Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini kertoi pärjäävänsä hyvin kokoomuksen puheenjohtajaksi valitun Orpon kanssa: ”Nyt meillä on SOS-hallitus”

Perussuomalaisten puolue- ja kunnanvaltuutetut kokoontuivat Lahteen puolueneuvoston kokoukseen. Kannatustaan roimasti menettänyt puolue valmistelee kokouksessa kuntavaaliohjelmaa.

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puhui puolueneuvoston kokouksessa Lahdessa lauantaina.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puhui puolueneuvoston kokouksessa Lahdessa lauantaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini reagoi kokoomuksen johtajavaihdokseen hillitysti. Petteri Orpo valittiin lauantaina iltapäivällä kokoomuksen puheenjohtajaksi Alexander Stubbin tilalle.

”Kyllä Petterin kanssa pärjään. Olemme tunteneet pitkään. Petteri on ollut tässä hallituksessa sisäministerinä ja keskeisissä työryhmissä jäsenenä.”

Perussuomalaiset viettävät parhaillaan puolueneuvoston kokousta Lahdessa. Soini kiirehti saman tien antamaan hallitukselle uuden, hälyttävän nimen.

”Nyt meillä on sitten SOS-hallitus.”

Aiemmin Soinin, Stubbin ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja hallitus tunnettiin kolmen ässän hallituksena.

Soini kertoo, että hän pitää kokoomuksen puheenjohtajavaihdosta ja mahdollista ministerisalkkujen kierrätystä ”mielenkiintoisena”.

Hän uskoo, että että perussuomalaiset hyötyy kilpailevien puolueiden johtajakierrätyksestä.

”Kyllähän tässä kokeneelle ketulle hyvä pelikenttä on.”

Puheenjohtaja vaihtuu tänä viikonloppuna kokoomuksen lisäksi myös Rkp:ssä ja vasemmistoliitossa. Lisäksi vihreät joutuvat sääntöjensä mukaan valitsemaan ensi kesänä uuden puheenjohtajan suositun Ville Niinistön tilalle.

Soini ennustaa, että puheenjohtajakisan hävinnyt Stubb ei asetu ensi kevään kuntavaaleissa ehdolle Espoossa. Soini on itse Espoon kaupunginvaltuutettu ja viime kuntavaalien ääniharava.

”Alexille vain sen verran sanoisin, että politiikka on kova laji”, Soini toteaa Stubbin tappiosta puheenjohtajakisassa.

Soini ruoti tottuneesti puolueneuvoston kokouksessa pitämässä puheessaan esimerkiksi vihervasemmistoa, Kreikan velkakriisiä ja jätevesiasetusta.

Soini puhui Lahden Messukeskuksessa lauantaina. Kokoukseen osallistui yhteensä noin 700 perussuomalaisten puoluevaltuutettua ja kunnanvaltuutettua.

Kovinta kyytiä Soini antoi auto- ja kuljetusalan liiton AKT:n puheenjohtajalle Marko Piiraiselle. Viennille elintärkeä toimiala on jättäytynyt itsepintaisesti kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle.

Metalliliitonkin valtuusto hyväksyi pitkään hiotun kilpailukykysopimuksen perjantaina. Tällä hetkellä sopimus kattaa 87 prosenttia palkansaajista.

Nykyisellä kattavuudella olisi luvassa 415 miljoonan euron kevennykset ansiotulojen verotukseen ensi vuonna. Jos kattavuus nousee yli 90 prosenttiin, Soininkin edustama hallitus on luvannut hivuttaa veronkevennykset 515 miljoonaan euroon.

Soinin mukaan Piirainen on nyt ”sadan miljoonan euron mies”. Soini patisti Piiraisen liittoa mukaan sopimukseen.

”Hän kun toisi joukkonsa ja vetäisi vielä muita mukaan, se olisi sata miljoonaa euroa lisää. Hoida Marko Piirainen tämä asia, jotta suomalainen duunari saa verohelpotuksen.”

Perussuomalaiset kokoustavat Lahdessa lauantaina ja sunnuntaina teemalla ”vuoden hauskin työpäivä”.

Hauskanpidon ohella puolueaktiivit työstävät kokouksessa kuntavaaliohjelmaa työryhmissä. Purevalle vaaliohjelmalle on tarvetta, sillä perussuomalaisten kannatus on kutistunut uusimmissa gallupeissa noin yhdeksään prosenttiin. Kevään 2015 eduskuntavaaleissa puolueen kannatus oli vielä 17,7 prosentissa.

Soini patisti perussuomalaisten 10 000:ta jäsentä harkitsemaan ehdokkuutta kuntavaaleissa ensi huhtikuussa.

”Jos saamme kuntavaaleihin 5 000 ehdokasta, pärjäämme varmasti. Ensi kevään kuntavaalit ovat tärkeät. Silloin juurrumme pysyvästi suomalaiseen kuntakenttään.”

Soini kertoi itsekin asettuvansa ehdolle kuntavaaleissa.

Yleensä Soini viittaa kintaalla gallupeihin, mutta Lahdessa hän myönsi sekä toripuheessaan että Messukeskuksessa, että kannatus on huolestuttavasti notkahtanut.

”Gallup-takapakkia on tullut, eikä sitä pidä selitellä.”

Saman tien hän tosin huomautti, että vastuunkanto hallituksessa on jakautunut epäoikeudenmukaisesti.

”Kaikki hyvät asiat ovat sataneet kokoomuksen ja keskustan laariin, kun taas kaikki pahat asiat ja leikkaukset ovat sataneet meidän laariin. Tähän on saatava muutos.”

Hän uskoo, että oppositiossa perussuomalaiset olisi Suomen suurin puolue. Silloin puolueen vaikutusmahdollisuudet olisivat kuitenkin nykyistä huomauttavasti pienemmät.

Lahden puolueneuvoston kokouksessa ei tehdä henkilövalintoja, vaan niiden vuoro on ensi vuonna Espoon puoluekokouksessa, johon voivat osallistua kaikki puolueen jäsenet.

Perussuomalaiset valitsee presidenttiehdokkaansa viimeistään ensi kesän puoluekokouksessa. Soinin mukaan niin päätettäessä ehdokasvalinta voidaan tehdä myös aikaisemmin.

Hallituskumppani keskusta avaa presidenttipelin tänä viikonloppuna nimittämällä Matti Vanhasen ehdokkaakseen. Viimeksi perussuomalaisten presidenttiehdokkaana toimi Soini itse.

Soinin puheenjohtajapesti voi olla ensi kesänä katkolla. Hän on toiminut puheenjohtajana jo 19 vuotta. Soini ei suoraan kommentoinut jatkoaikeitaan.

Hän kertoi, että ulkoministerin ja puolueen puheenjohtajan tehtävien yhdistäminen on ollut raskasta.

”Minä en luovuta, minä en antaudu. Tappaa pitää, jos eroon meinaa päästä, mutta mieluummin ei”, hän kuitenkin totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat