Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb hallitsee kolme pointtia viidellä kielellä ja vielä someksi – kuinka käy hallituksen kielitaidon?

Hallituksen ykkösketjusta katoavat ainakin poikkeuksellisen monipuoliset kommunikaatiotaidot, kun valtiovarainministeri Alexander Stubb menetti kokoomuspuolueen puheenjohtajuuden, kirjoittaa Eeva Palojärvi.

Politiikka
 
Stubb ei halunnut jäädä "jämäksi" hallitukseen - "Nyt voi hengittää vapauden happea"
Stubb ei halunnut jäädä "jämäksi" hallitukseen - "Nyt voi hengittää vapauden happea"
Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Alexander Stubb perusteli keskiviikkona laajasti, miksi aikoo jättäytyä rivikansanedustajaksi. Hän kertoi, ettei halua jäädä entiseksi "jämäksi" hallitukseen ja sanoi viettävänsä vihdoin rauhallisen kesän. HSTV kasasi Stubbin näkemykset yhteen. Toimittajat: Salla Hekkala ja Esa Juntunen, kuvaus ja editointi: Esa Juntunen

Hallituksen ykkösketjusta katoavat ainakin poikkeuksellisen monipuoliset kommunikaatiotaidot, kun valtiovarainministeri Alexander Stubb menetti kokoomuksen puheenjohtajuuden.

Stubb kykenee esittämään kolme pointtia viidellä kielellä missä tahansa ja milloin tahansa. Stubb hallitsee myös suvereenisti some-kielen eli sosiaalisen median taidot.

Tiedotustilaisuuksissa pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) ovat jättäneet suosiolla ruotsinkielisen median kysymykset aina Stubbin vastattavaksi.

Englannin kielen taidoissa Sipilällä ja Soinilla ei ole suurempia ongelmia.

Uudessa johtotriossa vastuu ruotsinkielisistä kommenteista siirtyy alkuun todennäköisesti Soinille.

Soini puhuu ruotsia hyvin ja kykenee avustajiensa mukaan antamaan ruotsinkielisen haastattelun myös ruotsalaismediaan.

Sipiläkin pärjää ruotsiksi. Tulevalla valtiovarainministerillä Petteri Orpolla on ruotsin kielessä petrattavaa.

Orpon esikunta vahvistaa, että Orpo aikoo nöyrästi parantaa ruotsintaitojaan. Englannin kieli ei tuota Orpolle pulmia.

Linjapuheessaan Lappeenrannassa Orpo tyytyi sanomaan sunnuntaina ruotsiksi vain tervehdyssanat ”kära vänner, samlingspartister”. Englanniksi hän esitti neljä lausetta EU-politiikasta.

Sosiaalisen kanssakäymisen Orpo sen sijaan hallitsee, vaikkei itseään esille suoraan tyrkytäkään.

Stubb saa kommunikaatiotaidoistaan laajasti kiitosta hallituksen sisältä ja virkakunnasta.

”Stubb on ilmiömäinen. En muista toista poliitikkoa, jolla on samanlainen kyky heittää viidellä kielellä Suomen kanta Brysselin EU-kokousten door step [ovensuu] -haastatteluissa”, sanoo virkamieslähde.

”Stubb taitaa olla johtavista poliitikoista kielitaitoisin kautta aikojen. Sen lisäksi hän osaa kommunikoida sosiaalisessa mediassa. Hänellä on kännykässään kaikkien johtavien poliitikkojen numerot, joille hän tekstailee palavereissa heidän omalla äidinkielellään”, lähde jatkaa.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen erikoistutkija Erkka Railo jarruttelee kielitaidon merkitystä politiikassa.

”Onhan kielitaidosta aina tietysti plussaa, mutta ei sen puutteesta pidä tehdä ongelmaa. Tärkeintä on, mitä sanoo.”

Railo muistelee, että Matti Vanhasen (kesk) heikko ruotsi nousi esille Vanhasen pääministerikautensa alun Ruotsin vierailuilla.

”Osasiko pääministerimme ruotsia tai ei, jäi kuitenkin kokonaisuudessa ihan sivuseikaksi”, Railo sanoo.

Railo ei pidä näkyvyyttä maailman mediassakaan poliitikolle järin tärkeänä.

”En muista kertaakaan, että joku olisi kysellyt, miksi meidän ministerimme eivät näy kansainvälisessä mediassa.”

Maailman mediassa Stubb on ollut hallituksen ylivoimaisesti näkyvin poliitikko.

Stubbia on haastateltu avustajakunnan mukaan kaikissa johtavissa viestimissä: lehdissä, uutistoimistoissa, televisio- ja radiokanavilla.

Stubb kirjoittaa myös useassa julkaisussa kolumnia, muun muassa ruotsalaisessa Dagens Industri -lehdessä.

Suomen maanäkyvyys on aina arvokasta, sanoo ulkoministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä, vaikka ei suoraan Stubbin tekemisiä halua viran puolesta arvioidakaan.

”On tärkeää, että Suomen kaltainen maa, joka on riippuvainen kansainvälisen politiikan ja talouden suurista virroista pystyy ilmaisemaan kantansa hyvin ja selkeästi. Totta kai helpottaa, jos ihminen suhtautuu myönteisesti median kanssa työskentelyyn ja pystyy toimimaan usealla kielellä. Kyllä sillä merkitystä on”, Mölsä sanoo.

Stubb on suosittu puhuja, koska ”hän on sanavalmis, selkeä ja esiintymishaluinen sekä -kykyinen. Stubb on myös sosiaalisesti taitava ja verkottumiskykyinen”, arvioi EU-virkamies.

”Aika harvalla nykypoliitikolla on Stubbin kaltaiset laajat kansainväliset verkostot tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä lukuunottamatta. Hyviä verkottujia ovat myös Olli Rehn (kesk), Pekka Haavisto (vihr), Erkki Tuomioja (sd), Ilkka Kanerva (kok), Carl Haglund (rkp) ja tietysti Timo Soini (ps). Soinin verkostoja leimaa kuitenkin vahvasti populismi”, arvioi eduskuntatoimija.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun johtava yrityskommunikaation tutkija Leena Louhiala-Salminen muistuttaa, että paraskin kielitaito on vain väline. Muutakin tarvitaan.

”Englanniksi täytyy pärjätä tietysti jo yhtä hyvin kuin äidinkielellä kaikissa organisaatiossa ja kaikissa töissä. Sen lisäksi täytyy olla valmius käyttää kieltä, valmius avata suunsa ja valmius ymmärtää, mitä tilanne vaatii.”

”Soini kommunikoi vahvasti myös karismallaan ja persoonallaan. Stubb menetti ylivoimaisista kommunikaatiotaidoistaan huolimatta kokoomuksen puheenjohtajuuden”, Louhiala-Salminen huomauttaa.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Alexander Stubb kykenee esittämään kolme pointtia viidellä kielellä missä tahansa ja milloin tahansa.
Alexander Stubb kykenee esittämään kolme pointtia viidellä kielellä missä tahansa ja milloin tahansa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat