Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta ei tavoittele Nato-jäsenyyttä vuosiin

Keskustan mielestä Natoon ei pidä hakeutua ainakaan lähivuosina. Matti Vanhanen arvostelee suomalaispoliitikkoja itsetunnon puutteesta Krimin kriisin aikana.

Politiikka
 

Keskusta ei pidä Nato-jäsenyyden hakemista ajankohtaisena vielä vuosiin. Keskustan mielestä vakaus Itämeren alueella säilyy parhaiten siten, että Suomi ja Ruotsi pysyvät sotilaallisesti liittoutumattomina maina. Keskusta julkistaa Seinäjoelle kokoontuneen puoluekokouksensa Nato-kannan sunnuntaina.

”Suomen ja Ruotsin sotilaallinen liittoutumattomuus on ollut omiaan tuomaan vakautta Pohjois-Eurooppaan. Keskusta katsoo, että linja pätee myös näissä oloissa”, sanoo eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk).

Keskustan valmisteilla oleva Nato-kanta ei Kaikkosen mukaan aseta mahdolliselle Nato-jäsenyydelle aikarajoja.

”Vuosirajoja ei esitetä. Muotoilu kannanotossa on sellainen, että ei haeta jäsenyyttä ainakaan lähivuosina.”

Keskusta pitää kuitenkin tärkeänä, että mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä säilyy.

”On tärkeää, että mahdollisuus säilyy aitona. Jos joskus syystä tai toisesta halutaan arvioida tilannetta toisella tavoin, sekin mahdollisuus täytyy olla. Jo mahdollisuuden olemassaolo on järkevää”, Kaikkonen painottaa.

Keskusta pitää myös kahdenvälisiä suhteita Yhdysvaltoihin Suomelle keskeisinä.

”Yhdysvallat on merkittävin toimija maailmanpolitiikassa ja aseteknologiassa Suomen keskeisin kumppani.”

Kaikkonen korostaa, että niin ikään Venäjän kanssa Suomen täytyy säilyttää hyvä ja toimiva keskusteluyhteys.

”On tärkeää toimia yhteisessä EU-linjassa esimerkiksi pakotteissa. Samaan aikaan on tärkeätä, että Suomi pyrkii omalta pieneltä osaltaan vaikuttamaan Ukrainan kriisin ratkomiseen niin, että joskus pakotteita voitaisiin alkaa purkaakin”, Kaikkonen sanoo.

Tuleva presidenttiehdokas Matti Vanhanen arvosteli kokouksen kyljessä järjestetyssä turvallisuuspoliittisessa keskustelussa ylireagoinnista Krimin kriisin aikana. Vanhasen mukaan kanssakäyminen Venäjän hallinnon kanssa pysähtyi lähes tyystin.

Vanhanen mukaan poliitikoilta puuttui itsetunto.

”Meille tuli yli vuoden mittainen jakso, jossa ei ollut ministeritasolla tapaamisia yksittäisiä puheluita lukuun ottamatta käytännössä ollenkaan. Tasavallan presidentillä oli vain yhteyksiä. Se osoittaa minusta itsetunnon heikkoutta.”

Vanhanen pitää myös tärkeänä, että Suonen kanta Nato-jäsenyyteen säilyy ennallaan. Vanhasen mukaan Ruotsin liittoutumattomuus on Suomelle myös tärkeätä.

”Silloin ei häiritä olemassa olevaa tilannetta. Ylivoimaisesti vahvin tae alueen vakaudelle on se, että Suomi ja Ruotsi pysyvät Naton ulkopuolella, mutta harjoitamme muutoin yhteistyötä.”

Vanhanen ei usko, että Ruotsi Suomen neuvosta kiusaantuu.

”Ei. Asia on niin moneen kertaan heidän kanssaan käyty läpi. Analyysi on molemmissa maissa sama. Parhaiten voidaan vaikuttaa yhdensuuntaisilla ratkaisuilla. Kumpikin aina myös toteaa, että viime kädessä kumpikin päättää ratkaisuistaan itse ja erikseen.”

”EU-jäsenyyden kaltaista yllätystä, että toinen toimii toisen tietämättä, ei Naton kohdalla tule”, Vanhanen lisää.

Vanhanen pitää Yhdysvaltoja kulmakivenä koko Itämeren vakaudelle.

”Kun Yhdysvaltain rooli on oikein mitoitettu, se on ehdottomasti Itämeren alueella vakautta lisäävä tekijä. On tärkeää, että Yhdysvallat mitoittaa läsnäolonsa oikein, että se ei myöskään anna vääriä signaaleja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat