Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alle kolmekymppiset rynnistivät keskustan johtoon – puoluesihteeriksi Jouni Ovaska, 29

Varapuheenjohtajiksi valittiin ministeri Juha Rehula ja nuoret kansanedustajat Katri Kulmuni ja Antti Kurvinen.

Politiikka
 
Keskustan uusi puoluesihteeri Jouni Ovaska: ”En ole vakava mies”
Keskustan uusi puoluesihteeri Jouni Ovaska: ”En ole vakava mies”
Keskusta valitsi uudeksi puoluesihteeriksi nuoren ja naimattoman poikamiehen, hämeenkyröläisen Jouni Ovaskan. ”On sitten aikaa kiertää kenttää”, Ovaska heittää ja nimeää poliitikon uransa keskeiseksi vaikuttajaksi eduskunnan puhemiehen, Mauri Pekkarisen. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Timo Aalto

Keskustan Seinäjoella koolla oleva puoluekokous valitsi puolueen uudeksi puoluesihteeriksi Jouni Ovaskan, 29. Hän on nyt keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja.

Hämeenkyröstä kotoisin oleva Ovaska oli viimeksi lähellä päästä eduskuntaan. Hän on toiminut tällä kaudella eduskunnan varapuhemiehen Mauri Pekkarisen avustajana.

Keskustaväki nuorensi puolueen johtoa reippaasti.

Puheenjohtaja Juha Sipilä kukitettiin yksimielisesti jatkokaudelle, mutta hänen ”johtoryhmänsä” eli varapuheenjohtajisto uusiutui. Sinne nousivat jatkokaudelle uudelleen valitun perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan lisäksi nuoret kansanedustajat Katri Kulmuni, 28, ja Antti Kurvinen, 29.

”Me olemme nyt Juhan kanssa pappaosastoa”, Sipilä sanoi puoluejohdon valinnan jälkeen. ”Hienoa, että puolueessa nuorille annetaan vastuuta.”

Katri Kulmunin varapuheenjohtajan paikkaa pidettiin etukäteen varmimpana, koska Annika Saarikon luopumisen jälkeen varapuheenjohtajistossa on nuorehkon naisen mentävä aukko.

Lapista kotoisin oleva Kulmuni sai paljon ääniä jo kaksi vuotta sitten pyrkiessään samaan tehtävään. Kulmuni oli Lapin ääniharava viime eduskuntavaaleissa.

”Miehän oon ollut nuoruudessa piirimestaruussarjan yleisurheilija. Olen hypännyt korkeutta ja pituutta ja juossut 400 metriä. Siinä oppi, että täytyy treenata kovasti ja olla monipuolinen. Sama juttu pätee politiikassa: täytyy aina treenata kovasti ja tehdä kotiläksyt”, Kulmuni kertoi aiemmin varapuheenjohtajatentissä.

Antti Kurvinen on eteläpohjanmaalainen juristi, joka on ollut muun muassa keskustanuorten puheenjohtajana.

Kurvinen sai kovat aplodit, kun hän luonnehti varapuheenjohtajatentissä itseään.

”Minulla on ohjenuorana, että kun täällä kotoa Härmässä Etelä-Pohjanmaalla pitävät minua vähän liian radikaalina ja eteenpäin katsovana, ja Helsingissä pitävät perusjunttina ja taantumuksellisena, silloin homma on kohdallaan. Jos menisi toisinpäin, sitten ei enää toimi”, Kurvinen kiteytti.

Rehula paljasti varapuheenjohtajatentissä, että hän halusi itse asiassa maanmittariksi.

Rehula myös kertoi heittäneensä moukarissa 49,62 metriä ja harrastavansa pitkän matkan hiihtoa.

”En ole koskaan ymmärtänyt, että jos maksaa 80 euroa hiihtämisestä, niin joku käyttää matkaan kolme tuntia. Minulla saattaa mennä seitsemän tuntia. Lopputulos on tärkein, että maaliin päästään.”

Keskustan nykyisistä varapuheenjohtajista luopuivat vapaaehtoisesti kuntaministeri Anu Vehviläinen ja kansanedustaja Annika Saarikko, josta on vuoden päästä tarkoitus vuorostaan tulla peruspalveluministeri.

Vuodesta 2010 keskustan puoluesihteerinä toiminut Timo ”Pappa” Laaninen luopui puoluesihteerin tehtävästä. Laaninen hyvästeli keskustalaiset tunteikkaasti esittämällä heille laulaja Piia Viitasen videon ”Kahden maan kansalainen”.

Körttien laulukirjaan päätynyt Jaakko Löytyn laulu on Laanisen mukaan lohduttanut häntä vaikeina hetkinä. Video herkisti myös Juha Sipilän kyyneliin.

Puoluesihteerillä on tulevalla kaksivuotiskaudellaan edessään kolmet vaalit. Puoluesihteerin vastuulla ovat muun muassa puolueen talous ja järjestökoneen pyörittäminen.

”Aion keskittyä puoluetoimiston johtamiseen”, Jouni Ovaska sanoi. ”Olen naimaton poikamies. On aikaa kiertää kenttää.”

Puoluesihteeriksi oli tarjolla viisi ehdokasta, joista toiselle äänestyskierrokselle pääsi Ovaskan lisäksi keskustan viestintävastaava Mari Kokko, 40. Ovaska voitti Kokon melko pienellä erolla.

Muut ehdokkaat puoluesihteereiksi eli Sami Kilpeläinen, Riikka Pirkkalainen ja Olli Riikonen putosivat ensimmäisellä kierroksella.

Juha Harju / Lehtikuva
Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä puhui keskustan puoluekokouksen avajaisjuhlassa Seinäjoella perjantaina. Oikealla puoluesihteeri Timo Laaninen.
Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä puhui keskustan puoluekokouksen avajaisjuhlassa Seinäjoella perjantaina. Oikealla puoluesihteeri Timo Laaninen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat