Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomus vaihtaa veturia – Stubbista tuli inhimillinen vasta tappion edessä

Petteri Orpo voitti kokoomuksen puheenjohtajakisan aivan samalla lupauksella kuin Alexander Stubb kaksi vuotta sitten: hän lupasi kokoomuslaisille kannatuksen nousua ja vaalimenestystä.

Politiikka
 
Puheenjohtajan paikalta syrjäytetty Alexander Stubb vaimolleen: ”Rakastan sinua, kiitos.”
Puheenjohtajan paikalta syrjäytetty Alexander Stubb vaimolleen: ”Rakastan sinua, kiitos.”
Kokoomuksen puheenjohtajavaalissa koettiin tunteikas hetki, kun väistyvä puheenjohtaja Stubb liikuttui kyyneliin asti kiittäessään perhettään.

Kokoomuksen puoluekokouksen draama huipentui väistyvän puheenjohtajan Alexander Stubbin jäähyväissanoihin. Stubb kiitti isäänsä Göran Stubbia ja liikuttui kyyneliin.

Kieli vaihtui englanniksi, kun Stubb kiitti puolisoaan Suzanne Stubbia.

”Kiitos kaikesta huolenpidosta, niinä pimeinä öinä kun en ole kyennyt nukkumaan, kun olen alkanut itkemään paineen takia”, Stubb sanoi.

Hetki oli herkkä. Eturivissä ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka kyynelehti. Kuten moni muukin yleisössä. Edellisenä päivänä Toivakka oli ilmoittanut kannattavansa Petteri Orpoa kokoomuksen puheenjohtajaksi. Siitäkin huolimatta, että Stubb oli puheenjohtajaksi noustuaan nostanut Toivakan ministeriksi.

Yöllä kyynelehtivä Alexander Stubb on aivan uudenlainen mielikuva.

Alexander Stubb tuli politiikkaan vuoden 2004 eurovaaleissa, joissa hän sai 115 000 ääntä. Se oli toiseksi suurin äänimäärä.

Stubb oli hahmo, jollaista ei ennen oltu suomalaisessa politiikassa nähty. Stubb puhui erinomaista ruotsia, englantia, ranskaa ja saksaa. Tohtorismiehenä hallitsi EU-politiikan mennen tullen. Stubb sukkuloi sujuvasti huippukokouksissa maailman päättäjien kanssa. Ja tietenkin urheili intohimoisesti.

Hän oli eräänlainen politiikan supersankari.

EU-vaaleissa 2014 Stubb keräsi lähes 150 000 ääntä. Heti vaalien jälkeen hänet huudettiin hurmioituneessa Lahden-puoluekokouksessa kokoomuksen puheenjohtajaksi. Kokoomuslaiset toivoivat, että supersankarin valtava henkilökohtainen suosio tarttuisi puolueeseen.

Ei tarttunut. Viime kevään vaaleissa kokoomus kärsi rökäletappion.

Göran Stubb: Vihakampanja vei poikani suosion
Göran Stubb: Vihakampanja vei poikani suosion
Alexander Stubbin isä Göran Stubb kommentoi kokoomuksen puheenjohtajavaalin tulosta. Kuvaus: Tuomas Selänne, toimittaja: Seppo Varjus

Lauantaina kokoomuksen puoluekokouksessa Stubb ei enää ollut supersankari. Hän oli ihminen. Sellainen tavallinen ihminen, joka itkee yöllä, kun paineet ovat liian kovat. Ja niitä paineita Stubbilla tosiaan on puheenjohtajakaudellaan riittänyt.

Mutta miksi Stubb ei näyttänyt inhimillisyyttään jo aiemmin lauantaina?

Kukin kolmesta puheenjohtajaehdokkaasta piti aamupäivällä 20 minuutin esittelypuheenvuoron. Petteri Orpo – jota ei yleensä pidetä mitenkään poikkeuksellisen säihkyvänä esiintyjänä – piti hyvän puheen. Se oli tarkoin rakennettu. Siinä korostui Orpon pitkä ura eri tehtävissä kokoomuksen järjestökoneistossa. Siinä korostui Orpon sosiaalireformistinen linja. Siinä puhuttiin ”arjen asioista” ja ”tavallisista työtä tekevistä ihmisistä”.

Kokoomusväki ei ehkä hurmioitunut puheesta. Mutta kyllä Orpo sai ihmiset innostumaan.

Stubbin esittelypuheenvuoron klangi oli jotain ihan muuta. 20 minuutin puhe alkoi videolla, jonka jälkeen lavalle tuli iso joukko Stubbin tukijoita kehumaan häntä. Stubb itse tuli lavalle vasta esityksen puolivälissä.

Hän esiintyi korostetun nöyrästi, jopa hieman vaisusti.

Stubbin puheen sävy oli varmasti tarkkaan harkittu. Stubbia on syytetty narsistiksi, häntä on pidetty liian individualistina. Nyt hän korosti joukkuetta, ei itseään. Sitä paitsi puheenjohtajana Stubb on saanut niin paljon kritiikkiä, että hypetys olisi saattanut vaikuttaa teennäiseltä.

Mutta ponneton sävy oli silti yllätys.

Stubbin lauantain puhe oli hänen kaksi aiemmin puoluekokouksessa pitämänsä puheen vastakohta. Se ei ollut supersankarin puhe. Se oli tappiota odottavan ihmisen puhe.

Lopullisesti Stubb paljasti inhimillisyytensä vasta äänestyksen jälkeen. Kertomalla niistä unettomista öistä.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Kokoomuksen väistyvä puheenjohtaja Alexander Stubb liikuttui kyyneliin kiittäessään puheessaan isäänsä ja vaimoaan.
Kokoomuksen väistyvä puheenjohtaja Alexander Stubb liikuttui kyyneliin kiittäessään puheessaan isäänsä ja vaimoaan.

Kokoomuksen puheenjohtajakisa on henkilövaali. Toki siinä linjastakin vähän puhuttiin – ja tästä on lähinnä kiittäminen Elina Lepomäkeä. Mutta ennen kaikkea vaalissa keskityttiin henkilöihin.

Petteri Orpon kampanjassa oli hyvin vähän konkretiaa. Hän ei juurikaan kertonut, mihin suuntaan aikoo kokoomusta viedä. ”Ihmisten arki” ei ole suunta, se on politiikan metakieltä.

Orpon mukaan kokoomuksen tulee löytää yhteys kaikkien suomalaisten arkeen. Se on tietysti hieno asia, mutta itse asiassa kaikki puolueet haluavat ainakin retoriikan tasolla helpottaa suomalaisten arkea. Vai voitko kuvitella puolueen, joka lupaisi päinvastaista?

Et. Ei kukaan sano haluavansa vaikeuttaa kansalaisten elämää.

Olennaista olisikin tietää, mitä Petteri Orpo haluaisi tehdä päätösten tasolla?

Lauantaina tiedotustilaisuudessa Orpoa pyydettiin konkretisoimaan asiaa, mutta hyvin vähän sitä irtosi. Nykyinen Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelma on Orpon mukaan hyvä, sitä ei tarvitse muuttaa. Lähinnä on tarvetta tehostaa hallitusohjelman toimeenpanoa, jotta saavutetaan sen tavoitteet muun muassa 110 000 työpaikasta.

Orpo kertoi tapaavansa pääministeri Sipilän maanantaina. Orpo vaatii kuulemma Sipilältä lupauksen, että hallitus ei tee enää leikkauksia koulutukseen ja sivistykseen. Se on helppo antaa, sillä mitään suunnitelmaa uusista leikkauksista ei ole.

Itse asiassa Petteri Orpo voitti kokoomuksen puheenjohtajakisan aivan samalla lupauksella kuin Alexander Stubb kaksi vuotta sitten.

Orpo lupasi kokoomuslaisille kannatuksen nousua ja menestystä ensi vuoden kuntavaaleissa.

Stubb lupasi vaalimenestystä kokoomukselle kaksi vuotta sitten, mutta lupaus ei pitänyt.

Siksi hänet vaihdettiin.

Stubbin imago on kolhiintunut niin pahasti, että kuntavaaleissa hänen johdollaan olisi voinut vaikea nousta suurimmaksi puolueeksi. Näin kokoomuslaiset varmaankin laskivat.

Kokoomus vaihtoi veturia. Mutta tavoite on sama. Ja todennäköisesti keinotkin.

Kokoomuksen istuvan puheenjohtajan häviäminen puoluekokouksen äänestyksessä on historiallisesti ainutlaatuinen tapahtuma. Politiikan tutkija Mari K. Niemi kuitenkin korosti lauantaina HSTV:n haastattelussa, että sinänsä puheenjohtajan syrjäyttäminen ei ole niin tavatonta. Aiemmin se on vain tapahtunut toisella tavalla.

Kokoomuksessa ei koskaan aiemmin puheenjohtaja ole hävinnyt äänestystä – mutta se johtuu isolta osin siitä, että epäluottamustilanteessa puheenjohtaja on väistynyt oma-aloitteisesti ennen puoluekokousta.

Stubb ei kuitenkaan väistynyt. Eikä esimerkiksi Sdp:n Jutta Urpilainen vuonna 2014.

Suurin muutos taitaakin olla se, että puheenjohtajat nykyään helpommin taistelevat paikastaan. Sen taustalla lienee politiikan yleinen henkilöityminen puheenjohtajiin sekä myös poliittisten suhdannevaihteluiden nopeutuminen. Nykyisin puolueiden kannatuskäyrät heittelehtivät ihan eri tavalla kuin takavuosina.

Petteri Orpon puheenjohtajakauden pituus selviää käytännössä kymmenen kuukauden kuluttua. Kuntavaalit järjestetään 9. huhtikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat