Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote tuo kovan väännön yli 200 000:n kuntatyöntekijän palkoista

Valtion linja palkkojen tasaamisesta uhkasi kaataa kilpailukykysopimuksen. Neuvotteluissa valtio ja työnantajat myöntyivät ottamaan mukaan palkkaneuvotteluihin myös palkansaajapuolen.

Politiikka
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Neuvotteluissa kyse on muun muassa kunnista maakuntiin siirtyvistä sairaanhoitajien, lääkäreiden ja sosiaalihoitajien palkoista.
Neuvotteluissa kyse on muun muassa kunnista maakuntiin siirtyvistä sairaanhoitajien, lääkäreiden ja sosiaalihoitajien palkoista. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Ay-liikkeen onnistui kilpailukykysopimusneuvotteluiden (kiky) kulisseissa torpata valtion ja työnantajien suunnitelma siitä, miten sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä yli 200 000 ihmisen palkkoja nostetaan ja lasketaan.

Kyse on muun muassa kunnista maakuntiin siirtyvien sairaanhoitajien, lääkäreiden ja sosiaalihoitajien palkoista.

Julkisen puolen neuvottelijat uhkasivat katkaista neuvottelut aivan loppusuoralla, jos valtio ei peräänny aikeistaan tasata tulevien maakuntien palkansaajien palkkoja lakiteitse.

Ay-liike vastustaa palkkojen tasaamisen määräämistä lakiteitse, koska palkoista yleensä päätetään palkansaajien ja työnantajien kesken.

Kunnista ja kuntaliitoista siirtyy muutaman vuoden kuluttua noin 207 000 työntekijää uusiin maakuntiin muun muassa sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen töihin. Erilaisia palkkoja aletaan harmonisoida tämän jälkeen, mutta ei heti siirtymävaiheessa.

Valtiovarainministeriö (VM) oli ehdottanut, että ellei palkkojen tasauksesta päästä sopuun, palkat tasattaisiin määräämällä palkaksi kunkin alan mediaanipalkka, jolloin puolet palkoista laskisi ja puolet nousisi.

Mediaanilla tarkoitetaan kunkin vaativuustason palkkatilaston mukaista keskimmäistä tehtäväkohtaista palkkaa.

Valtion ja kuntien päämäärä on saavuttaa sote- ja maakuntauudistuksella kolmen miljardin euron säästöt, jonka takia valtio ei halua palkkojen nousevan uudistuksen yhteydessä.

Mediaanimalli toisi julkiselle puolelle noin 75 miljoonan euron lisäkustannukset nousevien palkkojen takia, vaikka johtotehtävissä olevien palkat toisaalta voisivat laskea. Kiistaa tulee olemaan myös palkkojen tasaamisen siirtymäajasta. Lakiluonnoksessa siirtymäajaksi oli määritelty viisi vuotta.

Ministerit ja virkamiehet ovat nyt antaneet periksi ay-liikkeelle, eikä suunniteltua palkkaesitystä viedä eteenpäin. VM kokoaa palkkojen yhteensovittamista valmistelevan ryhmän, jossa ovat mukana kuntien ja valtion pääsopijapuolet.

”Kilpailukykysopimusneuvottelut olisivat katkenneet ellei tähän olisi päädytty”, sanoo Kuntatyönantajan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Hän sanoo, että näin suuren ihmismäärän palkoista sovittaessa palkkakustannukset kasvavat helposti sadoilla miljoonilla euroilla. ”Kuntatyönantajan tehtävä on neuvotteluissa hoitaa, että tästä koituu mahdollisimman vähän lisäkustannuksia”, Jalonen sanoo.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen povaa kovaa vääntöä.

”Me lähdemme siitä, ettei kenenkään palkka laske. Emme me kuvittele, että tässä nostetaan kaikkien palkat alan korkeimman palkan tasolle. Minusta jonkinlaisen mediaaniajattelun pohjalta tätä voidaan tarkastella”, Luukkainen sanoo.

Jukolle on tärkeintä, että palkoista päätetään työmarkkinaelimien kesken. ”Siksi me toimimme kilpailukykyneuvotteluissa näin rajusti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat