanssa ollut.”

Niinistön mukaan poliitikot ovat ajoittain käyttäneet ”löysiä sanamuotoja” puhuessaan ulkopolitiikan johtajuudesta. Hän ei silti halunnut nimetä erikseen ketään.

Suhteiden tiivistämistä ja yhteisiä sotaharjoituksia Yhdysvaltain kanssa Niinistö perustelee muun muassa Hornet-kaupoilla.

”Kun hävittäjät hankittiin 1990-luvulla Yhdysvalloista, täytyyhän niitä osata käyttää. Ja suurin harjoitus Baltops, joka nyt on alkamassa, on harjoitus, jossa olemme olleet mukana 1990-luvulta asti, säännöllisesti. ”

”Harjoituksia ei ole ollut Suomen maaperällä välttämättä niin usein. Ero siinä ei minusta ole ratkaiseva, jos välillä harjoitus tapahtuu Suomessa, eikä välttämättä aina Ruotsissa, Norjassa tai Keski-Euroopassa.”

Niinistö arvioi Ylelle myös Yhdysvaltain ja Venäjän kasvanutta jännitettä Itämerellä.

”Itämerellä Nato ja Yhdysvallat halusivat vastata Baltian maiden kansalaisten tuntemaan epävarmuuteen ja ehkä pelkoonkin vakuuttamalla Naton läsnäoloa. Se on ymmärrettävä ja hyväksyttävää. Siitä seurauksena on kuitenkin ollut, että Venäjä myös panostaa sotilaalliseen läsnäoloon Itämerellä.”

Niinistö sanoo olevansa huolestunut läheltä piti -tilanteista, joita amerikkalaisten ja venäläisten sotaharjoituksissa Itämerellä on hiljan koettu.

Vaaratilanteiden syntymistä voitaisiin Niinistön mukaan yrittää hillitä yhteisillä pelisäännöillä.

”Vahingon ja onnettomuuden mahdollisuudet kasvavat, jos hurjapäiset pilotit yltyvät taitojaan näyttämään”, hän sanoi.

”Syyriassa amerikkalaiset ja venäläiset ovat kehittämässä keskinäistä toimintamallia, eräänlaisia turvallisuusajattelun pelisääntöjä. Uskon, että Itämerelläkin voisi jotain sellaista kehittää, ettei satu mitään yllättävää, onnetonta yhteensattumaa.”

Itämeren vakaus sekä Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö ovat myös aiheina Kultarannan perinteisessä turvallisuusseminaarissa juhannuksen alla. Puhujaksi on kutsuttu muun muassa Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.

”Odotan, että hän on laajempikin puheissaan. Itämeren kokonaisvakaus on varmaan asia, joka häntä askarruttaa ja josta hän puhuu”, Niinistö ennakoi.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön tiivistämisessä Niinistö näkee vielä paljon mahdollisuuksia.

”Mennään askel askeleelta. Ei panna maalia mihinkään. Nyt on menty portaita ylöspäin vikkelämmin, kuin itsekään odotin. Ei yhteistyössä välttämättä kattoa ole, eikä ole syytä sellaista asettaa.”

Tosipaikassa Niinistö uskoo Suomen ja Ruotsin olevan samalla puolella.

”Olen vakuuttunut, että Ruotsi ja Suomi keskenään pärjäävät, että eivät ainakaan keskenään ole eri puolilla.”

Niinistö sanoo myös uskovansa, että Ruotsi ilmoittaisi Suomelle etukäteen, jos Ruotsi aikoo Nato-jäsenyyttä hakea. EU-jäsenyyden kohdalla Ruotsi jätti hakemuksensa Suomelle kertomatta.

”Ruotsalaiset ovat selvästi kyllä noloja siitä, mitä tapahtui 1990-luvun alussa. Se puhe, jota Suomessa nyt ylläpidetään, että ruotsalaiset taas yllättäisivät, on lämpimikseen puhumista.”

Suomella on Niinistön mukaan tiivis yhteys Ruotsiin myös epävirallisia kanavia pitkin.

”Se tapahtuu henkilötasolla ja vähän epämuodollisemmissa puitteissa ja säännöllisesti”, hän sanoi ja viittasi Aatos Erkon vuosikausia ylläpitämään epävirallisten suhteiden verkostoon Ruotsin kanssa.

”Ajattelin jokunen vuosi sitten, että se on niin hieno perinne, että se pitää käynnistää, ja se toimii nyt”, Niinistö totesi.

Niinistö kertoi tunnustelevansa myös arktisen alueen huippukokouksen järjestämistä vuonna 2017 alkavalla Suomen puheenjohtajakaudella.

Niinistö toivoo, että valtion päämiestasolla järjestettävään kokoukseen voisivat osallistua myös Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit.

”Jotta kokous Suomen puheenjohtajakaudella onnistuisi, edellytys on, että kansainvälinen tilanne sen sallii. Kovien tekojen pitäisi päättyä. Olen tehnyt alustavaa tunnustelua Yhdysvalloissa, Moskovassa ja vähän muuallakin. Kukaan ei ole periaatteessa pistänyt hanttiin.”

”Kokouksen aiheita voisivat olla arktisen alueen energiavarat ja ympäristö. Iso asia myös on, säilyykö arktinen alue epäsotilaallisena”, Niinistö hahmotti.

Niinistö kertoi esittäneensä arktista huippukokousta jo vuonna 2013 Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalle. Hanke kaatui kuitenkin Krimin kriisiin.

Halujaan mahdolliselle jatkokaudelle ei Niinistö vielä halunnut paljastaa. Hän kertoi ilmoittavansa asiasta vuoden 2017 keväällä, vaikka keskusta on jo kahden viikon päästä nimeämässä Matti Vanhasen omaksi ehdokkaakseen.

”Kyllä ehdokkaita saa ilmaantua, mikäs siinä”, Niinistö sanoi.

Kokoomuksen puoluejohtajakisaan ei Niinistö ottanut myöskään kantaa.

”Minulla ei ole siihen haluja. Eikä ole edes jäsenkirjaa, että pääsisin ottamaan kantaa.”

Suhdetta Alexander Stubbiin Niinistö luonnehtii ”hyvin asialliseksi.” Julkisuudessa Niinistön ja Stubbin välejä on arvioitu kehnoiksi.

”Silloin tällöin keskustelemme, kuten keskustelen muidenkin ministerien kanssa”, Niinistö totesi.

Niinistö arvioi myös Microsoftin tuoretta päätöstä lopettaa matkapuhelimien tuotekehitys Suomessa.

”Joudun omalta kohdaltani tunnustamaan, että pettymyksen tunnetta on ollut aika lailla. Odotimme kyllä Microsoftilta enemmän. Kun Microsoft Nokialta puhelimet osti, puheet enteilivät muuta kuin tällaista lopputulosta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat