Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seuraavaksi odotetaan Orpon ministeripyöritystä – mitä tapahtuu Stubbille?

Jos Orpo tarjoaisi salkkua Stubbille, hän ei kuitenkaan välttämättä ottaisi sitä vastaan. Olisihan se paluu vanhaan hommaan.

Politiikka
 
Orpo linjapuheessaan: Puhuttava enemmän vähäosaisuudesta ja köyhyydestä
Orpo linjapuheessaan: Puhuttava enemmän vähäosaisuudesta ja köyhyydestä
KOKOOMUKSEN uudeksi puheenjohtajaksi lauantaina valittu sisäministeri Petteri Orpo sanoi linjapuheessaan, että puolue on käynyt liian vähän keskustelua vähäosaisuudesta ja köyhyydestä.

Lappeenranta. Petteri Orpon valinta kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi merkitsee ministerikiertoa hallituksessa. Sen laajuudesta ei kuitenkaan ole vielä tietoa.

Varmaa on se, että Orpo siirtyy sisäministerin paikalta valtiovarainministeriksi.

Mutta mitä tapahtuu puheenjohtajavaalin hävinneelle nykyiselle valtiovarainministerille Alexander Stubbille?

Joidenkin spekulaatioiden mukaan Stubb voisi siirtyä Lenita Toivakan paikalle ulkomaankauppaministeriksi. Stubb on hoitanut sitä salkkua aiemminkin ja olisi muutenkin ulkoministeriössä kuin kotonaan.

Jos Orpo tarjoaisi salkkua Stubbille, hän ei kuitenkaan välttämättä ottaisi sitä vastaan. Olisihan se paluu vanhaan hommaan.

Sitä paitsi ei ole minkäänlaista varmuutta siitä, että Orpo ylipäätään tarjoaisi salkkua Stubbille. Viikonloppuna Orpon kommenteista ei ainakaan valjennut mitään.

Lauantaina puheenjohtajavaalin jälkeen Orpo kehui Stubbia ja sanoi, että hänen kaltaiselleen ”lahjakkuudelle riittää aina kysyntää”.

Sunnuntaina linjapuheessaan Orpo kehui Stubbia ja puheenjohtajakisan kolmatta kandidaattia Elina Lepomäkeä. ”Tiedän mistä löydän kaksi ammattilaista, kun niitä kokoomuksen sisältä tarvitsen”, Orpo sanoi.

Näitä kommentteja ei millään ilveellä voi tulkita lupaukseksi yhtään mistään.

Orpolta on kysytty useaan otteeseen viikonlopun aikana ministerivalinnoista. Vastauksia ei ole herunut. Orpo on ilmoittanut palaavansa asiaan alkavalla viikolla.

Joka tapauksessa varmaa on siis se, että kokoomuksen pitää valita uusi sisäministeri. Nimispekulaatioissa on esiintynyt ainakin Paula Risikko, joka toimii nyt eduskunnan toisena varapuhemiehenä. Elina Lepomäen nostaminen ministeriksi lienee myös mahdollista.

Lauantaina Orpo ei sulkenut pois sitäkään mahdollisuutta, että Jan Vapaavuori tulisi ministeriksi. Vapaavuori toimii nyt Euroopan investointipankin varapääjohtajana.

Orpo saattaa kuitenkin tehdä laajemmankin ministeriryhmän vaihto-operaation. Spekulaatioissa on arveltu, että vaihtoon voisi mennä ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka. Toivakka on kevään mittaan ollut otsikoissa perheensä verosuunnittelun vuoksi.

Toivakka ilmoittautui myöhään perjantai-iltana Orpon tukijoukkoihin, minkä monet tulkitsivat opportunistiseksi liikkeeksi ministerisalkun turvaamiseksi. Myös opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen nimi on esiintynyt vaihtopohdinnoissa.

Todennäköisintä lienee kuitenkin on se, että niin Toivakka kuin Grahn-Laasonenkin jatkavat ministereinä.

Lisäkierteen ministeripohdiskeluihin tuo se, että hallituksen työtä saatetaan organisoida laajemminkin uusiksi.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, että hallituksen sisällä on käyty pohdiskelua ministereiden määrän lisäämisestä. Sipilä totesi, että ”kaikenlaista on puhuttu”. Orpo ei puolestanut sulkenut pois salkkujen lisäämisen mahdollisuutta.

Sipilän hallituksessa ministereiden määrää vähennettiin, koska pääministeri pyrki luomaan kollegiaalisempaa työtapaa. Hallituksen piti istua siellä avokonttorissakin kautensa ensimmäiset viikot.

Ministereiden määrän vähentäminen kuitenkin johti siihen, että muutamien ministereiden työtaakka on kasvanut todella isoksi. Kahta ministeriötä johtavilla ministereillä - kuten maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisella (kesk) on erittäin tiuhaan EU-ministerikokouksia.

Epätavallisin yhdistelmäsalkku on oikeus- ja työministeri Jari Lindströmillä (ps). Myös opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen yhdistelmä on raskas.

Jos hallitus lisää ministereiden määrää, se pitää tehdä nykyisten voimasuhteiden mukaisesti.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että kaikki kolme hallituspuoluetta saisivat yhden uuden salkun. Jos näin päätetään tehdä, niin loogisinta olisi varmaankin jakaa Tiilikaisen, Lindströmin ja Grahn-Laasosen salkut.

Ja onhan myös pääministeri Juha Sipilällä poikkeuksellinen yhdistelmäsalkku. Hän hoitaa pääministerin hommien ohella myös valtion omistajaohjausta.

Puheenjohtajan paikalta syrjäytetty Alexander Stubb vaimolleen: ”Rakastan sinua, kiitos.”
Puheenjohtajan paikalta syrjäytetty Alexander Stubb vaimolleen: ”Rakastan sinua, kiitos.”
Kokoomuksen puheenjohtajavaalissa koettiin tunteikas hetki, kun väistyvä puheenjohtaja Stubb liikuttui kyyneliin asti kiittäessään perhettään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat