Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Li Andersson torjui suorin sanoin epäilyt vasemmiston jakautumisesta – ”Emme saa antaa perussuomalaisten kaltaisten puolueiden määritellä suomalaista duunaria”

Duunarien ja punavihreiden yhdistelmä on puolueen vahvuus, Li Andersson linjasi.

Politiikka
 
Olli Pohjanpalo / HS
Li Andersson piti linjapuheen vasemmistoliiton puoluekokouksessa sunnuntaina.
Li Andersson piti linjapuheen vasemmistoliiton puoluekokouksessa sunnuntaina. Kuva: Olli Pohjanpalo / HS

Vasemmistoliiton uusi puheenjohtaja Li Andersson korosti linjapuheessaan sunnuntaina, että vasemmistoliitto on kaikkien puolue. ”On monta tapaa olla vasemmistolainen”, hän sanoi.

Näin hän torjui puheet puolueen jakautumisesta punavihreisiin ja duunareihin.

”Punavihreys ei ole minulle identiteetti, vaan tarkoitan sillä oikeudenmukaista, työllisyyttä edistävää ja ympäristön kantokyvyn mukaista politiikkaa”, hän sanoi.

Akateeminen nainen ja perinteinen rasvanahkaduunari voivat yhdessä vastustaa vapaakauppasopimusta ja kannattaa pääomaverotuksen kiristämistä, hän sanoi.

”Juuri tämä yhdistelmä on ja sen pitää olla vasemmistoliiton vahvuus.”

Uusi puoluejohto on akateeminen ja nuori: neljän puheenjohtajan ja puoluesihteerin keski-ikä on 35 vuotta.

Heistä vain toinen varapuheenjohtaja, Paperiliiton työehtosihteeri Juho Kautto on lähellä ammattiyhdistysliikettä. Li Andersson sanoikin jo lauantaina, että kontaktien parantaminen ay-liikkeeseen on hänen painopistealueensa.

Andersson korosti puheessaan, että duunarikin ymmärtää ympäristöstä huolehtimisen ja kulttuurin ja sivistyksen merkityksen. Kuka se duunari sitten on, hän kysyi.

”Duunareiden joukko on monenkirjava. Epävarmuus, stressi, pelko ja työuupumus koskettavat myös korkeakoulutettuja.” Hän sanoi, että työelämän kahtia jakautuminen on vasemmistoliiton ja ay-liikkeen suurin haaste.

”Meidän tulee selvästi ilmaista, että tämän päivän työväenliikkeeseen kuuluvat kaikki, jotka joutuvat myymään omaa työtään tullakseen toimeen.”

Andersson korosti myös sitä, että vasemmistoliitto on ympäristöstä välittävä puolue ja lähetti terveisiä hallitukselle:

”Me emme saa antaa perussuomalaisten kaltaisten puolueiden määritellä suomalaista duunaria ja luoda kuvaa ympäristöstä piittaamattomasta hahmosta, joka ei arvosta kulttuurielämää. Sellainen ei duunari ole.”

Hän peräsi suunnanmuutosta työllistämispolitiikkaan. ”Me haluamme Suomen, jossa työllisyyttä parannetaan panostamalla siihen, missä voimme olla vahvoja: osaavaan työvoimaan, koulutukseen, vihreään teknologiaan ja uusiutuvaan energiaan.”

Hän myös toisti, että vasemmisto haluaa Suomeen kokeiluja kuuden tunnin työpäivästä. Samalla hän lyttäsi kilpailukykysopimuksen, jolla työaika pitenee.

Itsensä työllistäjät Andersson haluaisi rinnastaa palkansaajiin ja pienyrittäjien työttömyysturvaa hän haluaisi selkeyttää.

Olli Pohjanpalo / HS
Vasemmistoliiton puoluekokous päättyi Kansainvälisen laulamiseen sunnuntaina. Kuvassa eturivissä Matti Semi (vas.), Paavo Arhinmäki, Li Andersson, Aino-Kaisa Pekonen ja Arvo Aalto.
Vasemmistoliiton puoluekokous päättyi Kansainvälisen laulamiseen sunnuntaina. Kuvassa eturivissä Matti Semi (vas.), Paavo Arhinmäki, Li Andersson, Aino-Kaisa Pekonen ja Arvo Aalto.

Vasemmistoliiton puoluekokous hylkäsi sunnuntaina niukasti Vasemmistonaisten aloitteen vasemmistoliiton julistautumisesta feministiseksi puolueeksi. Se herätti kiivasta arvostelua sosiaalisessa mediassa.

”Päätös ei sisältänyt kielteistä feminismikantaa”, Li Andersson puolustautui. ”Vasemmistoliiton periaateohjelmassa feministinen ajattelu ja ympäristötietoisuus ovat keskeisessä asemassa”, hän vielä jatkoi.

Varmuuden vuoksi hän vielä otti feminismin esiin linjapuheessaan. ”Tarvitsemme feminismiä työmarkkinapolitiikkaan. On täysin tekopyhää puhua samapalkkaisuuden edistämisestä, kun samaan aikaan sovitaan lomarahojen leikkauksista vain naisvaltaiselle julkiselle sektorille.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat