Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukykysopimus on jumissa – mitä nyt voi tapahtua?

Listaisimme vaihtoehtoiset skenaariot kilpailukykyneuvotteluiden etenemisestä tiistain umpikujan jälkeen.

Politiikka
 
Helsingin Sanomat
Kiky-sopimuksen ratkaisuhetket ovat käsillä
Kiky-sopimuksen ratkaisuhetket ovat käsillä
Loppu häämöttää kilpailukykysopimuksen neuvotteluille. Yksi viikko ratkaisee paljon. Mutta mitä tapahtuu minäkin päivänä? Toimittaja: Heidi Lämsä, grafiikko: Uolevi Holmberg
Fakta

Kilpailukykysopimus

  Kilpailukykysopimus on ennen kaikkea pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja hallituksen yritys parantaa Suomen kilpailukykyä niin, että työllisyys paranisi ja samalla verotulot kasvaisivat.

  Sopimuksen mukaan palkat eivät nouse vuonna 2017.

  Sosiaaliturvamaksuja siirretään palkansaajille.

  Palkatonta työaikaa pidennetään 24 tunnilla toistaiseksi.

  Julkisen sektorin lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017–2019.

Kilpailukykysopimus ajautui tiistain aikana vakaviin ongelmiin, kun erimielisyys työajan pidentämisestä katkaisi vientialojen Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelut.

”Ilman Metallia kilpailukykysopimusta ei synny”, sanoi esimerkiksi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ykskantaan.

Riita uhkaakin kaataa koko kilpailukykysopimuksen. Metallin neuvottelujen kaaduttua menivät katkolle myös Teknologiateollisuuden neuvottelut yksityisen sektorin suurimman toimihenkilöliiton Pron kanssa.

Lisäksi Palvelualojen ammattiliiton hallitus halusi lisäaikaa neuvotteluille. Hallitus kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona kello 10.

Jos Metalliliitto tai Pam eivät lähde mukaan kilpailukykysopimukseen, sopimus kaatuu.

Aikaraja neuvotteluille oli alun perin asetettu tiistaille kello 16:een – tuolloin olisi siis pitänyt olla tiedossa, mitkä alat ovat valmiita muuttamaan työehtosopimuksiaan kilpailukykysopimuksen vaatimalla tavalla.

Toisin kävi. Tiistaiaamuna näytti vielä valoisalta, mutta tilanne kääntyi nopeasti Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden neuvotteluiden kaaduttua.

Mutta mitä nyt oikein tapahtuu? Listaisimme vaihtoehtoiset skenaariot:

1. Metalliliitto ja Teknologiateollisuus antavat molemmat periksi ja saavat aikaiseksi sopimuksen. Tämä rohkaisee muita vaikeassa tilanteessa olevia liittoja tekemään sopimuksen. Kilpailukykysopimus syntyy.

2. Metalliliitto ja Teknologiateollisuus eivät pääse sopuun. Työmarkkinoiden keskusjärjestöt toteavat, ettei sopimuksessa ole riittävästi palkansaajia, joten se kaatuu.

3. Metalliliitto ja Teknologiateollisuus pääsevät sopuun, mutta palvelualojen työntekijöitä edustava Pam ei. Työmarkkinoiden keskusjärjestöt toteavat, ettei sopimuksessa ole riittävästi palkansaajia, joten se kaatuu.

Metalliliiton ja Pamin ensikommentit kiky-kriisistä
Metalliliiton ja Pamin ensikommentit kiky-kriisistä
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto kommentoi tuoreeltaan liittonsa päätöstä jättäytyä ulos pitkään ja hartaasti valmistellusta kilpailukykysopimuksesta. Kuvaus: Jukka Gröndahl, Paavo Teittinen ja HSTV-arkisto, leikkaus: Esa Juntunen
Ville Männikkö / Lehtikuva
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto kommentoi kilpailukykysopimusneuvotteluita tiistaina toimistollaan Helsingin Hakaniemessä.
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto kommentoi kilpailukykysopimusneuvotteluita tiistaina toimistollaan Helsingin Hakaniemessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat