Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lepomäki arvosteli rajusti kokoomusta ja itseensä kohdistunutta arvostelua – ”Olen mieluummin kylmä johtaja kuin kuuma kissa”

Kokoomuksen Elina Lepomäki paljasti HSTV:n Kulmapöydässä, että hän olisi ollut valmis tekemään paikallisesta sopimisesta hallituskysymyksen jo helmikuussa. Lepomäki haluaa myös mieluummin leiman kylmä johtaja kuin kuuma kissa.

Politiikka
 
Kokoomuksen Lepomäki: Pientä ihmistä ei ole olemassakaan
Kokoomuksen Lepomäki: Pientä ihmistä ei ole olemassakaan
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki, joka pyrkii okoomuksen puheenjohtajaksi Petteri Orpon ja Alexander Stubbin ohella. Ohjelman juontavat HS:n Marko Junkkari ja Paavo Teittinen.

Kokoomuksen puheenjohtajuutta tavoitteleva kansanedustaja Elina Lepomäki arvostelee kokoomusta strategian ja pelisilmän puutteessa hallitustyössä. Lepomäki sanoi HSTV:n Kulmapöytä-ohjelmassa torstaina, että hän olisi ollut valmis tekemään paikallisesta sopimisesta myös hallituskysymyksen.

”Kokoomukselta puuttuu hallitustyöskentelyssä strategia. Monessa keskeisessä kysymyksessä, kuten sotessa ja työmarkkina-asioissa kokoomuksessa ei ole ollut yhtä aa-nelosta, kokoomuksen mallia, jota tavoitellaan.”

Lepomäen mukaan kokoomus häviää neuvotteluissa jo väärän neuvottelutyylin vuoksi.

”Jos taustatyötä ei ole tehty, eikä mietitty oikeata kaveria, joka neuvotteluihin menee, neuvottelutilanne on hävitty jo ennen kuin neuvotteluihin mennään.”

”Jos mietitään keskustan tai [ammattiliittojen keskusjärjestö] SAK:n toimintaa, eivät he tule neuvottelupöytään kompromissiesitys edessään. He ovat miettineet tarkoin askelmerkit, millä päästään haluttuun lopputulokseen.”

Strategian puute on Lepomäen mukaan näkynyt esimerkiksi kilpailukykysopimusneuvotteluissa, joka on Lepomäen mukaan askel väärään suuntaan ja jo syntyessään vesittynyt.

Kiky-sopimus sulkee Lepomäen mukaan myös pois mahdollisuuden uudistaa työttömyysturvaa, joka olisi hänen mielestään välttämätöntä jo kuluvalla hallituskaudella.

”Olen seurannut neuvotteluja kauhunsekaisilla tunteilla. En anna kokoomusjoukkueelle kyllä kymmentä pistettä. Meiltä on puuttunut strategia.”

”Hallituksen keskeisin tavoite on työllisyysasteen nostaminen 72 prosenttiin. Jos pidetään jäykistä työmarkkinoista ja iänikuisesta tupo-näytelmästä kiinni, tavoite ei toteudu. Olisi pakko edetä työmarkkinoiden vapauttamisen ja paikallisen sopimisen kautta”, Lepomäki sanoi.

Kilpailukykysopimuksen vaikutusta julkiseen talouteen Lepomäki pitää ylipäänsä vähäisenä. Suurin ongelma siinä on hänen mielestään paikallisen sopimisen puute.

”Jos ostovoiman heikennystä lähdetään kompensoimaan veronalennuksilla, niin sopimuksen vaikutus julkiseen talouteen on jopa negatiivinen. Vakavin puute sopimuksessa kuitenkin on, että se sulkee pois paikallisen sopimisen.”

Paikallinen sopiminen olisi Lepomäen mukaan ainoa keino parantaa työllisyyttä ja ”tuoda Suomen työmarkkinat länsieuroopalaiselle järkitasolle”.

Lepomäki sanoi olleensa valmis tekemään paikallisesta sopimisesta jopa hallituskysymyksen viime helmikuussa.

”Olisin ollut siihen valmis jo helmikuussa. Ilmoitin myös valtiovarainministeri Alexander Stubbille (kok) sekä silloiselle neuvottelijalle Petteri Orpolle (kok), että tässä olisi ollut kerrankin kokoomuksen paikka osoittaa selkärankaa ja päämäärätietoisuutta.”

”On omituista, että joudutaan tekemään hallituskysymys asiasta, joka on jo selvästi kirjattu hallitusohjelmaan.”

Lepomäen mielestä kokoomuksen pitäisi olla valmis jopa kaatamaan hallitus, jos puolue ei saa mielestään järkeviä uudistuksia läpi.

Lepomäki muistutti, että muutkin hallituskumppanit ovat heilutelleet jo useasti hallituskysymystä ilmassa, ja tunnelmat ovat olleet hallituksen sisällä kireät.

”Paikallinen sopiminen olisi voitu hoitaa jo helmikuussa älykkäästi, eikä se olisi vaatinut hallituksen kaatamista”, Lepomäki lisäsi.

”Kokoomus on ollut kohta kymmenen vuotta hallituksessa. Itse en voi osoittaa yhtään selkeää rakenteellista uudistusta, joka olisi saatu aikaan ja joka olisi ollut kokoomuksesta lähtöisin.”

Lepomäen mukaan paikallinen sopiminen pitäisi nyt irrottaa kokonaan kiky-paketista.

”Uskon, että pääministeri Juha Sipiläkin (kesk) on sen valmis tekemään. Tässä on kolme vuotta vielä hallituskautta jäljellä. Jos emme pääse paikallisessa sopimisessa eteenpäin, emme pääse työllisyystavoitteeseen. Se tarkoittaa, että hallituskaudella joudutaan vielä leikkaamaan lisää.”

Kokoomuksen epäonnistumisiksi Lepomäki nimeää myös soten kyljessä syntyvän maakuntahallinnon.

”Olen tosin valmis sitä nyt tukemaan, koska sote-uudistus on pakko saada eteenpäin. Jopa maakuntaratkaisusta voidaan saada hyvä, jos tehdään oikeita toimenpiteitä.”

Lepomäki arvostelee myös hallituksen päätöksiä solidaarisuusveron laajennuksesta, pääomatuloveron korotuksesta ja progression kiristämisestä. Lepomäki on tyytymätön myös Sipilän linjauksiin valtion omistajapolitiikassa.

Lepomäki kritisoi muun muassa panostuksia biotaloushankkeisiin.

”Valtio on perustamassa uden kehitysyhtiön, joka on valtion kapitalismia puhtaimmillaan. Kun kerrankin voisi miettiä, että myytäisiin valtion omaisuutta, joka ei ole strategista, ja vapautettaisiin varoja kansalle laskemalla veroja ja maksamalla velkaa, rahat sirotellaankin virkamiesvoimin uudestaan.”

Lepomäki ihmettelee myös häneen henkilökohtaisesti liitettyä määrettä ”jääkylmä”.

”En ole huomannut, että kenestäkään miesjohtajasta olisi sanottu, että hän on kylmä.”

”Minulla on vakava perusilme ja olen introvertti insinööri. En ole välttämättä ollut kotonani tv-kameran edessä. Vaikuttaako se sitten siihen, että sanotaan, että on ylpeä akka. ”

”Mutta jos ajatellaan kylmän vastakohtaa, olen mieluummin kylmä johtaja kuin kuuma kissa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat