Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lappeenranta kohisee kokoomuksen puheenjohtajavaalin alla – seuraa valintaa HSTV:n suorassa lähetyksessä kello 10 alkaen

Lauantaina pidettävästä kokoomuksen puheenjohtajavaalista odotetaan tasaista. HSTV:ssä puoluekokousta seurataan usean tunnin mittaisena suorana lähetyksenä.

Politiikka
 

Kokoomuksen puoluekokous äänestää puheenjohtajasta lauantaina aamupäivällä.

Puheenjohtajavalinta näytetään lauantaina HSTV:ssä usean tunnin mittaisena suorana lähetyksenä. Lähetys Lappeenrannan Holiday Club Saimaasta alkaa lauantaina kello 10 ja jatkuu pitkälle iltapäivään, valitun puheenjohtajan tiedotustilaisuuden loppuun asti.

Helsingin Sanomien politiikan asiantuntijat Marko Junkkari ja Juha-Pekka Raeste seuraavat valintaa suoran lähetyksen lisäksi HS.fi:ssä.

Äänestyksen ensimmäinen kierros ratkaisee voittajan tai jatkoon menijät noin kello 12. Mahdollisen toisen kierroksen tulokset saadaan noin kello 13.

Puheenjohtajavaalin aattona puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoi olevansa ”levollisin mielin” astellessaan puoluekokoushotelli Holiday Club Saimaahan Lappeenrannassa perjantaina iltapäivällä.

”Hyvä pöhinä”, Stubb totesi. Hotellin aulan tungos olikin kova puoluekokousvieraiden ilmoittautuessa kokoukseen. Osa jonotti majoituspaikkaansa, osa puolestaan lauantai-illan iltamalippuja.

Silmämääräisesti kokousväen rintapielissä näkyi eniten Petteri Orpo -rintanappeja. Mutta toki myös Elina Lepomäen ja Alexander Stubbin kannatusnappeja oli paljon.

Kokoomuksen puheenjohtajavaalista saattaa tulla tasainen. Ilta-Sanomat kysyi sadalta kokousedustajalta, ketä he aikovat lauantaina äänestää. Orpo oli kyselyn ykkönen 44 äänellä, kakkonen oli Stubb 31 äänellä ja kolmonen Lepomäki 11 äänellä. 14 haastateltua ei suostunut kertomaan kantaansa.

Ilta-Sanomat kysyi myös toisen kierroksen äänestyskäyttäytymistä, jos Orpo ja Stubb ovat vastakkain. Tässä Orpo veisi äänestyksen äänin 46–38. Tällä kertaa 16 kokousedustajaa ei kertonut kantaansa.

Kuten Ilta-Sanomien kyselystä näkee, osa edustajista ei ole vielä välttämättä päättänyt ehdokastaan. Siksi kaikkien kolmen ehdokkaan tukiryhmät kiersivät vimmaisesti mainostamassa ehdokastaan. ”Tarkoitus on pitää omat kannattajat ja saada uusia”, eräs tukiryhmäläläisistä totesi.

Perjantai-ilta kuluu lobbauksen merkeissä

Tunnelma kokouksessa oli perjantaina odottava. Useampikin Orpon kannattaja piti mahdollisena, että kisa ratkeaisi jo äänestyksen ensimmäisellä kierroksella.

Suurin osa tuntuu pitävän Orpon voittoa todennäköisenä, mutta moni on myös hyvin varovainen. Moni muistaa vielä kahden vuoden takaisen puoluekokouksen, johon Jan Vapaavuori lähti ennakkosuosikkina, mutta Stubb voitti kisan.

Monien arvioiden mukaan perjantai-illan, sen kuuluisan puukkojen yön, lobbauksella on iso merkitys.

Kaikki kolme puheenjohtajaehdokasta kiertävät illan mittaan eri piirijärjestöjen tilaisuuksissa.

Kaikkiaan näitä tilaisuuksia on jokaiselle tiedossa illan aikana 18 kappaletta.

Orpo kertoi, että hänen viestinsä näissä tilaisuuksissa on selvä: kokoomuksen pitää pystyä palauttamaan äänestäjien luottamus. Erityisesti pitää puhua asioista, jotka vaikuttavat ihmisten arkeen.

Elina Lepomäki puolestaan kertoi perjantaina iltapäivällä noin 30 kokousedustajalle olevansa sitä mieltä, että kokoomusta on johdettu huonosti.

Hänen mielestään huono johtajuus näkyy siinä, että keskusta onnistuu kerta toisensa jälkeen vahvistamaan kannatustaan, vaikka sen perinteisen maalaisiin nojaavan kannatuspohjansa perusteella on periaatteessa ”kuollut” puolue.

Ruuhkat hermostuttivat kokoukseen osallistujia

Kokoomuksen puoluekokoukseen kokoontuu noin 1 500 ihmistä. Kokous on logistisesti hieman hankalassa paikassa, sillä kokouspaikka sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Imatralta.

Kun juna Helsingistä tuli Imatralle perjantaina hieman ennen kello yhtä, oli taksijono kymmeniä metrejä pitkä. Eikä Imatralla ole kovin montaa taksia.

Noin kahdenkymmenen minuutin jonotuksen jälkeen kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz hermostui ja käveli parin sadan metrin päässä varikolla olleen bussin luokse.

Zyskowicz neuvotteli bussikuskin kanssa pitkään ja lopulta onnistui neuvottelemaan koko taksijonolle kyydin rautatieasemalta kokouspaikalle. Laskun hän kertoi kuittaavansa itse.

Stubb sai harvinaista kritiikkiä

Kokoomuksen puoluekokous alkoi perjantaina kello 14. Järjestäytymisrutiinien jälkeen kokoukselle annettiin selonteot kokoomuksen järjestötoiminnasta, eduskuntaryhmän toiminnasta ja europarlamenttiryhmän toiminnasta.

Selontekojen jälkeen puoluesihteeri Janne Pesonen, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen ja europarlamenttiryhmän johtaja Sirpa Pietikäinen pitivät tiedotustilaisuuden.

Toimittajat kyselivät kolmikolta näkemystä kokoomuksen tilasta. Harvemmin minkään puolueen kansanedustajat näin avoimesti kritisoivat istuvaa puheenjohtajaa.

Satonen yritti korostaa, että ei haastaminen ole niin ihmeellistä. Puoluekokouksessa valitaan aina puolueelle puheenjohtaja. Silti hänkin joutui myöntämään, että istuvan puheenjohtajan haastamista ei ole kokoomuksen historiassa kovin usein tapahtunut.

Sirpa Pietikäinen selitti kokoomuksen tilannetta vertauksella. Pietikäisen mukaan Stubb on kuin suklaakonvehti – hetken aikaa todella hyvää, mutta ei niitä konvehteja aina pysty syömään. Petteri Orpo on Pietikäisen mukaan kuin lihapasteija, turvallinen ja tavallinen.

Kysyttäessä Pietikäinen keksi myös Lepomäkeä kuvaavan ruokavertauksen. ”Hän on yrtti”, Pietikäinen sanoi. ”Kuin minttu – pieni ja pippurinen.”

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Puheenjohtajaehdokkaat, sisäministeri Petteri Orpo (vas.), kansanedustaja Elina Lepomäki ja puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb kokoomuksen puoluekokouksessa
Puheenjohtajaehdokkaat, sisäministeri Petteri Orpo (vas.), kansanedustaja Elina Lepomäki ja puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb kokoomuksen puoluekokouksessa
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat