Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lue minuutissa: Tästä on kyse kilpailukykysopimuksessa

Koko viikon – tai oikeastaan vuoden – jatkunut työmarkkinoiden taistelu voi ratketa perjantaina. Viimeistään nyt kannattaa selvittää itselleen, mitä on tapahtumassa.

Politiikka
 
Kiky-sopimuksen ratkaisuhetket ovat käsillä
Kiky-sopimuksen ratkaisuhetket ovat käsillä
Loppu häämöttää kilpailukykysopimuksen neuvotteluille. Yksi viikko ratkaisee paljon. Mutta mitä tapahtuu minäkin päivänä? Toimittaja: Heidi Lämsä, grafiikko: Uolevi Holmberg
Miksi minun pitäisi välittää kilpailukykysopimuksesta?

Sopimuksessa jaetaan uusiksi työantajien ja työntekijöiden etuja. Käytännössä työntekijöiden rahaa ja omaa aikaa siirretään työnantajille.

Eihän se ole reilua!

Näin ajattelevat myös monet työntekijöiden edustajat, ja siksi neuvottelut ovat niin vaikeita. Työnantajien aseman parantaminen on kuitenkin katsottu tarpeelliseksi, koska Suomen vienti ei vedä ja suomalaiset yritykset eivät sijoita kasvuun. Yritysten piristyminen koituisi lopulta myös työntekijöiden ja työnhakijoiden eduksi.

Mitä työntekijöiltä tarkalleen viedään?

Työntekijöiden maksettavaksi tulee entistä enemmän palkasta vähennettäviä sosiaaliturvamaksuja, mikä vähentää käteen jäävää tuloa. Lisäksi julkisen sektorin lomarahoista nipistetään kolmannes pois lähivuosien osalta. Työaikaa lisätään 24 tunnilla vuodessa ilman lisäpalkkaa. Työajan pidennys voidaan toteuttaa eri aloilla eri tavoin, kuten työpäivien lisäminuutteina tai kokonaisina työpäivinä.

Hallitus lupasi jo korvata sosiaaliturvamaksujen aiheuttamat ansiomenetykset veronalennuksilla. Mutta työajan pidennys jäisi palkansaajien tappioksi – samoin julkisen sektorin lomarahojen leikkaukset.

Hallituksen vetovastuu on jo päättynyt

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus pyrki saavuttamaan suunnilleen samoja asioita ensin yhteiskuntasopimuksen nimellä ja sitten niin sanotuilla pakkolaeilla. Niistä ei tullut mitään. Nyt samoihin tavoitteisiin pyritään kilpailukykysopimuksella eli “kikyllä”. Tämän sopimuksen sorvaamisessa hallitus on jättäytynyt sivurooliin ja päävastuun kantavat työmarkkinajärjestöt eli työntekijöiden ja työnantajien edustajat.

Kannattaako koko sopimus siis unohtaa?

Näin ajatellaan molemmilla puolilla tietyissä piireissä. Työntekijöiden äärilaita vastustaa kaikenlaista työntekijöiden aseman heikentämistä. Elinkeinoelämän tiukkalinjaisimmat pitävät sopimusta vesittyneenä. Heidän mielestään yritysmaailman neuvotteluvoimaa kannattaisi mieluummin käyttää paikallisen sopimisen edistämiseen eli työehtojen viemiseen liittotasolta työpaikoille.

Suurin osa työmarkkinaosapuolista kuitenkin haluaa sovun. Sopimus antaisi Suomen yrityksille pientä lohtua kisassa ulkomaisia kilpailijoita vastaan. Pitkän kiistan päättyminen itsessään voisi luoda työmarkkinoille rauhaa, luottamusta ja jonkun verran uusia työpaikkoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat