Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen yrittäjät: Hallituksen on toteutettava suuri työelämän uudistus

Järjestön mielestä suomalainen hyvinvointimalli on uhattuna, jos paikallista sopimista ei lisätä ja muita uudistuksia ei tehdä. Järjestö uskoo, että rohkea paikallisen sopimisen lisäys toisi 60 000–65 000 uutta työpaikkaa.

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Suomen Yrittäjien pääkonttori Helsingin Mannerheimintiellä.
Suomen Yrittäjien pääkonttori Helsingin Mannerheimintiellä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen yrittäjät -järjestön (SY) hallituksen mielestä Suomeen pitää saada nopeasti laaja ja syvällekäyvä työelämä- ja työmarkkinauudistus.

Yrittäjäjärjestön mukaan työpaikkasopimisen edistämiseen hallitusohjelman kirjausten mukaisesti on palattava pikaisesti.

Tiistaina kokoontuneen SY:n hallituksen mielestä uudistus lisäisi merkittävästi työpaikkasopimista, toisi reilua kilpailua työmarkkinoille, purkaisi yleissitovuutta, keventäisi työelämän sääntelyä ja päivittäisi lainsäädännön vastaamaan modernin työ- ja yrityselämän tarpeita.

Järjestön mukaan paikallisen sopimisen rohkea laajentaminen toisi Suomeen 60 000–65 000 uutta työpaikkaa. Arvio perustuu työ- ja elinkeinoministeriön, Finnveran ja Suomen yrittäjien Pk-yritysbarometriin, järjestö sanoo tiedotteessaan.

Hallituksen tiistaina julkaisemat kannanotot ovat suurin piirtein samoja, joita SY on ahkerasti toistanut julkisuudessa sen jälkeen, kun hallitus ei toteuttanut paikallisen sopimisen uudistusta lakiteitse vaan osana kilpailukykysopimusta.

SY kieltäytyi sopimuksen kirjauksesta, jolla järjestäytymättömät yritykset olisivat saaneet samoilla ehdoilla sopia paikallisesti kuin järjestäytyneet yritykset. Nykyisin se ei ole mahdollista. SY:n mielestä tämä olisi merkinnyt luottamusmiespakkoa ja ay-liikkeen vallan kasvua myös yrityksissä, jotka eivät ole järjestäytyneet. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) piti SY:n päätöstä käsittämättömänä.

SY:n kannanotossa varoitetaan, että suomalainen hyvinvointimalli on uhattuna, jos uudistusta ei tehdä nopeasti.

SY:n mukaan lainsäädännöllä pitää mahdollistaa se, että yhteisellä työpaikkakohtaisella sopimuksella voitaisiin poiketa työehtosopimuksen työaikoja, palkkoja ja erilaisia korvauksia koskevista määräyksistä.

”Näin pk-yritysten mahdollisuus työllistää paranisi huomattavasti. Pk-yrityksissä on hyvät edellytykset sopia paikallisesti, koska niissä on tutkitusti vahvin luottamus”, SY:n tiedotteessa sanotaan. ”Yleissitovan kentän yritysten saattaminen tasa-arvoiseen asemaan työpaikkasopimisessa on toteutettava tavalla, joka ei syrji ketään ja on perustuslain mukainen.”

SY:n mielestä on vahingollista, että työmarkkinakeskusjärjestöt sopivat keskenään järjestäytymättömien yritysten ja työntekijöiden asioista, vaikka ne eivät edusta niitä lainkaan.

”Demokratiaan ei kuulu myöskään se, että järjestöt kilpailukykysopimuksessa vaativat, ettei hallitus edistäisi paikallista sopimista laajemmin kuin järjestöt ovat sopineet. Kansanvaltaisessa markkinataloudessa eduskunnan enemmistön tukea nauttivan hallituksen tehtävä on tehdä lakiesityksiä – tietenkin osapuolia kuullen”, SY:n hallitus toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat