Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Soini puolueneuvoston kokouksessa: ”Jos Britannia lähtee, EU natisee liitoksistaan”

Perussuomalaiset ministerit vastasivat puoluekentän kysymyksiin. Työministeri Lindströmiin kohdistuu paineita: ”Perussuomalaisena melkoisella nuoralla saa tanssia, että ei tule leimatuksi suvakiksi.”

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puolueneuvoston kokouksessa Lahdessa lauantaina.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puolueneuvoston kokouksessa Lahdessa lauantaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini varoittaa voimakkaasti Britannian mahdollisen EU-eron seurauksista.

”Se on Suomen kannalta huono asia, jos he lähtevät ja me jäämme. Muiden Euroopan unionin maiden maksuosuudet kasvavat ja me menetämme sellaisen voiman, joka ylläpitää järkeä tässä järjestelmässä kannattamalla byrokratian vähentämistä ja vapaakauppaa, mutta vastustamalla liittovaltiokehitystä.”

Soini muistuttaa, että lukuisia liittoutumia on syntynyt ja kuollut vuosien varrella.

”Olemme nähneet Neuvostoliiton, natsi-Saksan, Frankkien valtakunnan ja Kalmarin unionin romahtamisen. Britannian lähtiessä myös Euroopan unioni natisisi liitoksistaan. Seurauksena voi olla muita kansanäänestyksiä.”

Perussuomalaiset ministerit Soini, Jari Lindström, Hanna Mäntylä ja Jussi Niinistö vastasivat kenttäväen kysymyksiin puolueneuvoston kokouksessa Lahden Messukeskuksessa sunnuntaina. Britannian lähtö eli Brexit herätti runsaasti keskustelua kokousväessä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari kysyi ulkoministeri Soinilta suoraan, pitäisikö Suomessakin järjestää kansanäänestys EU:ssa pysymisestä.

Soini totesi, että isona kauppamahtina Britannia pärjäisi EU:n ulkopuolella hyvin. Suomen kansanäänestykseen hän vastasi kierrellen.

”Meillä pitää olla mahdollisuus sekä eurosta että EU:sta eroamiseen, mutta tämä edellyttää, että Suomen kansan enemmistö ja eduskunnan enemmistö on tätä mieltä. Tällä hetkellä näin ei ole.”

Britannia äänestää EU-jäsenyydestä juhannuksen korvilla torstaina 23. päivä kesäkuuta. Soini kertoi, ettei aio päivystää Britannian päätöstä median kanssa, vaan lähtee tuolloin juhannuksen viettoon mökille.

”Jos Britannia todella eroaa EU:sta, heräämme erilaiseen Eurooppaan juhannusaattona. Eurooppa menee vähäksi aikaa täysin sekaisin. Sellainen pelottelu, että Britannia uppoisi mereen, ei kuitenkaan pidä paikkaansa.”

Ministerien kyselytunnilla Lahdessa keskusteltiin myös esimerkiksi velkavankeudesta, laivojen pelastuslautoista, vankilaverkostosta, lääkekeskus Fimean sijainnista, Nato-linjauksista, Hornet-kaupoista ja tietenkin maahanmuuttopolitiikasta.

Työministeri Lindström kertoi, että hän on saanut paljon palautetta maahanmuuttajien kotouttamissuunnitelmista.

”Joka kerta kun puhun kotouttamisesta, saan sähköpostin täyteen, että mitä sinä Jari hössötät siitä kotouttamisesta, kun pitäisi puhua kotiuttamisesta. Kotouttaminen nyt kumminkin kuuluu minun vastuulleni, kotiuttaminen muille ministereille.”

Hän kertoi, että hallitus pitää kiinni kuntien itsemääräämisoikeudesta maahanmuuttajien vastaanottamisessa.

”Kunnat voidaan saada mukaan vetoamalla ja rahalla. Meillä on lähdössä kuntiin lähiaikoina kirje, jossa vetoamme tunteisiin ja pyydämme ottamaan maahanmuuttajia vastaan. Emme voi pakottaa ketään.”

Puoluekannan vuoksi työministeriin on kohdistunut paineita maahanmuuttolinjan kiristämiseen.

”Perussuomalaisena melkoisella nuoralla saa tanssia, että ei tule leimatuksi suvakiksi.”

Elinkeinopolitiikka sai paperitehtaan entisen työntekijän Lindströmin lähes kiivastumaan. Yleisöstä väitettiin, että esimerkiksi metsäteollisuuden tukeminen on unohdettu.

”Olen syvästi eri mieltä. Äänekosken sellutehdas sai rakennusluvan hallituksen ansiosta nopeutetussa aikataulussa. Lupabyrokratiaa on kevennetty ja kevennetään jatkossakin, jotta tämän kaltaiset investoinnit ovat mahdollisia. Samaan syssyyn hallitus on rahoittanut Äänekosken investointia tukevia tieverkkoja.”

Talvivaaran kaivoksen sulkemiseen valmistautuminen oli Lindströmin mukaan äärimmäisen vaikea päätös.

”Tehtiin me niin tai näin, se maksaa suomalaisille veronmaksajille satoja miljoonia euroja. Jouduimme panttivangiksi Talvivaaran kanssa. Toivottavasti tapaus ei leimaa koko Suomen kaivosalaa, koska sitäkin teollisuuden alaa Suomi tarvitsee.”

Hän myös totesi, ettei palkkojen höylääminen pelasta Suomen teollisuutta.

”Suomalainen tuote ei voi hinnoilla kilpailla, vaan osaamisella.”

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä sanoi, että perustulokokeilu saatetaan toteuttaa kertarysäyksen sijaan portaistettuna. Hän ei täsmentänyt, miten vaiheittainen kokeilu käytännössä toteutettaisiin.

HS kertoi sunnuntaina, että hankkeen valmistelu on vaikeuksissa, eikä kokeilu välttämättä pysty alkamaan aikataulussaan vuoden 2017 alussa. Mäntylän mukaan nimettömiin lähteisiin pohjautuvaan tietoon ei välttämättä voi luottaa.

”En henkilökohtaisesti pidä siitä, että levitellään huhuja nimettöminä tai yritetään luoda hallituspuolueiden välille jotain eripuraa. Perustulokokeilu etenee aikataulussaan. Olemme päätymässä siihen, että vaiheistamme sen.”

Perussuomalaiset ovat suhtautuneet nuivasti perustuloon. Kokeilu onkin vahvasti keskustan ajama hanke. Ministeri Mäntylä kuitenkin sanoo, että perustulokokeilu on arvokas tiedon keräämisen kannalta.

”Tulemme saamaan siitä valtavan tärkeää tietoa siitä, mihin suuntaan meidän pitäisi sosiaaliturvajärjestelmää kehittää, jotta se olisi kaikille ihmisille sosiaalisesti oikeudenmukainen ja kestävällä pohjalla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat