Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkkeelle jäävä SAK:n Lauri Lyly: Minulla on suuri huoli yritysten tuottavuuden kehnosta kehityksestä

Lylyn mielestä ay-liike voi vaikuttaa tuottavuuteen, etenkin jos yhteistyötä työpaikoilla lisätään. ”Kaikki elintason kohentaminen ja työelämän parantuminen pohjautuu viime kädessä tuottavuuden kasvuun.”

Politiikka
 
Rio Gandara / HS
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly siirtyy eläkkeelle.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly siirtyy eläkkeelle. Kuva: Rio Gandara / HS

SAK:n eläkkeelle jäävä puheenjohtaja Lauri Lyly on erittäin huolissaan Suomen ja länsimaiden yritysten tuottavuuden kasvun pitkään jatkuneesta heikentymisestä. Hänen mielestään ay-liikkeen pitää olla vahvasti mukana etsimässä keinoja, miten tuottavuutta voitaisiin lisätä.

”Erityisesti työpaikoilla tuottavuuden kehittämisestä pitää tehdä yksi yhteistyön kulmakivi”, hän sanoi SAK:n edustajakokouksessa Tampereella maanantaina.

Kyseessä oli Lylyn viimeisiä puheita SAK:n puheenjohtajana, koska tiistaina edustajakokous valitsee SAK:n puheenjohtajaksi JHL:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan.

”Suuri huoleni on, että kehittämistyöstä ja teknologiasta huolimatta työn tuottavuuden kasvu on hidastunut viimeiset vuosikymmenet, erityisesti kehittyneissä länsimaissa”, Lyly sanoi. ”Kaikki elintason kohentaminen ja työelämän parantuminen pohjautuu viime kädessä tuottavuuden kasvuun. Palkkojen oikeudenmukaiset yleiskorotukset voivat perustua vain laajapohjaiseen tuottavuuden kasvuun.”

Lyly sanoo, että ay-liike ei voi omin toimin kääntää maailmanlaajuista tuottavuuskehitystä.

”Mutta me voimme vaikuttaa siihen, kuinka Suomessa omaksutaan uutta teknologiaa ja työtapoja. Lyhyellä aikavälillä robotisaatio ja digitalisaatio voivat lisätä työttömyyttä, mutta pidemmän päälle nämä samat ilmiöt mahdollistavat siirtymisen uusiin tuottavampiin töihin.”

Hän sanoo, että vähäiset investoinnit ovat yhteydessä heikkoon tuottavuuskasvuun.

”Investointien taso ei ole Suomessa tai muualla länsimaissa parantunut merkittävästi, vaikka rahoitusta on saatavilla ennätysalhaisin koroin. Nyt tarvitaan EU:ssa ja laajemminkin koordinoitua investointipolitiikkaa, jossa julkisia investointeja käyttämällä vivutetaan liikkeelle yksityisiä investointeja.”

Hän sanoo, ettei Suomesta puutu investointikohteita. ”Se mikä puuttuu, on uskallus ja toimintaympäristön näkymä, joka mahdollistaisi hankkeiden liikkeellelähdön.”

Hänen mielestään Suomessa puuttuu esimerkiksi uskottava näkymä ilmastopolitiikasta. ”Nyt uuden maailmanlaajuisen ilmastosopimuksen myötä meidän on Euroopassa ja Suomessakin uudistettava ilmastopolitiikkaamme kustannustehokkaaksi ja toimivaksi, jotta saamme investoinnit liikkeelle.”

”Toinen suuri muutos on koko ihmiskuntaa koskeva kaupungistuminen. Se edellyttää suuria investointeja. Liikennehankkeiden ja erityisesti raideliikenteen hankkeiden avulla voimme sysätä liikkeelle erittäin merkittäviä asuntoinvestointeja.”

Lyly sanoi, että vahvojen arvojen takia SAK on selvinnyt myrskyisistäkin ajoista ja ”itse asiassa vain vahvistunut vuosikymmenten myötä”. Hän piti puheen Tampereella, jossa SAK perustettiin 109 vuotta sitten.

”Kaiken pohjalla ovat arvot. Solidaarisuus, oikeudenmukaisuus, yhdenvertaisuus, vapaus, heikomman puolella oleminen. Ne eivät ole taloudellisista eivätkä poliittisista suhdanteista riippuvaisia, vaan niiden varaan SAK:n edunvalvontaa on aina rakennettu. Arvot ovat kantaneet yli vuosisadan.”

Hän sanoo, että SAK:n merkitys niin työelämän kuin koko yhteiskuntamme kehittämisessä on ollut vahva.

”Laajoissa työmarkkinasopimuksissa on usein sovittu suurista sosiaalipoliittista uudistuksista, joita ei poliittinen päätöksentekojärjestelmä olisi yksin kyennyt tekemään. Järjestöllä on ollut keskeinen rooli, kun Suomi on esimerkiksi liittynyt EU:hun ja ottanut valuutakseen yhteisen euron.”

Lylyn mukaan SAK on viimeisten vuosikymmenten ajan ollut ydinpelaaja, kun Suomessa on tehty merkittäviä yhteiskunnallisia uudistuksia ja päätöksiä. Hän muistuttaa, että viimeisen viiden vuoden aikana olemme tehneet useita merkittäviä työmarkkinasopimuksia sekä uudistaneet eläkejärjestelmän.

”Lähes joka kerta liikkeelle on lähdetty tilanteesta, jossa moni on sanonut, ettei tästä mitään tule. On vastustettu keskitettyä sopimista. On sanottu, etteivät nuo asiat kuulu työmarkkinoiden sopimuspöytiin”, hän sanoo.

”Joka kerta mahdottomasta on kuitenkin tehty mahdollinen.”

Lyly sanoo, että pelkällä menneen muistelemisella ei kuitenkaan pärjää. ”Meidän pitää kerta toisensa jälkeen lunastaa paikkamme päätöksenteon keskiössä. On uudistuttava. On elettävä ajassa. On toimittava vastuullisesti. Ja sitä me olemme tehneet.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat