Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kikyn kattavuus määrää ensi vuoden verotuksen – näin se lasketaan

Politiikka
 

Kilpailukykysopimuksen kattavuuden laskennasta riippuu kaikkien suomalaisten verojen määrä ensi vuonna.

Laskentatapa on sama kuin aikaisemmin keskitetyissä palkkaratkaisuissa, mutta aikaisemmin verotusta ei ole sidottu tällä tavoin keskitettyjen palkkaratkaisujen kattavuuteen. Prosessia varten on olemassa työryhmä, jossa ovat mukana palkansaajia, yksityisiä työnantajia, kuntia, valtiota ja kirkkoa edustavat keskusjärjestöt.

Laskennassa otetaan huomioon liittoihin kuuluvat palkansaajat sekä ne ei-järjestäytyneiden työnantajien palveluksessa olevat, jotka ovat mukana kilpailukykysopimuksessa työehtojen yleissitovuuden takia.

Laskennassa työtä tuottaa lähinnä yksityinen puoli, sillä muun muassa kuntien, valtion ja kirkon työntekijöistä kaikki ovat mukana sopimuksessa. EK:n jäsenyrityksissä työskentelee noin 920 000 palkansaajaa, mikä on siis vain osa yksityisen alan 1,5 miljoonasta työntekijästä.

Kun jonkin alan sopijapuolet ovat päässeet sopuun kilpailukykysopimuksesta, yksityisen sektorin sopimuksen piirissä olevien määrää kasvatetaan kertoimella, jonka suuruus on 1,66. Se huomioi myös yleissitovuuden piirissä olevat palkansaajat. Laskennassa käytetään muun muassa työ- ja elinkeinoministeriön arviota yleissitovuuden laajuudesta.

Lopulta kattavuus kertoo sen, kuinka suuri osa kaikista palkansaajista on mukana. Tilastokeskuksen mukaan palkansaajia on hiukan alle 2,1 miljoonaa.

Esimerkiksi jos pankkiala tulee mukaan sopimukseen, alan noin 30 000 työntekijää merkitseekin kertoimen takia kattavuudessa noin 50 000:ta työntekijää, vaikka pankkialalla yleissitovuuden merkitys on pieni.

Toisaalta jonkin toisen alan lisäys kasvattaa kattavuutta samalla kertoimella, vaikka alalla yleissitovuuden merkitys olisi tätä suurempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat