Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tasavallan presidentti Niinistö: ”Esitän puolionnittelut kilpailukykysopimuksesta”

Politiikka
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan kilpailukykysopimus syntyi 1990-luvun lamavuosia muistuttavassa tilanteessa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan kilpailukykysopimus syntyi 1990-luvun lamavuosia muistuttavassa tilanteessa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiittää kilpailukykysopimusta talouden suunnan kääntäjänä.

”Kilpailukykysopimus merkitsee selkeää käännettä siihen, miten olemme ajatelleet ja toimineet viimeiset kahdeksan vuotta. Voi olla, että käänne on joidenkin mielestä liian vaatimaton. Mutta aina käänne on käänne ja edustaa uutta ajattelua”, sanoi Niinistö maanantaina aamupäivällä Suomen Ammattijärjestöjen Keskusliiton (SAK) edustajakokouksessa Tampereella.

Niinistö korosti, että kaikki mistä tiedetään etukäteen, on äärettömän tärkeää talouden suunnan kannalta. Käänne näkyy vasta tuonnempana.

”Tuleeko käänteestä itseään suurempia seurauksia, että luottamus lisääntyy, jolloin hyödyt tuntuvasti ylittävät sen, mitä nyt prosenteissa ja euroissa kuulemme; että syntyisi taas ennalta-arvattavuutta ja luottamusta, joka johtaisi investointien kasvuun ja sitä kautta turvaisi työpaikkoja?”

Niinistö painotti jälleen myös kohtuuden merkitystä yhteiskunnalle.

”Kilpailukykysopimus saattaa tuntua monien mielestä jopa katkeran kalkin juomiselta. Silloin on tärkeää, että se kalkki on kaikille sama. Suomi ei ole Suomi, jos jotkut asettuvat yläpuolelle. Yhä on voimassa se, että edestä ja omalla esimerkillä johdetaan.”

Niinistö sanoi antavansa kuitenkin vasta puolionnittelut sopimukselle.

”Esitän puolionnittelut syntyneestä sopimuksesta. Katsotaan viikonloppuna, että toivon mukaan pääsee esittämään ihan täydet onnittelut.”

Eläkkeelle jäävää SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylyä Niinistö kiittää vahvasta jäljestä suomalaiseen yhteiskuntaan.

”Lauri, olet jättämässä tehtävän. Onnittelen siitä, että jätät sen vahvalla peukalonjäljellä suomalaiseen yhteiskuntaan.”

Niinistön mukaan kilpailukykysopimus syntyi 1990-luvun lamavuosia muistuttavassa tilanteessa.

”Silloinkin oli väkeä, jotka sanoivat, että kaikki asiat eivät kuulu työmarkkinajärjestöjen pöytään. Taidan olla kiitollinen, ettet maininnut ketään nimeltä”, Niinistö sanoi Lylyn puheeseen viitaten.

”Silloin syntyi pitkäaikaisia työmarkkinasopimuksia. Niillä oli selvästi merkitystä yli ja ohi määränsä. Ne vaikuttivat yleiseen tunnelmaan, loivat ennalta-arvattavuutta muuten kovin hämärältä näyttävään tulevaisuuteen.”

Kilpailukykysopimus merkitsee Niinistön mukaan nimenomaan käännettä, jossa kulutusta mitoitetaan resursseihin.

”Vuoteen 2007 asti julkiset menot kasvoivat 15–20 prosenttia, palkat nousivat 9 prosenttia ja ostovoimakin vahvistui viisi prosenttia. Ei luvuissa mitään pahaa ole. Ne ovat tuottaneet hyvää. Mutta meillä ei ollutkaan tähän resursseja. Samaan aikaan bkt aleni viisi prosenttia. Eli resurssit vähenivät, mutta käyttö lisääntyi.””

SAK:n kolmipäiväinen edustajakokous alkoi maanantaina Tampere-talolla.

Kokous valitsee SAK:lle myös uuden puheenjohtajan eläkkeelle jäävän Lauri Lylyn tilalle.

Uudeksi puheenjohtajaksi on nousemassa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

SAK:laisten ammattiliittojen mukaan Elorannan takana on käytännössä koko liittokenttä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat