Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpolla käynnissä hankala tuolileikki – presidentti Niinistö ei välttämättä innostuisi Stubbin paluusta ulkoministeriöön

Petteri Orpo ehkä tarjoaa ministerisalkkua Alexander Stubbille, mutta ele lienee vain muodollinen, kirjoittaa HS:n Marko Junkkari.

Politiikka
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.
Stubbin liikutuksesta: "Ymmärrän sen tunnetilan, joka hänellä siinä oli"
Stubbin liikutuksesta: "Ymmärrän sen tunnetilan, joka hänellä siinä oli"
Kokoomuksen uusi puheenjohtaja myönsi, että tunteet olivat valintahetkellä pinnassa.

Kokoomuksen uunituoreella puheenjohtajalla Petteri Orpolla ja pääministeri Juha Sipilällä (kesk) on maanantaina tapaaminen, jossa on tarkoitus funderaata hallitustyöskentelyä ja hallitusohjelman toimeenpanoa. Orpon toiveesta tapaamisessa käsitellään myös hallituksen ministerimäärän kasvattamista.

Sinänsä ministereiden lisääminen voisi olla järkevää. Muutamilla ministereillä on hyvin keinotekoinen salkkukokonaisuus. Parhaana esimerkkinä tästä on tietysti Jari Lindström (ps), joka toimii oikeus- ja työministerinä. Myös esimerkiksi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) salkusta voisi lohkaista esimerkiksi asuntoasiat uudelle ministerille.

Siihen Sipilä tuskin kuitenkaan suostuu.

Sipilän hallitus on profiloitunut perumalla päätöksiään. Sipilä tuskin haluaa tieten tahtoen pidentää perumislistaa entisestään.

Hallituksen poikkeuksellisen pieni ministerimäärä on Sipilälle tärkeä asia. Jo ennen eduskuntavaaleja Sipilä puhui paljon hallituksen uudenlaisesta työskentelytavasta. Tähän kuuluivat strateginen hallitusohjelma ja kollegiaalinen työskentelytapa, jossa ministerit valmistelevat isoja asioita yhdessä sen sijaan että siiloutuisivat omiin ministeriöihinsä. Suunnitelman keskeinen osa oli aiempaa pienempi määrä ministereitä.

Jos ministereitä lisättäisiin, kaikkien kolmen hallituspuolueen pitäisi saada yksi ministeri lisää. Tällöin ministereiden määrä olisi 17, joka on sama kuin edellisessä Alexander Stubbin (kok) hallituksessa sen jälkeen kun vihreät olivat lähteneet sieltä.

Petteri Orpolle sen sijaan lisäsalkku sopisi hyvin, sillä se helpottaisi hänen tuolileikkiään. Uuden puheenjohtajan keskeinen tehtävä on yhtenäistää puolue puheenjohtajakisan jälkeen. Ministerivalinnoilla on tässä iso merkitys. Samalla uusi puheenjohtaja rakentaa itselleen oman tiimin, jonka avulla hänen pitäisi saada asioita hoidettua.

Liikkuvia osia on monta –  päällimmäisinä sukupuolten ja alueiden välinen tasa-arvo. Samalla Orpon pitää osoittaa olevansa hyvä voittaja. Etenkin syrjäytettyä puheenjohtajaa ja hänen kannattajiaan pitäisi kohdella hyvin.

Orpo siirtyy siis Stubbin paikalle valtiovarainministeriksi. Samalla vapautuu Orpon nykyinen sisäministerin salkku.

Tavallaan yksinkertaisin vaihtoehto olisi nimittää eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko sisäministeriksi. Tällöin Orpo voisi tarjota Stubbille varapuhemiehen tehtävää. Se olisi ihan kunniakas paikka entiselle puheenjohtajalle.

Ongelmana tässä kuviossa on kuitenkin alueellinen kattavuus. Kokoomuksen puoluejohdossa ja ministeriryhmässä ei olisi sen jälkeen yhtään edustajaa Helsingistä ja Uudeltamaalta. Uusimaa on kokoomuksen suurin piiri.

Tässä vaiheessa katseet kääntyvätkin kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajaan.

Arto Satonen on suoriutunut ryhmänjohtajan tehtävästä suhteellisen hyvin, vaikka häntä myös kritisoidaan värittömyydestä ja näkymättömyydestä julkisuudessa. Sitä paitsi Alexander Stubbin vastainen kapina velloi nimenomaan eduskuntaryhmässä. Ryhmänjohtajalla on ainakin osavastuu siitä, että tilanne päästettiin tulehtumaan näin pahaksi.

Perustelut Satosen vaihtamiselle ovat siis olemassa. Mutta kuka sitten nousisi hänen tilalleen?

Vaihtoehtona voisi ehkä olla eduskuntaryhmän nykyinen varapuheenjohtaja Outi Mäkelä. Mäkelä on ainakin Uudeltamaalta.

Tai sitten Orpon pitäisi nostaa joku muu Uudenmaan tai Helsingin kansanedustaja ryhmänjohtajaksi tai ministeriksi.

Potentiaalisia nimiä ovat esimerkiksi Elina Lepomäki, Jaana Pelkonen, Hjallis Harkimo, Sanna Lauslahti, Kari Tolvanen, Juhana Vartiainen tai Kai Mykkänen. Kolme viimeksi mainittua tukivat puheenjohtajakisassa Alexander Stubbia, joten heidän nimittämisensä ministeriksi olisi hyvä viesti puolueen yhtenäistämisestä.

Kari Tolvanen on siviiliammatiltaan poliisi, joten hänen nimittämisessään sisäministeriksi olisi tiettyä logiikkaa. Toisaalta sisäministeriksi sopisi myös Arto Satonen, joka on pitkään vastannut kokoomuksen maahanmuuttopoliittisista linjauksista.

Entä sitten Alexander Stubb?

Orpo ehkä tarjoaa ministerisalkkua Stubbille, mutta ele lienee vain muodollinen. Stubbin jatkamista ministerinä voikin pitää aika epätodennäköisenä. Luontevimmin Stubbille sopisi ulkomaankauppaministerin salkku, mutta hän ei välttämättä itse halua palata samaan hommaan, jota hän hoiti vuosina 2011–2014.  

Jos Stubb siirtyisi ulkoministeriöön, hän jatkaisi myös istumista myös tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa. Presidentti Sauli Niinistö ei välttämättä olisi tästä kovin innoissaan.

Niinistön ja Stubbin välit ovat tunnetusti olleet pitkään viileät.

Orpo linjapuheessaan: Puhuttava enemmän vähäosaisuudesta ja köyhyydestä
Orpo linjapuheessaan: Puhuttava enemmän vähäosaisuudesta ja köyhyydestä
KOKOOMUKSEN uudeksi puheenjohtajaksi lauantaina valittu sisäministeri Petteri Orpo sanoi linjapuheessaan, että puolue on käynyt liian vähän keskustelua vähäosaisuudesta ja köyhyydestä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat