Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomuksen puheenjohtajakisa ei räiskähtele, koska Stubb ja Orpo kisaavat maltillisuudesta

Ainoastaan Elina Lepomäki muuttaisi puolueen linjaa selvästi, kirjoittaa HS:n talouden ja politiikan toimittaja Marko Junkkari.

Politiikka
 
HS:n puheenjohtajatentissä kokoomuksen Lepomäki, Orpo ja Stubb
HS:n puheenjohtajatentissä kokoomuksen Lepomäki, Orpo ja Stubb
Kokoomus valitsee viikonloppuna uuden puheenjohtajan. HS:n tentissä kaikki kolme puheenjohtajaehdokasta Elina Lepomäki, Petteri Orpo ja Alexander Stubb. Keskustelun juontavat HS:n Marko Junkkari ja Teija Sutinen. Kuvaus Terhi Liimu.

Kokoomuksen puheenjohtajakisassa on nyt käännytty loppusuoralle. Kirivaihe näkyi hyvin eilen tiistaina Sanomatalon Mediatorilla järjestetyssä puheenjohtajatentissä. Tunnelma oli sähköinen.

Tähän asti melko passiivisesti esiintynyt Petteri Orpokin oli terhakas. Tentin alussa Orpo vielä nojaili rennosti nojatuolin selkämykseen, mutta paneelin loppupuolella hän ei meinannut pysyä tuolissaan. Orpo kurottautui eteenpäin tuolinsa etureunalla ja haki vastausvuoroja.

Muuten paneelin asetelma oli sama kuin aiemmissakin tenteissä: ideologia vastaan realismi.

Elina Lepomäki haastoi ronskisti istuvaa puheenjohtajaa Alexander Stubbia ja Petteri Orpoa. Stubb ja Orpo –  ministereitä kun ovat –  puolestaan puolustivat Juha Sipilän (kesk) hallitusta. Kokoomus ei voi kaksikon mukaan yksin päättää asioista. Kompromissit kuuluvat hallituspolitiikkaan.

Lepomäen kovimman kritiikin kohteena oli taas paikallisen sopimisen vesittäminen. Mutta oli paljon muutakin. Lepomäen mielestä kokoomus on saanut huonosti hallituksessa omia tavoitteitaan läpi. Lepomäestä on kestämätöntä, että kokoomuksen johto tekee liikaa kompromisseja.

Konkreettisesti asetelma ideologiasta ja realismista tuli ilmi, kun puheenjohtajilta kysyttiin näkemystä ammattiyhdistysliikkeen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamisesta. Asiasta on tehty kokoomuksen puoluekokoukselle aloite, jota myös puoluehallitus puoltaa.

Stubb kertoi tentissä, että sama kysymys oli esitetty hänelle kaksi vuotta sitten kokoomuksen edellisessä puheenjohtajatentissä Sanomatalossa.

”Vastasin silloin untuvikkona ja sinisilmäisenä, että poistetaan vaan”, Stubb sanoi. Nyt kaksi vuotta myöhemmin valtiovarainministerinä hän on toista mieltä.

Verovähennysoikeuden poistaminen ei ole ihan yksinkertaista. ”Se on vaikea kiikkulauta”, Stubb sanoi. Muutoksen myötä samalla kaavalla pitäisi laskea työn verotusta, joka sitten taas vaikuttaisi muihin asioihin.

”Se on kokoomuksen pitkän aikavälin tavoite, jota tulemme puolueena edistämään”, Stubb sanoi. Samaa sanoi Orpo. Hän muistutti myös, että kokoomus oli ottanut asian esille viime vuoden hallitusneuvotteluissa, mutta ei saanut sitä läpi hallitusohjelmaan.

Orpon mukaan liittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeutta ei siis poisteta tällä vaalikaudella. ”Kokoomus tuo sen seuraaviin hallitusneuvotteluihin”, Orpo sanoi.

Petteri Orpo (vas.), Alexander Stubb ja Elina Lepomäki.
Petteri Orpo (vas.), Alexander Stubb ja Elina Lepomäki.

Lepomäki haluaa poistaa verovähennysoikeuden heti.

”Me emme voi mennä aina pragmatiikan taakse. Sanoa, että kyllä me näitä asioita saadaan läpi sitten, kun meillä on 51 prosentin kannatus. Ongelma on se, että me emme edes yritä”, Lepomäki sanoi.

”Kyllä me Elina yritetään. Joukkueena yritetään joka päivä, aamusta iltaan”, Stubb sanoi.

”Voitaisiin yrittää vielä enemmän”, Lepomäki vastasi. ”Alex, joudun sanomaan, että joukkueella on aina johtaja. Ja johtajan pitää kantaa vastuu. Ihmettelen sitä, että koko ajan syytetään olosuhteita. Se on yksi syy siihen, että kokoomus on alennustilassa”, Lepomäki roimi.

Onko kokoomus sitten alennustilassa?

Puheenjohtaja Alexander Stubb puhui jo talvella kokoomuksen ”aatteellisesta korjausvelasta”. Kohta kymmenen vuotta jatkuneen yhtäjaksoisen hallitustaipaleen aikana puolue ei ole Stubbin mukaan riittävästi pohtinut tavoitteitaan, ideologiaansa ja periaatteitaan.

Kiinnostavaa pohdintaa kokoomusaatteesta löytyy tänään keskiviikkona julkaistusta Paluu tulevaisuuteen -pamfletista. Kirjoittajina ovat neljä kokoomuksen kansanedustajaa: Harri Jaskari, Kai Mykkänen, Saara-Sofia Sirén ja Juhana Vartiainen.

Nelikosta Mykkänen ja Vartiainen kannattavat Stubbia puheenjohtajaksi, Jaskari Lepomäkeä ja Sirén Orpoa.

Vartiaisen mukaan kokoomuksen pitäisi luoda ”kahden käsilaukun strategia”.

”Markkinatalous ja hyvinvointivaltio tarvitsevat toisiaan. Ne eivät edusta toisilleen vihamielisiä yhteiskunnallisia pyrkimyksiä”, Vartiainen kirjoittaa. Hänen mukaansa kokoomuslaisia haukutaan “thatcherilaisiksi” tai “uusliberaaleiksi”.

Margaret Thatcher oli Britannian pääministeri vuosina 1979–1990. Hänen muistetaan siitä, että hänen kaudellaan Britannian ay-liike pantiin polvilleen.

”Olkaamme anteeksi pyytelemättä ja ylpeästi thatcherilaisia, kunhan samalla teemme selväksi, että olemme myös hyvinvointipolitiikan tukijoita, sanokaamme vaikka ’tarjahaloslaisia’”, Vartiainen kirjoittaa.

Koska molemmilla – Margaret Thatcherilla ja Tarja Halosella –  oli aina käsilaukku mukanaan, niin kokoomuksen strategia voisi Vartiaisen mukaan olla ”kahden käsilaukun strategia”.

”Itse asiassa tarvitaan tosi tehokasta turbokapitalismia, jotta suomalaisten haluama kunnianhimoinen hyvinvointilupaus voidaan toteuttaa”, Vartiainen kirjoittaa.

Nämä kaksi käsilaukkua näkyvät myös kokoomuksen puheenjohtajakisassa. Tosin käsilaukut taitavat olla eri ihmisillä.

Stubb ja Orpo ovat kilpailleet lähinnä siitä kumpi on maltillisempi keskustaoikeistolainen, mikä ei ole – kuten arvata saattaa – kovinkaan räiskähtelevä kisa. Lepomäki puolestaan ajaa selkeästi thatcherilaisinta linjaa.

Joissain arvioissa Orpon on nähty sijoittuvan Stubbista vasemmalle. Netissä pyörii klippi parin viikon takaisesta Oulun puheenjohtajatentissä, jossa Orpolta kysyttiin, veisikö hän kokoomusta pari piirua vasemmalle.

Orpo vastasi, että hän veisi kokoomusta ihmisten suuntaan ja korosti ”arjen ymmärtämistä”.

”Jos joku pitää sitä vasemmalle menona, niin mennään sitten sinne”, Orpo sanoi.

Jos Orpo valitaan lauantaina kokoomuksen puheenjohtajaksi, kovin suurta aatteellista keikahdusta tuskin on tulossa. Päällimmäisin piirre hänessä kuitenkin on realismi, jopa yltiörealismi.

”Politiikka on vain sellaista, että mennään askel kerrallaan, päätös kerrallaan. Pitää junnata ja junnata neuvotteluissa ja mennä yksi pykälä kerallaan eteenpäin.”

Tuosta lauseesta on vaikea löytää minkäänlaista ideologista käsilaukkua.

Stubbin välistäveto yllätti myös Orpon
Stubbin välistäveto yllätti myös Orpon
Valtiovarainministeri Alexander Stubbin ilmoitus päivähoitomaksujen korotuspäätöksen perumisesta tuli yllätyksensä myös sisäministeri Petteri Orpolle. Orpo sanoi kokoomuksen puheenjohtajatentissä, Sanomatalon Mediatorilla, että hän ei tiennyt Stubbin ottavan asiaa eduskunnan kyselytunnilla, viime torstaina esille. Hallituskumppanit ovat arvostelleet Stubbia kovasanaisesti välistävedosta. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus Terhi Liimu.
Stubb: ”En suvaitse enää oman pesän likaamista”
Stubb: ”En suvaitse enää oman pesän likaamista”
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb lupaa, että mollaus puolueen sisällä loppuu. Sanomatalolla, kokoomuksen puoluejohtajatentissä Stubb lupasi, että vastedes hän lyö nyrkin pöytään, jos kokoomuslaiset alkavat julkisesti haukkua toinen toisiaan. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat