Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Vanhanen aloittaa pitkän presidenttitaistelun

Keskusta nimittää Matti Vanhasen yksimielisesti presidenttiehdokkaakseen sunnuntaina. Eduskuntaryhmän johto uusiutuu reilun viikon päästä.

Politiikka
 
Juha Harju Lehtikuva
Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen puhui puoluekokousväelle presidenttiehdokkaaksi nimittämisen jälkeen Seinäjoella sunnuntaiaamuna.
Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen puhui puoluekokousväelle presidenttiehdokkaaksi nimittämisen jälkeen Seinäjoella sunnuntaiaamuna. Kuva: Juha Harju Lehtikuva

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, valtiotieteiden maisteri Matti Vanhanen, 60, aloittaa Seinäjoelta pitkän taipaleen presidenttikisassa.

Vanhanen kukitetaan puoluekokouksen päättäjäispäivänä yksimielisesti puolueen presidenttiehdokkaaksi. Puolueen sisäinen kisa latistui jo alkumetreiltä, kun Vanhanen ilmoitti jo maaliskuun puolivälissä, että hän haluaa ehdokkaaksi.

Vahva haastajanimi olisi voinut olla elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk), joka harkinnan jälkeen päätti kuitenkin jäädä kisan ulkopuolelle.

Keskustan eduskuntaryhmä valitsee uuden johtajan juhannuksen alusviikon tiistaina. Sattumoisin samana päivänä, kun eduskunta käy lähetekeskustelua tasavallan presidentin viran keskeisimmästä aiheesta, eli ulko- ja turvallisuuspolitiikasta selonteon muodossa.

Vahva nimi ryhmän johtoon on muun muassa Antti Kaikkonen, joka johtaa nyt ulkoasiainvaliokuntaa. Jos Kaikkonen valitaan, se vapauttaisi Vanhaselle vaalityön ajaksi tärkeän ulkoasiainvaliokunnan vetäjän paikan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on luvannut kertoa jatkoaikeistaan vuoden 2017 keväällä. Luultavasti Niinistö aikoo jatkaa.

Vanhanen sanoi jo aiemmin, että hänen päätöksensä ”on tehty täysin riippumatta siitä, mitä istuva presidentti aikoo tehdä.”

Vanhanen on pisimpään pääministerinä toiminut keskustalainen. Hän on toiminut myös keskustan puheenjohtajana ja kansanedustajana.

Pääministerikautensa jälkeen Vanhanen toimi Perheyritysten liiton toimitusjohtajana neljä vuotta, vuoteen 2014 asti.

Ennen vuonna 1991 alkanutta eduskuntauraansa Vanhanen toimi Vantaalla paikallislehti Kehäsanomien toimittajana ja päätoimittajana.

Vanhanen kertoi jo ehdokkuutensa ilmoittaessaan, että häntä pyydettiin nimenomaan puoluejohdosta tavoittelemaan ehdokkuutta.

”Pyyntöjä tuli usealta taholta. Pakkohan sitä oli ryhtyä miettimään”, hän totesi.

Vanhanen on osallistunut presidenttivaaleihin jo aiemminkin, vuonna 2006. Hän jäi tuolloin kolmanneksi.

”Sain silloin 561 000 ääntä. Siitä lähdetään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat