Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työryhmä päättänyt Ylen uudistuksista: Yle-vero pysyy, velvoite lisätä ohjelmien ostamista muilta suomalaistuottajilta

Poliitikoista koostuva työryhmä jäädyttää rahoituksen indeksikorotukset seuraavan kahden tai kolmen vuoden ajaksi. Osa perussuomalaisista halusi kovempia leikkauksia.

Politiikka
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Ylen Iso Paja Helsingin Pasilassa.
Ylen Iso Paja Helsingin Pasilassa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ylen julkista tehtävää ja rahoitusta arvioinut työryhmä aikoo jäädyttää Ylen rahoitukseen tehtävät vuosittaiset indeksikorotukset seuraavien kahden tai kolmen vuoden ajaksi.

Rahoitus säilyy muuten ennallaan eikä nykyistä Yle-veroa muuteta.

Työryhmä esittää, että Ylen rahoitukseen ei tehdä indeksitarkistusta vuosille 2017–2019. Tätä perustellaan valtiontalouden yleisellä tilanteella.

Syksyllä 2018 taloustilannetta arvioidaan uudelleen ja katsotaan, voitaisiinko tarkistus tehdä vuodelle 2019. Se edellyttäisi ryhmien yksimielisyyttä, mikä voi olla vaikeaa perussuomalaisten nihkeyden takia.

Vuodesta 2020 lähtien joka tapauksessa palataan normaaliin indeksimenettelyyn.

”Näin Ylen rahoituksessa on sovittu seitsemän vuoden näköala”, työryhmä toteaa.

Jäädytettyjen indeksikorotusten suuruus kaikkineen on ryhmän mukaan 39 miljoonaa euroa. Kyseessä on arvio, sillä indeksikorotus riippuu hintojen nousuvauhdista.

Parlamentaarinen eli kaikkien puolueiden edustajista koostuva työryhmä oli yksimielinen, kertoo työryhmän jäsenenä ollut kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd).

Sen sijaan perussuomalaiset joutuivat omassa ryhmässään vääntämään siitä, mihin puolue saattoi suostua. Ryhmänjohtaja Sampo Terhon (ps) mukaan ryhmä äänesti asiasta. Osa perussuomalaisista olisi halunnut leikata Ylen rahoitusta enemmänkin kuin nyt tehdään.

Yksi suurimmista muutoksista on se, että Ylen strategian hyväksyntä siirtyy Ylen hallitukselta Ylen hallintoneuvostolle, jossa istuu kansanedustajia. Työryhmän puheenjohtajan Arto Satosen (kok) mukaan tämä korostaa sitä, että Yle on ”eduskunnan radio” eli toimii eduskunnan ohjauksessa ja valvonnassa.

”Hallintoneuvosto hyväksyy strategian, ei journalismia tai uutisjuttuja”, Eero Heinäluoma sanoo.

Hallintoneuvoston lisäksi työryhmä ehdottaa pysyvää asiantuntijamenettelyä. Hallintoneuvosto voi kuulla valitsemiaan asiantuntijoita, kun se päättää Ylen strategiasta ja kun se antaa eduskunnalle vuosikertomuksen julkisen palvelun toteutumisesta.

Jokainen eduskuntapuolue, jolla on vähintään kolme kansanedustajaa, saa paikan hallintoneuvostossa.

Myöskään Ylen verkkouutisointiin ei tule Heinäluoman mukaan muutoksia. Ylen johto on päättänyt Heinäluoman mukaan luopua alueellisista verkkoetusivuista, mutta päätös on Ylen, ei parlamentaarisen työryhmän tekemä.

Ylen pitää lisätä niin sanottuja indie-ostoja kuuden seuraavan vuoden aikana 30–35 prosenttia. Tämä tarkoittaa ostoja kotimaisilta riippumattomilta ohjelmantuottajilta. Ostot ovat nyt 47,7 miljoonaa euroa, ja ne halutaan kasvattaa vuoteen 2022 mennessä 62–64 miljoonaan euroon. Hallintoneuvosto päättää, miten ja millä tavalla tähän päästään.

Lisäksi Yle voi tehdä työryhmän mielestä yhteistyötä muiden medioiden kanssa. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi urheiluohjelmien yhteishankintoja.

Työryhmä ehdottaa, että Yleisradio aloittaisi neuvottelut kaupallisen median kanssa tavoitteenaan Suomen Tietotoimiston STT:n asiakkuus tai muu järjestely, jolla tämä perusuutispalvelu turvattaisiin Suomessa. Yle luopui STT:n käytöstä muutama vuosi sitten.

HS:n tietojen mukaan STT:n ja Ylen on määrä aloittaa neuvottelut Ylen täysimääräisestä asiakkuudesta STT:ssä. Lisäksi on määrä pohtia sitä, tuleeko Yle STT:n hallitukseen.

Perussuomalaisia on pitkään hiertänyt Yleä koskevassa laissa oleva Ylen tehtävän määrittely monikulttuurisuuden osalta, jota nyt puolueen iloksi muutetaan.

Nykyisen lain mukaan Ylen tulee tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta.

Tulevassa laissa täytyy ryhmän mukaan lukea, että Ylen tehtävänä on tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta.

”Tämä oli meille kaikkein keskeisin kynnyskysymys, periaatekysymys”, Sampo Terho sanoo.

”Monikulttuurisuus viittaa aatteelliseen vaikuttamiseen. Se on nyt muotoiltu kulttuurien moninaisuudeksi, eikä se tarkoita samaa, vaan on järkevää yhteisymmärrystä siitä, että meillä on monia kulttuureja yhdessäkin maassa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat