Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä lupaa punnita asemaansa keskustan puheenjohtajana: kahden vuoden päästä tulos tai ulos

Keskustan puoluekokouksen Seinäjoella avannut Sipilä kiitteli kilpailukykysopimuksen hyväksymistä: ”Se oli 13 kuukauden valtava ponnistus.”

Politiikka
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Juha Sipilä
Juha Sipilä Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä sanoo, että aikoo kahden vuoden kuluttua tarkastella asemaansa puheenjohtajana ”tulos tai ulos -periaatteella”. Sipilän mukaan hänen tarkasteluunsa vaikuttaa se, miten Suomen kuntoon laittaminen on edennyt.

Sipilä avasi keskustan puoluekokouksen perjantai-iltapäivänä Seinäjoella.

Sipilä kiitteli kokoukseen kiirinyttä tietoa kilpailukykysopimuksen hyväksymisestä Metalliliiton valtuustossa.

”Se oli 13 kuukauden valtava ponnistus”, Sipilä sanoi.

Myöhemmin tiedotustilaisuudessa Sipilä sanoi, että pitkistä neuvotteluista huolimatta kilpailukykysopimus tuli maaliin seitsemän kuukautta etuajassa. Alun perin tavoiteaikatauluna hallitusohjelmassa oli saada valmista ensi syksyn työehtosopimuskierrokseen mennessä.

Sipilä valittaneen ilman vastaehdokkaita keskustan puheenjohtajaksi seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Enemmän säpinää seuraa lauantaina ohjelmassa olevasta uuden puoluesihteerin ja varapuheenjohtajien valinnasta.

Nykyiset varapuheenjohtajat ovat peruspalveluministeri Juha Rehula, kuntaministeri Anu Vehviläinen ja kansanedustaja Annika Saarikko. Heistä Vehviläinen ja Saarikko jättävät paikkansa.

Ehdolla varapuheenjohtajiksi ovat Rehula, kansanedustajat Katri Kulmuni, Antti Kurvinen, Anne Kalmari ja Hannakaisa Heikkinen sekä keskustanaisten varapuheenjohtaja Annina Ruottu ja keskustan Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Hanna Huttunen.

Sipilä on rakentanut keskustan johdon muistuttamaan yrityksen johtoryhmää.

Sipilä sanoi puoluekokousväelle olevansa valmis rakentamaan uuden ”tiimin” samoilla periaatteilla.

”Tulee ikävä paikkansa jättäviä”, Sipilä sanoi. Hän kehui jokaisen erikseen, erityisesti puoluesihteeri Timo Laanisen, joka on Sipilän mukaan tuonut tiimiin jatkuvuuden ja ”uskomattoman poliittisen hoksnokkansa”.

Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa rakentaneensa useita tiimejä, mutta puolueessa poikkeuksellista ovat olleet jäsenten läheiset välit.

”Tässä on menty syvälle. Suurin piirtein toistemme lääkityksetkin tiedetään”, Sipilä sanoi.

Sipilä korosti lyhyessä avauspuheessaan sitä, että uusi puoluejohto vastaa kaudellaan kolmista vaaleista. Ensimmäisenä ovat vuorossa kuntavaalit huhtikuussa 2017, sitten presidentinvaalit ja uudet maakuntavaalit vuonna 2018.

”Monipuolinen ja täysi ehdokaslista kuntavaaleissa on ehdoton edellytys”, Sipilä sanoi kokousväelle. Hän kannusti panemaan vauhtia ehdokashankintaan, jossa Sipilän mukaan viime tippa ja vatulointi ovat pahemmat uhat kuin muut puolueet.

Sipilän mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon irrottamisen jälkeenkin kunnissa ei ole kyse ”jakojäännöskunnista”.

Keskusta nimeää presidenttiehdokkaakseen sunnuntaina ex-pääministerin ja nykyisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen.

Sipilän mukaan strategia poikkeaa muista puolueista, kun kampanja on nyt pitkä.

”Ulkopoliittisen keskustelun ytimessä säilyminen ja presidentinvaalit ovat aina olleet keskustalle tärkeitä”, Sipilä korosti.

Keskustan väistyvä puoluesihteeri Timo Laaninen sanoi omassa puheenvuorossaan, että on saavuttanut työlleen asettamat kolme tavoitetta.

”Puolueen maine on palautettu. Toiseksi, puolueen talous on kunnossa ja kolmanneksi, olemme palanneet eduskunnan suurimmaksi ryhmäksi ja pääministeripuolueeksi”, Laaninen sanoi.

Laanisen mukaan keskusta on nyt velaton puolue. Puolue on myös ajanut alas kaikki yhtiönsä eikä aio käyttää vaaleissa enää erillisiä tukiyhdistyksiä.

Uudeksi puoluesihteeriksi ovat ehdolla keskustan viestintävastaava Mari Kokko, keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Ovaska, Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen, meijeriyhtiö Arlan hankintajohtaja Sami Kilpeläinen ja kansanedustaja Elsi Kataisen eduskunta-avustaja Riikka Pirkkalainen.

Sekä puoluesihteeri- että varapuheenjohtajakandidaatit käyvät kokouspaikalla Seinäjoen Areenassa väsymätöntä kampanjaa, jossa ei säästellä oheisrekvisiittaa.

Puoluekokoukselle jätetyissä aloitteissa esitetään, että keskusta muuttaisi puoluesihteerin valintatapaa ja siirtäisi sen puoluekokoukselta puoluevaltuustolle. Näin toimii esimerkiksi kokoomus.

Aloitteen perusteluna on muun muassa se, että puoluekokouksen kaltaisessa ”kansanjuhlassa” on vaikea arvioida puoluesihteeriehdokkaiden todellisia kykyjä.

Keskustan puoluehallitus on valmis järjestämään asiasta kenttäkyselyn ja muuttamaan tarvittaessa puolueen sääntöjä, jos uudelle valintatavalle löytyy tukea.

Keskustan kokouksessa oli perjantaina paikalla 1 329 osallistujaa. Puoluekokousedustajia ilmoittautuu vielä lauantaina lisää. Kokouspaikalla on myös ennätysmäärä oheisohjelmaa, muun muassa eri lobbareiden järjestämiä taustatilaisuuksia.

Metalliliitto kävi tiukan äänestyksen kikystä - "Tästä eteenpäin on kovaa työtä"
Metalliliitto kävi tiukan äänestyksen kikystä - "Tästä eteenpäin on kovaa työtä"
Metallin puheenjohtaja Riku Aallon mukaan ”nyt on kova työ saada jäsenistö ymmärtämään, miksi sopimus kannatti tehdä”. Toimittaja Teemu Luukka. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat