Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen: ”Ulkopolitiikka on paljon enemmän kuin 140 merkkiä tviitissä”

Politiikka
 
Vanhanen ei halua verrata itseään Sauli Niinistöön
Vanhanen ei halua verrata itseään Sauli Niinistöön
Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen arvioi, että vuoden 2018 presidenttivaalit käydään osittain Nato-vaaleina. Vanhanen ei halua lähteä tekemään vertailua itsensä ja Sauli Niinistön välillä. Kiitospuheessaan Seinäjoella Vanhanen puhui yllättäen myös omista karjalaisjuuristaan isänsä kautta. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Timo Aalto

Keskusta kukitti eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen, 60, odotetusti viralliseksi presidenttiehdokkaaksi sunnuntaina Seinäjoen puoluekokouksessa. Vanhanen yllätti kokousväen kertomalla puheessaan karjalaisista sukujuuristaan. Vanhanen ilmoitti myös, että hän ei kannata Suomen Nato-jäsenyyttä.

Vanhanen arvioi, että vuoden 2018 presidenttivaalit käydään osittain myös Nato-vaaleina. Hän ei kuitenkaan näe merkittävää linjaeroa Natosta tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja itsensä välillä.

”Niinistön ja minun ajattelutavassani ei ole paljoakaan eroa. Linja, jota Suomi noudattaa, määräytyi jo aika lailla omalla pääministerikaudellani ja sille on oltu verraten uskollisia”, Vanhanen sanoi lehdistötilaisuudessa ehdokkaaksi asettamisensa jälkeen.

Vanhanen kritisoi kuitenkin vuoden 2012 ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa, jossa Nato-jäsenyyden hakumahdollisuus suljettiin pois hallituskauden ajaksi.

”Suomen ei kannata ulospäin kertoa etukäteen, mihin asti joku päätös on kulloinkin voimassa. Täytyy pystyä säilyttämään oma liikkumatila ja harkinta. Se on myös eräs keino vaikuttaa kansainväliseen tilanteeseen”, Vanhanen huomautti.

Itämeren alueella mahdollisesti syntyvästä konfliktista Suomi ei Vanhasen mukaan voisi jäädä ulkopuolelle.

”Olen varma, että sellaisessa tilanteessa EU-maat, jotka olisivat suoremmin konfliktissa osallisia, pyytäisivät ilman muuta EU:n apua ja meitä sitoo keskinäisen avunannon velvoite. Millä roolilla Suomi olisi mukana, on tapauskohtaista, mutta emme ole eristäytyvä maa.”

”Emme voi ylläpitää illuusiota, että voisimme elää omassa kukkatarhassa riippumatta siitä, mitä lähiympäristössä tapahtuu”, Vanhanen tähdensi.

Vanhanen toivoo, että pitkä presidenttiehdokkuus avaa mahdollisuuden käydä laajasti ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua.

Vanhanen sanoo kuitenkin vieroksuvansa lyhyitä kampanjoita, jotka korostavat kärjistyksiä, pelkistyksiä, sloganeita ja imagoja.

”Suomelle ulko- ja turvallisuuspolitiikka on paljon enemmän kuin 140 merkkiä tviitissä. Pitkä ehdokkuus antaa mahdollisuuden jopa pitkiin, kymmenen liuskan puheenvuoroihin”, Vanhanen lisäsi viitaten kiitospuheeseensa puoluekokoukselle.

Heti puheensa alkuun Vanhanen sanoi tuntevansa nöyryyttä.

”Se, että saan olla toisen kerran tämän kansanliikkeen ehdokkaana tasavallan presidentiksi, on minulle kunnia-asia. Samalla tunnen nöyryyttä tämän väen ja tämän päätöksen edessä.”

”Nyt edessä on urakka, jossa tarvitsen teidän apuanne pitkällä matkalla enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin”, Vanhanen vetosi.

Vanhanen kertoi aloittavansa varsinaisen presidenttivaalikampanjan vasta reilun vuoden päästä, loppusyksyllä 2017. Hän lupaa kuitenkin kiertää ympäri maata keskustelemassa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

”Viedään ulkopoliittinen keskustelu Säätytalolta ihmisten pariin.”

Kampanjaa johtaa Vanhasen mukaan uusi puoluesihteeri, Jouni Ovaska, eikä vaaleja varten rakenneta erillisorganisaatiota.

Vanhanen korosti, että kampanjatyö palvelee myös kuntavaaleja ja maakuntavaaleja.

”Ensimmäinen tavoite on siirtyä toiselle kierrokselle ja sillä tavoitteena on valituksi tulo”, Vanhanen tiivisti.

Vanhanen käy kampanjakierrosta ”Ulkopolitiikkaa yhdessä”-tunnuksella.

”Pieni maa selviää vain ollessaan realisti”, Vanhanen korosti, ja jatkoi kertomalla karjalaisista sukujuuristaan isänsä ( Tatu Vanhanen ) puolelta.

Isän perhe lähti Vuoksenrannasta syksyllä 1939 ja evakkotie päätyi Somerolle.

”Karjalaisilla olisi ollut kaikki syy katkeroitua ja lietsoa revanssihenkeä. Mutta näin ei käynyt.”

”Karjalaiset eivät olleet pakolaisia eivätkä turvapaikanhakijoita, mutta turvaa he hakivat ja saivat. He olivat evakoita eli evakuoituja omassa maassaan.”

Vanhanen muisteli, että oma mummo ei olisi koskaan näyttänyt katkeruutta.

”Hän ei ainakaan levittänyt sitä meihin lapsenlapsiin. Hän kertoi karjalaisen kylän elämästä, arjesta ja juhlasta, ihmisistä ja kotieläimistä. Se oli ollut, nyt elettiin uusissa oloissa uutta, mutta silti samaa elämää. Hän oli arjen elämässä sekä Paasikivi että Kekkonen.”

Suomi saa Vanhasen mukaan ”kiittää paljolti karjalaisia mummoja ja vaijoja siitä, että Suomeen ei syntynyt muualta maailmasta tuttua ikiaikaista vihan ja koston ilmapiiriä”.

”Meillä ei lykätty uuden rakentamisen aloittamista sillä, että haudottiin vihaa naapuria kohtaan ja vannottiin revanssia.”

”Mietin usein, miten mummoni olisi suhtautunut nykyiseen pakolaiskriisiin kaikkien omien kokemustensa jälkeen. Luulen, että hän ei olisi sanonut ’mänkää pois’ tai ’mitä työ tänne tuutto’. Luultavasti hän olisi kysynyt, ’mikä siul on hätän?’”

Vanhanen ilmoitti, että hän ei kannata Suomen hakeutumista Naton jäseneksi.

”Meidän kannattaa työskennellä sen puolesta, että geopoliittinen suurtasapaino Pohjolassa säilyy niin, että sekä Suomi että Ruotsi pysyttäytyisivät sotilasliiton ulkopuolella. Se on varma omissa käsissämme oleva keino vahvistaa vakautta.”

”Venäjän ei tarvitse pelätä, että maatamme käytettäisiin sitä vastaan kohdistettuihin vihollisuuksiin”, Vanhanen painotti.

Linjaus palvelee Vanhasen mukaan parhaiten koko Itämeren ja myös arktisen alueen vakautta.

Vanhanen jättää kuitenkin oven Nato-jäsenyyteen raolleen.

”Mikäli vakaus alueellamme järkkyy meistä riippumattomista syistä, täytyy valtiollisella johdolla olla kyky ja itsetunto arvioida kysymystä uudelleen. Mutta sellaista arviointia ei koskaan saa tehdä piilossa, vaan yhdessä suomalaisten kanssa.”

”Uskon todella, että järkevät ihmiset – tunnen myös Venäjän nykyjohtoa – ymmärtävät sen, että vakauden vahvistaminen on kaikkien etu”, Vanhanen korosti ja lisäsi, että Paasikiven ja Kekkosen oppi on yhä pätevä.

Vanhanen muistutti, että yhdentyminen on ollut mahtitekijä Euroopan turvallisuudessa sodan jälkeen. Britannian mahdollinen EU-ero muuttaisi asioita paljon.

”Silloin EU:n sisäisen solidaarisuuden heikentyminen jatkuisi ja mahdollisuutemme todella vaikuttaa lähialueidemme kehitykseen heikentyisi entisestään.”

”Tällaisessa Euroopassa Saksa olisi entistä vahvempi. Pohjoisessa puolestaan olisi tuttu, vanha asetelma: Venäjä ja Saksa. Selvää lienee, että Suomen etu on toimintakykyinen ja päätöksiin kykenevä Euroopan unioni”, Vanhanen korosti.

Vanhanen ilmoitti myös voimakkaasti tukevansa presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän hallituksen tapaa ylläpitää suoria yhteyksiä kaikkiin tärkeisiin tahoihin.

”Jonkun on keskellä tätä mykkäkouluaikaa käytävä keskusteluja myös Venäjän kanssa.”

Vanhanen muistutti, että Suomen on viime kädessä itse kyettävä huolehtimaan suhteistaan Venäjän kanssa riippumatta siitä, millainen on EU-kumppanien päätöksentekokyky tai Yhdysvalloissa vallitseva poliittinen linja.

Suomi tarvitsee Vanhasen mukaan vuoropuhelua ja hyvää yhteistyötä myös Yhdysvaltojen kanssa.

”Ei ole mikään salaisuus, että jo pitkään olemme erityisesti aseteknologian puolella harjoittaneet meille tärkeää yhteistyötä amerikkalaisten kanssa. USA:lle globaali vakaus on tärkeä asia ja uskon, että he motivoivat yhteistyöhalunsa meidän suuntaan juuri edistääkseen vakautta myös täällä pohjoisessa.”

Presidentin roolin Vanhanen määritti erityisesti murroskautena reservin ja unilukkarin lisäksi myös arvojohtajaksi ja suunnannäyttäjäksi.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Matti Vanhanen muisteli puheessaan evakoksi lähtenyttä karjalaismummoaan.
Matti Vanhanen muisteli puheessaan evakoksi lähtenyttä karjalaismummoaan.
Timo Aalto
Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen puhui puoluekokousväelle presidenttiehdokkaaksi nimittämisen jälkeen Seinäjoella sunnuntaiaamuna.
Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen puhui puoluekokousväelle presidenttiehdokkaaksi nimittämisen jälkeen Seinäjoella sunnuntaiaamuna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat