Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metallin ja Teknologiateollisuuden neuvottelujen loppuvääntö venyy

Neuvottelujen piti alkaa kello 18. Metallin ison neuvottelukunnan on vaikea hyväksyä työnantajan ehdotuksia.

Politiikka
 
Kiky-sopimuksen ratkaisuhetket ovat käsillä
Kiky-sopimuksen ratkaisuhetket ovat käsillä
Loppu häämöttää kilpailukykysopimuksen neuvotteluille. Yksi viikko ratkaisee paljon. Mutta mitä tapahtuu minäkin päivänä? Toimittaja: Heidi Lämsä, grafiikko: Uolevi Holmberg

Teknologiateollisuuden ja Metallin loppuväännön aloitus venyy. Neuvottelujen piti jatkua tänään kello 18.00, mutta aloitus on venynyt, koska Metallin suuri valiokunta pohti vielä työnantajan ehdotuksia.

Ilman Teknolologiateollisuutta ja Metallia kilpailukykysopimusta ei synny.

HS:n tietojen mukaan kiistaa on edelleen työajan pidentämisestä 24 tunnilla. Muista asioista on jo sopu. Palkansaajille on vaikea hyväksyä sitä, että työnantaja saisi määrätä yhden lauantain ilman korvausta.

”Epävarmaa sopimuksen syntyminen on”, Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi HS:lle kello 15. Hän ei sanonut, kuinka pitkällä neuvotteluissa ollaan.

Torstaina väännettiin kättä vielä useissa muissakin liitoissa, vaikka liittojen piti muuttaa työehtosopimuksiaan kilpailukykysopimuksen mukaisiksi jo tiistaihin mennessä.

Teknologiateollisuuden neuvottelupöytien lisäksi sopimuksen teko on tukalaa muun muassa kirkon alalla, finanssialalla sekä yksityisellä sosiaali- ja terveyspalvelualalla. STTK:ssa sopimuksen on hyväksynyt noin 70 prosenttia jäsenistä. SAK:n jäsenistä noin kolmasosa on mukana. Akavassa on ainakin 32 000:n ihmisen sopimus vielä auki.

Julkisella puolella lähes kaikki ovat sopimuksen piirissä, yksityisellä puolella vasta noin noin neljännes.

Erittäin vaikea neuvottelutilanne on ollut jo pitkään yksityisellä opetusalalla. Sivistystyönantajaliitto ajaa työajan pidennystä opetustyöhön, mikä ei kelpaa palkansaajapuolelle. Liiton sopimusten piirissä on yli 50 000 palkansaajaa, jotka työskentelevät muun muassa yliopistoissa ja yksityisissä kouluissa.

Sopimuksen ulkopuolelle jo alunperin jättäytyivät kuljetusalaa edustava AKT, Rakennusliitto, elintarviketyöläisten SEL ja lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys. Myös meijeriala ja ICT-ala ovat päättäneet, että ne eivät tule mukaan sopimukseen.

Jukka Gröndahl / HS
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto kuvattuna työhuoneellaan tiistaina.
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto kuvattuna työhuoneellaan tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat