Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alexander Stubb nousi YK:n pääsihteeripörssiin – ”Kahvit olivat mennä väärään kurkkuun”

YK:n pääsihteerikisaa seuraava kampanjajärjestö 1 for 7 Billion nosti myös valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mahdolliseksi pääsihteeriehdokkaaksi.

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Alexander Stubb
Valtiovarainministeri Alexander Stubb Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) nimi on noussut myös YK:n pääsihteerikisan nimipörssiin. Stubbin nimi löytyy YK:n pääsihteerivalintaa seuraavan 1 for 7 Billion -kampanjasivuston mustien hevosten listalta.

Stubbin tosin kerrotaan olevan vielä Suomen pääministeri.

Stubb myöntää HS:lle, että hän yllättyi itsekin asiasta lukiessaan.

”Kahvit olivat mennä väärään kurkkuun. On tietysti kiinnostavaa kuulla, mistä ajatus on lähtenyt. Aika ajoinhan näitä spekulaatioita eri tehtäviin näkyy. Taisi nimi vilahtaa esimerkiksi Financial Timesissa euroryhmän puheenjohtajuuden yhteydessä.”

”Voin sanoa, että en ole pyrkimässä Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeriksi, vaan kansallisen kokoomuksen puheenjohtajaksi. Molemmat tehtävät ovat äärimmäisen tärkeitä ja kummassakin voi edistää maailmanrauhaa”, Stubb toteaa.

Hallituslähteistä kerrotaan HS:lle, että Suomi ei ole myöskään esittänyt Stubbia YK:n pääsihteerikisaan.

Stubbin mukaan oman nimen esiintyminen eri yhteyksissä ei ole tietysti haitaksikaan.

”Se, että kokoomuksen puheenjohtajan nimi vilahtaa näissä keskusteluissa, kertoo tietysti siitä, että Suomella on vahva maine kansainvälisissä asioissa. Kansainvälinen vaikuttaminen on myös osa tätä työtä.”

”Ei kansainvälisyys ole vain ulkopolitiikkaa, vaan se on keskeinen osa kaikkea toimintaa, olipa kyse turvallisuudesta, taloudesta, maahanmuutosta, ympäristöstä, jopa maataloudesta. Ei näitä asioita hoideta pelkästään kotimaassa”, Stubb lisää.

Stubb sanoo olevansa jopa huolestunut siitä, että maailmalta osaamista hankkineita tai kansainvälisestä vaikuttamisesta kiinnostuneita suomalaispoliitikkoja on kovin vähän.

”Kansainvälisyyden pitää olla osa kaikkea tekemistä. Nykypäivänä täytyy osata toimia kansainvälisissä ympyröissä. Kansainvälisyyden täytyy olla myös ministerin ja kansanedustajan ydinosaamista.”

Stubb uskoo, että pätevä ihminen YK:n johtoon löytyy. Hän kannattaisi naista.

”Olisi jo korkea aika saada tehtävään nainen. Siihen on nyt myös hyvät mahdollisuudet, koska valintaprosessi näyttää olevan aidosti aiempaa avoimempi.”

”Turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet eli Yhdysvaltain, Venäjän, Kiinan ja Ranskan presidentit sekä Britannian pääministeri tietysti tosiasiassa päättävät, kenet nimetään.”

1 for 7 Billion- organisaatio nimeää listallaan ensin viralliset ehdokkaat.

Vahvoilla ovat muun muassa kaksi naisnimeä, Unescoa johtava bulgarialainen Irina Bokova ja Uuden-Seelannin entinen pääministeri Helen Clark sekä YK:n entinen pakolaiskomissaari portugalilainen António Guterres.

Mustien hevosten lista on pitkähkö ja koottu järjestön mukaan nimistä, jotka ovat vilahdelleet lehdistössä. Järjestö korostaa, että lista perustuu veikkauksiin ja kuulopuheisiin.

Stubbin lisäksi mustien hevosten listalla mainitaan muun muassa Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Chilen presidentti Michele Bachelet, Brasilian virasta juuri pidätetty presidentti Wilma Rousseff, EU-komission entiset puheenjohtajat Romano Prodi ja José Manuel Barroso ja Australian ex-pääministeri Kevin Rudd.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat