Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokeilu pakkoruotsin poistamisesta etenee nihkeästi – ministeriö huolissaan tasa-arvosta työelämässä

Perussuomalaiset pelkäävät, ehtiikö hallitusohjelman lupaama kielikokeilu toteutua ensinkään.

Politiikka
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Perussuomalaiset pitävät tärkeänä kouluruotsin kokeilemista valinnaisena.
Perussuomalaiset pitävät tärkeänä kouluruotsin kokeilemista valinnaisena. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva
Fakta

Osa kärkihanketta

 Kieltenopiskelun lisääminen ja monipuolistaminen on osa osaamisen ja koulutuksen kärkihanketta.

 Kyse olisi kahdesta alueellisesta kokeilusta, joista toisessa vieraan kielen opiskelu alkaisi nykyistä enemmän jo ensimmäisellä luokalla. Ministeri haluaisi kielten opinnot jo varhaiskasvatukseen. Ns. harvinaisten kielten tarjonta voisi olla yksi eritysavustuksen myöntöperuste. Kokeilu alkaisi elokuussa 2017 ja päättyisi vuoden 2018 lopulla.

 Toisessa kokeilussa on määrä selvittää lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamieksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua. Selvittelyt ovat vielä meneillään, eikä aloitusajankohdasta ole päätetty.

Hallitusohjelmaan kirjatun valinnaisen kouluruotsin kokeilun valmistelu on edennyt nihkeästi. Perussuomalaiset pelkäävät, että heille tärkeää kokeilua ei ehditä toteuttaa tällä hallituskaudella.

Opetusministeriössä perustellaan viipymistä lainsäädännöllisillä selvityksillä, joiden mukaan kokeilu vaatii muun muassa perusopetuslain muutoksen.

”Nykyiset kokeilupykälät eivät mahdollista kokeilua”, ministeriö sanoo vastauksessaan eduskunnan sivistysvaliokunnalle, joka kyseli kokeilun perään. Myös hakukierros veisi oman aikansa.

”Valmistelussa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että nuorten koulutuspolut voidaan turvata kaikissa tilanteissa, vaikka ruotsin kielen poisvalinta voi sulkea ovia myöhemmin työelämässä tai jatko-opinnoissa. Kokeilun vaikutusten vuoksi valmistelutyö on ollut arvioitua laajempaa”, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoo HS:lle.

Hänen mukaansa tavoitteena on, että kokeilulaki annettaisiin tämän vuoden aikana eduskunnan käsittelyyn, ja kokeilut käynnistyisivät syksyllä 2017

Grahn-Laasonen on pontevasti vienyt eteenpäin esimerkiksi valinnaisemman lukion kokeilua tyyliin ”uskalla kokeilla”, mutta hallitusohjelman lupaamista peruskoulun alueellisista kielikokeiluista ei ole tähän mennessä kuulunut mitään. Esityksen piti tulla eduskuntaan tänä keväänä.

Jopa hallituksen viime vuoden kertomuksesta kokeilu oli jäänyt pois kohdasta ”toimenpiteet eduskunnan lausumien ja kannanottojen johdosta”.

”Olin hämmentynyt, että kielikokeilun seuranta puuttui sieltä kokonaan. Eli ei tunnu asia kauhean reippaasti etenevän”, sanoo lausuman ”isä”, kansanedustaja Pauli Kiuru (kok).

Aiemmin tänä keväänä myös kansanedustaja Sami Savio (ps) tivasi kirjallisessa kysymyksessään, ”millä aikataululla hallitus mahdollistaa alueellisen kielikokeilun”.

Alkuvuodesta useissa kunnissa lähinnä perussuomalaiset tehtailivat runsaasti valtuustoaloitteita, joissa esitettiin mahdolliseen kokeiluun hakeutumista. Aloitteita tehtiin muun muassa Mikkelissä, Naantalissa, Tampereella, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Kuopiossa, Oulussa ja Hyvinkäällä.

Edellinen eduskunta hylkäsi keväällä 2015 kansalaisaloitteen pakkoruotsin poistamisesta koulusta, mutta hyväksyi parikin siihen liittyvää lausumaa. Esimerkiksi kielten opiskelun politiikasta hallituksen tulisi laatia kokonaisselvitys. Opetusministeriö ilmoitti äsken sivistysvaliokunnalle, että tämä selvitys pannaan alulle elokuussa.

Eduskunta edellytti myös, että ”hallitus selvittää lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua”. Kiuru on avannut sitä niin, että ruotsin/suomen sijaan voisi opiskella vaikka mandariinikiinaa Nauvossa.

Eniten ja jo pitkään ovat olleet tapetilla mahdolliset kokeilut korvata koulussa nykyisin 7. luokalta ja vastedes jo 6. luokalta alkava pakollinen keskipitkä ruotsi venäjällä Itä-Suomen kunnissa.

Opetusministeriön vastauksista kysymyksiin kokeilujen viipymisestä käy ilmi, että kokeiluja on kyllä valmisteltu, mutta niistä on raportoitu hallituksen vuosikertomuksessa osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeiden yhteydessä.

Toisaalta vastauksista voi päätellä, ettei valmistelussa ole pidetty järin kovaa kiirettä. Syyksi mainitaan lainsäädännölliset selvitykset, joita on määrä tehdä yhdessä oikeusministeriön kanssa vielä ainakin tämän vuoden syyskuulle asti, jolloin alkuun päästäisiin vasta vuonna 2017.

Kokeilun perustuslain asettamia reunaehtoja on jo pyritty ennakolta selvittämään. Opetusministeriö huolehtii kokeiluun osallistuvien oppilaiden oikeuksista ja yhdenvertaisuudesta, kun he joskus hakevat jatko-opintoihin ja virkoihin.

Ruotsia osaamattomat voisivat ministeriön mukaan ”jossain vaiheessa elämäänsä joutua muita huonompaan asemaan puuttuvan toisen kotimaisen kielen taitonsa vuoksi”.

”Vähän oudolta tuntuu ja herää kysymys, onko nyt varmaa, tuleeko kokeilu koskaan. Meille se on hyvin tärkeä”, arvioi sivistysvaliokunnan jäsen Ritva Elomaa (ps). Elomaa huomauttaa, että kokeilu tulisi saada aikaan tällä hallituskaudella, koska myöhemmin se todennäköisesti olisi vielä vaikeampaa, mikäli Rkp olisi hallituksessa.

Myös keskusta äänesti aikoinaan kokeiluponnen puolesta ja on aiemminkin esittänyt alueellisia kielikokeiluja. ”Odotamme, että hallitusohjelman mukainen esitys tulee valiokuntaan, ja kyllähän sen alun perin pitikin tulla jo tänä keväänä”, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk).

Oikaisu 8.6. klo 20.05: Kansanedustaja Sami Savion sukunimi oli ensin virheellisesti muodossa Saivio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat