Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KHO:n päätös lisää asiakirjajulkisuutta – Finanssivalvonta ei voi enää salata kaikkia valvontatoimiaan

KHO hylkäsi Finanssivalvonnan valituksen. Jatkossa viranomainen joutuu perustelemaan paremmin asiakirjojen salaamista.

Politiikka
 
Antti Aimo-Koivisto
Anneli Tuomisen johtama Finanssivalvonta joutuu jatkossa perustelemaan asiakirjojen salaamisen yksilöllisemmin.
Anneli Tuomisen johtama Finanssivalvonta joutuu jatkossa perustelemaan asiakirjojen salaamisen yksilöllisemmin. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on päättänyt, että Finanssivalvonta (Fiva) ei voi enää kategorisesti salata kaikkia valvontatoimia koskevia asiakirjojaan.

Tapaus koskee vapaan toimittajan Jari Hanskan hallinto-oikeudelle tekemää valitusta Fivan päätöksestä olla antamatta julkisilta osiltaan asiakirjoja ja diaaritietoja, jotka liittyvät valvojan kahden viime vuoden aikana tiettyihin tahoihin kohdistamiin toimiin.

Tahot ovat Jorma Ollila, Georg Ehrnrooth ja Henrik Ehrnrooth, konsulttiyhtiö Pöyry, verkkolaiteyhtiö Nokia ja sijoitusyhtiö Kestrel.

Helsingin hallinto-oikeus päätti, että Fiva ei voi kategorisesti salata kaikkia valvontatoimia koskevia asiakirjoja vetoamalla julkisuuslain 24. pykälään.

Hallinto-oikeus kumosi Fivan päätöksen Hanskan asiakirjapyynnöstä ja palautti asian sille uudestaan käsiteltäväksi. Fiva valitti hallinto-oikeuden päätöksestä KHO:on.

Fiva on torjunut asiakirjapyyntöjä esimerkiksi sillä perusteella, että asiakirjojen antaminen vaarantaisi valvottavien Fivaa kohtaan tunteman luottamuksen.

Pykälän 1. momentin 15. kohdan nojalla asiakirjoja voi salata, jos viranomaisen valvontatehtävien hoitamisen kannalta on olennaisen tärkeää, että sen valvontatiedot pysyvät kaikilta osin luottamuksellisina. Fivan mukaan se ei siis voi luovuttaa valvontatoimia koskevia asiakirjoja Hanskalle, koska se vaarantaisi valvontatehtävän suorittamisen.

Hallinto-oikeus katsoi päätöksessään, että vireillä olevat valvontatoimia koskevat asiakirjat ja diaaritiedot voi perustellusti salata kategorisesti.

”Sen sijaan tiedon antamisen siitä, ettei päättynyt valvontatoimi ole johtanut toimenpiteisiin tai ettei johonkin tahoon ole lainkaan kohdistunut valvontatoimia, ei voida katsoa vaarantavan valvonnan tai sen tarkoituksen toteutumista julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 15 kohdan tarkoittamalla tavalla. Näin ollen näiden asioiden osalta asiakirjat ja diaaritiedot eivät ole yksistään edellä mainitun lainkohdan valvontatoiminnan toteuttamista koskevalla perusteella salassa pidettäviä”, päätöksessä kirjoitetaan.

”Tämän vuoksi päätös on kumottava ja asia on palautettava Finanssivalvonnalle uudelleen käsiteltäväksi.”

Hallinto-oikeus ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, ovatko Hanskan pyytämät asiakirjat julkisia vai eivät. Se vain vaatii Fivalta yksilöllistä tarkastelua jokaisen asiakirjan kohdalla.

Näin toteaa myös KHO, joka päätöksessään hylkää Fivan valituksen ja palauttaa asian käsittelyn viranomaiseen hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti.

”Finanssivalvonnan on asiaa uudelleen käsitellessään arvioitava pyydettyjen asiakirjojen ja tietojen julkisuus ja salassa pidettävyys asiakirja- ja tietokohtaisesti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat