Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo: Keskustelimme Stubbin kanssa kaikista vaihtoehdoista

Kokoomuksen puheenjohtajan paikalta viikonloppuna syrjäytetty Stubb kertoi keskiviikkona, että hän ei aio ottaa uuden puheenjohtajan Petteri Orpon tarjoamaa ministerin tehtävää vastaan.

Politiikka
 
Toivakka ministerikierrätyksestä: "En ole tällaisesta kuullut millään tavalla"
Toivakka ministerikierrätyksestä: "En ole tällaisesta kuullut millään tavalla"
Valtiovarainministerin pestin jättävä Alexander Stubb sanoi, että hänelle on tarjottu ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkkua. Siinä pestissä oleva Lenita Toivakka ei suostunut spekuloimaan omalla lähdöllään. Toimittaja: Teija Sutinen, kuvaus: Terhi Liimu ja leikkaus: Esa Juntunen.

Kokoomuksen tuore puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo käyneensä Alexander Stubbin kanssa keskustelun kaikista vaihtoehdoista, joita Orpolla oli tarjota Stubbin uusiksi tehtäviksi.

”Kävimme Alexin kanssa erilaisia vaihtoehtoja läpi, kysyin mitkä häntä kiinnostavat ja totesin mitä minulla on arsenaalissa. Siellähän on varapuhemiehen paikka, neljä ministeripestiä ja joitakin valiokuntien puheenjohtajuuksia”, Orpo sanoi keskiviikkona eduskunnassa.

Kokoomuksen puheenjohtajan paikalta viikonloppuna syrjäytetty Stubb kertoi aiemmin keskiviikkona, että hän ei aio ottaa uuden puheenjohtajan Petteri Orpon tarjoamaa ministerin tehtävää vastaan.

Stubb ei aio myöskään ottaa vastaan eduskunnan varapuhemiehen tehtävää, vaan jatkaa rivikansanedustajana.

Orpon mukaan hän halusi ennen muita ratkaisuja selvittää Stubbin toiveet.

”Olisin ollut valmis ottamaan hänet ministerivitjaan, mutta hän itse päätyi tähän ratkaisuun. Kunnioitan sitä”, Orpo sanoo.

”Nyt tämä on selvä ja jatkan pohtimista. Aikataulu on entinen, ensi viikon tiistaina tehdään päätöksiä”, Orpo sanoo.

Tiistaina koolla ovat kokoomuksen puolue-elimet, ja keskiviikkona on presidentin esittely, jossa ministerivaihdokset virallistuvat.

Stubb itse kertoi tiedotustilaisuudessaan keskiviikkona, että Orpo oli tarjonnut nimenomaan ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkkua, joka nyt on Lenita Toivakan hallussa.

Stubb kertoi myös tukevansa uutta ulkomaankauppaministeriä, kuka tahansa hän onkin – ja onnistui näin luomaan mielikuvan, että Toivakka joutuu vaihtoon joka tapauksessa.

Orpon mukaan hän tarjosi salkkua, koska Suomessa ei ole kovempaa osaajaa ulkomaankauppa- ja Eurooppa-asioiden sekä kansainvälisten asioiden osalta.

Lenita Toivakka sanoi keskiviikkona luottavansa täysin siihen, että Orpo tekee kokonaisuuden kannalta viisaan päätöksen. Muuten Toivakka ei halunnut juuri kommentoida kokoomuksen ministerikierrätystä.

Hän kehotti kysymään Stubbilta, miksi tämä puhui ”uudesta” ulkomaankauppaministeristä.

Toivakka oli huomion kohteena viimeksi perjantaina päivää ennen kokoomuksen puheenjohtajaäänestystä, kun hän yllättäen julkisesti kertoi tukevansa Petteri Orpoa. Hänet oli laskettu Stubbin kannattajiin.

Stubb ei halunnut jäädä "jämäksi" hallitukseen - "Nyt voi hengittää vapauden happea"
Stubb ei halunnut jäädä "jämäksi" hallitukseen - "Nyt voi hengittää vapauden happea"
Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Alexander Stubb perusteli keskiviikkona laajasti, miksi aikoo jättäytyä rivikansanedustajaksi. Hän kertoi, ettei halua jäädä entiseksi "jämäksi" hallitukseen ja sanoi viettävänsä vihdoin rauhallisen kesän. HSTV kasasi Stubbin näkemykset yhteen. Toimittajat: Salla Hekkala ja Esa Juntunen, kuvaus ja editointi: Esa Juntunen

Stubbin mukaan päätös lähdöstä syntyi nopeasti viikonlopun puoluekokouksen jälkeen.

”Minusta on hirveän tärkeää, että hallitukseen ei jää entisiä jämiä, ja se voi rauhassa viedä hyvää hallitusohjelmaa eteenpäin.”

Stubb, joka tekee lähtöä valtiovarainministeriöstä, kiitti tänään myös entisiä alaisiaan.

Stubbille on aiemmin soviteltu muun muassa eduskunnan varapuhemiehen tehtävää, jos Paula Risikko (kok) nousee ministeriksi. Lisäksi spekulaatioissa on jo pitkään ollut pesti ulkomailla. Esimerkiksi HS:n pääkirjoitustoimittaja Juha Akkanen kirjoittaa tänään, että Stubb olisi paremmin isänmaan käytössä kansainvälisillä kentillä.

Stubbin mukaan hän puhui Petteri Orpon kanssa ”kaikista mahdollisuuksista”.

”Hän tarjosi kaiken mahdollisen, mikä on osoitus hyvästä ystävyydestämme ja läheisestä työsuhteesta. Kaikki oli mahdollista ja kyse oli vain siitä, mitä itse halusin”, Stubb sanoi.

”Haluan viestittää, että tämä on täysin minun itsenäinen päätökseni. Petteri tarjosi juuri sen minkä pystyy tässä tilanteessa.”

Stubb lisäsi myös, että halusi osaltaan katkaista villeinä pyörineet spekulaatiot tehtävästään. Varapuhemieheksi Stubb ei kertomansa mukaan halunnut siksi, että haluaa antaa tilaa kokoomuslaisille toteuttaa itseään.

”En ole politiikassa positioiden takia, vaan haluan parantaa maailmaa ja tehdä Suomesta kansainvälisemmän. Tarkoitus on nyt panostaa kansanedustajan tehtävään”, Stubb sanoi.

Stubb sanoi kuunnelleensa intuitiotaan ja sydäntään. Hän aikoo nauttia täysin palkein eduskunnan pitkästä kesätauosta.

”Ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen voi pienen hetken hengittää vapauden happea”, Stubb sanoi.

Stubb kertoi jäävänsä rivikansanedustajaksi - "Pidän pienen hengähdystauon"
Stubb kertoi jäävänsä rivikansanedustajaksi - "Pidän pienen hengähdystauon"
Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Alexander Stubb kertoi keskiviikkoaamuna jäävänsä rivikansanedustajaksi. Toimittaja: Salla Hekkala, kuvaus: Esa Juntunen.
Markus Jokela / HS
Alexander Stubb kertoi Vanhan kauppahallin kulmalla Helsingin Kauppatorilla tiedotusvälineille, että Petteri Orpo on tarjonnut hänelle ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkkua.
Alexander Stubb kertoi Vanhan kauppahallin kulmalla Helsingin Kauppatorilla tiedotusvälineille, että Petteri Orpo on tarjonnut hänelle ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkkua.
Markus Jokela / HS
Stubb kertoi jatkavansa kansanedustajan tehtävässä.
Stubb kertoi jatkavansa kansanedustajan tehtävässä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat