Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubbin päätös helpotti Orpon elämää ja tulevaa ministerirulettia

Alexander Stubbin tiedotustilaisuudessa selvisi hänen omien tulevaisuudensuunnitelmiensa lisäksi kokoomuksen ministeriruletin vinha vauhti, kirjoittaa HS:n Teija Sutinen.

Politiikka
 
Stubb ei halunnut jäädä "jämäksi" hallitukseen - "Nyt voi hengittää vapauden happea"
Stubb ei halunnut jäädä "jämäksi" hallitukseen - "Nyt voi hengittää vapauden happea"
Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Alexander Stubb perusteli keskiviikkona laajasti, miksi aikoo jättäytyä rivikansanedustajaksi. Hän kertoi, ettei halua jäädä entiseksi "jämäksi" hallitukseen ja sanoi viettävänsä vihdoin rauhallisen kesän. HSTV kasasi Stubbin näkemykset yhteen. Toimittajat: Salla Hekkala ja Esa Juntunen, kuvaus ja editointi: Esa Juntunen

Kokoomuksen entisen puheenjohtajan Alexander Stubbin tiedotustilaisuudesta selvisi hänen omien tulevaisuudensuunnitelmiensa lisäksi myös se, että kokoomuksen ministeriruletti pyörii nyt vinhaa vauhtia.

Petteri Orpo voi järjestellä uusiksi koko ministerikuvion – päätellen siitä, että hän oli tarjonnut Stubbille ”kaiken mahdollisen”.

”Kyse oli vain siitä, mitä itse halusin”, Stubb kertoi tiedotustilaisuudessa.

Suora tarjous Stubbille oli tullut ulkomaankauppa- ja kehitysministerin paikasta, jota nyt hoitaa Lenita Toivakka, ja pöydällä oli ollut myös Paula Risikon nyt hoitama eduskunnan varapuhemiehen tehtävä.

Stubb kieltäytyi kunniasta. Hän kertoo jatkavansa kansanedustajana.

Niin on moni entinen puheenjohtaja tehnyt: Jutta Urpilainen (sd), Mari Kiviniemi (kesk), Stefan Wallin (r) esimerkiksi.

Ainakaan päältä katsoen vaihdos ei ole käynyt helposti, vaan uhkana on kuoreen vetäytyminen ja passiivisuus.

Ehkä Stubb tekee nyt poikkeuksen – hänhän on monella tapaa poikkeuksellinen suomalainen. Eduskunnassa odottaa työyhteisönä eduskuntaryhmä, josta hänen syrjäyttämiseensä johtanut kapina alkoi.

Petteri Orpo menee itse valtiovarainministeriksi, joten ruletissa pyörivät ulkomaankauppaministerin, sisäministerin, opetus- ja kulttuuriministerin sekä varapuhemiehen paikat.

Stubb sanoi ilmeisesti freudilaisena lipsahduksena tukevansa uutta ulkomaankauppaministeriä, ”kuka tahansa hän sitten onkin”. Kenties Orpon ja Stubbin tapaamisessa tuli selväksi, että Toivakka vaihtuu joka tapauksessa?

Stubbin päätös on ymmärrettävä. Hän on jo ollut ulkomaankauppaministeri. Tehtävä on nähty, eivätkä runsaat matkapäivät enää houkutelleet.

Stubbille oli tarjolla myös varapuhemiehen paikka, joka tarkoittaa virka-autoa, omaa avustajaa ja sihteeripalveluita. Valtakunnan nokkimisjärjestyksessä virka on korkea ja eduskunnassa myös hyvin tavoiteltu.

Varapuhemies ei kuitenkaan voi näkyvästi kommentoida päivänpolitiikkaa, ja hänen pitää jaksaa kärsivällisesti kuunnella iltamyöhään edustajatoveriensa joskus pitkäpiimäisiäkin puheita. Paikka ei taida olla omiaan Alexander Stubbille.

Siksi päätös on myös tyylikäs. Petteri Orpo saa tilaa toimia. Stubb vetäytyy sivuun ja saa kansanedustajan kunniakkaassa tehtävässä aikaa pohtia omaa tulevaisuuttaan. Hän tuskin toimii kansanedustajana vaalikauden loppuun asti, jos veikata saa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat