Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selonteko: Sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan ei voida sulkea pois, Nato-ovi raollaan

Perjantaina julkistetun ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon mukaan Suomi pitää yllä sotilaallisen liittoutumisen mahdollisuutta eli käytännössä Nato-jäsenyyttä. Venäjästä selonteko puhuu kohtalaisen suorin sanoin.

Politiikka
 
Soini: ”Venäjä ei uhkaa Suomea”
Soini: ”Venäjä ei uhkaa Suomea”
Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan Venäjä ei ole Suomelle uhka, vaikka perjantaina julkistettu ulko-ja turvallisuuspoliittinen selonteko toteaa, että ”sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan ei voida sulkea pois”. Soinin mukaan Suomi pitää yllä myös sotilaallisen liittymisen mahdollisuutta, jos turvallisuustilanne niin vaatii. Toimittaja: Eeva Palojärvi, kuvaaja: Petri Krook, leikkaus: Janne Elkki
Tausta

Suomen turvallisuusympäristö muuttunut oleellisesti

 Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon laadinta alkoi syyskuussa. Sitä on valmisteltu ulkoministeriön johdolla yhteistyössä valtioneuvoston kanslian, puolustusministeriön, sisäministeriön sekä tasavallan presidentin kanslian kanssa.

 Edellinen selonteko, turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko, tehtiin vuonna 2012, jonka jälkeen Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut oleellisesti.

 Toisin kuin edellisellä kerralla, nyt varsinainen selonteko on tiivis. Sen lisäksi jo huhtikuun lopussa ulkoministeriön nimittämä asiantuntijaryhmä julkisti erillisen Nato-selvityksen, jossa todettiin, että Suomen pitäisi päättää mahdollisesta Nato-jäsenyydestä yhdessä Ruotsin kanssa. Ryhmä arvioi, että Venäjän reaktiot Suomen Nato-jäsenyyteen voisivat kuitenkin olla arvaamattoman tylyt sekä sotilaallisesti, taloudellisesti ja kauppapoliittisesti.

 Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon lisäksi sisäministeriö julkisti toukokuussa sisäisen turvallisuuden selonteon. Lisäksi puolustusministeriö tekee parhaillaan puolustuspoliittista selontekoa.

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitikan toimintaympäristö on muuttunut olennaisesti, ja voimakas muutos jatkuu niin Suomen lähialueilla kuin maailmanlaajuisesti.

Toimintaympäristölle ominaista ovat muutoksen nopeus ja ennustamattomuus, todetaan hallituksen perjantaina julkistamassa ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjapaperissa eli selonteossa.

Niinpä Suomi pyrkii vahvistamaan eri tavoin omaa turvallisuuttaan. Sotilasliittoihin kuulumaton Suomi pitää yllä sotilaallisen liittoutumisen mahdollisuutta eli käytännössä Nato-jäsenyyttä.

Selonteon määritelmän mukaan Suomi pitää yllä mahdollisuutta hakea jäsenyyttä Natossa ”seuraten tarkasti turvallisuusympäristönsä muutosta”.

Nykyinen laaja kumppanuus Naton kanssa on selonteon mukaan Suomelle hyödyllinen väline Nato-suhteen kehittämiseksi, mutta kumppanuus ei ole jäsenyyden veroinen: se ei sisällä viidennen artiklan mukaisia turvatakuita eikä velvoitteita, selonteko muistuttaa.

Selonteon perjantaina esitelleen ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan keskeisin muutos Suomen turvallisuusympäristössä on se, että Venäjä otti laittomasti haltuunsa Krimin niemimaan ja on mukana Itä-Ukrainan konfliktissa. Lue Soinin kommenteista enemmän tästä jutusta.

 

”Sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan tai sillä uhkaamista ei voida sulkea pois”

Selonteossa arvioidaan, että turvallisuustilanteen kiristyminen Euroopassa ja Itämeren alueella vaikuttaa välittömästi Suomeen.

”Sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan tai sillä uhkaamista ei voida sulkea pois”, selonteossa sanotaan.

Selonteossa korostetaan pohjoismaisen yhteistyön merkitystä Suomelle ja määritellään Euroopan unioni Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeiseksi toimintakehykseksi.

Selonteossa todetaan myös, että EU:n jäsenenä Suomi ei voisi olla ulkopuolinen, jos sen lähialueella tai muualla Euroopassa turvallisuus olisi uhattuna.

Selonteko huomauttaa, että ulkoisen ympäristön muutokset heijastuvat myös Suomen sisäiseen kehitykseen ja sisäiseen turvallisuuteen, johon kohdistuu ”uusia epävarmuustekijöitä”. Yhteiskunnan yleisen kriisinkestokyvyn eli niin sanotun resilienssin arvioidaan joutuvan koetukselle.

Koko Euroopan turvallisuuden heikkenemiseen liittyy lisäksi hybriditoimintaa eli suunnitelmallista toimintaa, jossa joko valtio tai joku muu toimija voi käyttää esimerkiksi sotilaallisia keinoja, taloudellista painostusta tai informaatio-operaatioita saavuttaakseen tavoitteensa.

”Myös Suomeen kohdistuu hybridivaikuttamiseen kuuluvien keinojen käyttöä”, selonteko toteaa menemättä tarkempiin tapauksiin.

 

”Venäjän johto pyrkii vahvistamaan maansa suurvalta-asemaa”

Venäjästä selonteko puhuu kohtalaisen suorin sanoin:

”Venäjän johto pyrkii vahvistamaan maansa suurvalta-asemaa. Se katsoo kansainvälisiä suhteita suurelta osin geopoliittisen nollasummapelin näkökulmasta. Venäjän näkemyksen mukaan länsi ei ole ottanut huomioon sen näkökohtia ja turvallisuusetuja, vaan on asettunut Venäjää vastaan monilla toimillaan.”

Selonteon mukaan Venäjä on osoittanut, että sillä on tahto ja kyky käyttää sotilaallista voimaa tavoitteidensa edistämiseksi.

Suomi pitää yllä vuoropuhelua sekä vakaita ja toimivia suhteita Venäjän kanssa, mutta muuten Suomen toiminnan perustana ovat EU:n yhteiset Venäjä-linjaukset.

 

Suomi tiivistää yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa

Yhdysvallat selonteko määrittelee Suomelle tärkeäksi kumppaniksi, jonka kanssa halutaan syventää yhteistyötä muun muassa turvallisuuteen ja puolustukseen liittyvissä kysymyksissä.

”Suomi tiivistää turvallisuuspoliittista ja puolustusyhteistyötä Yhdysvaltain kanssa tavoitteenaan vahvistaa kansallista puolustuskykyä kehittämällä erityisesti yhteistoimintakykyä, materiaaliyhteistyötä ja koulutus- ja harjoitusyhteistyötä”, selonteko sanoo.

Ruotsilla on selonteon mukaan erityisasema Suomelle.

”Ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö Ruotsin kanssa on laaja-alaista ja sitä edistetään yhteisten etujen pohjalta, ilman rajoitteita”, selonteko linjaa.

 

”Britannian EU-ero vaikuttaisi selontekoon”

HS:n aiemmin haastattelemat lähteet arvioivat selonteossa olevan varsin vähän konkretiaa.

”Lukuisia kertoja selonteossa toistetaan, että Suomi pyrkii, Suomi tukee, Suomi vahvistaa, Suomi tavoittelee. Ainakaan luonnostekstissä ei keinoista tai resursseista puhuta mitään”, luonnehditaan.

”Voi olla, että selontekoteksti vanhenee jo viikossa. Jos Britannia äänestää itsensä EU:sta ulos, kyllä sillä iso vaikutus tähänkin selontekoon on”, todetaan HS:lle.

Eduskunnassa selonteon valmistelua on seurannut eri puolueiden edustajista koostuva työryhmä. Seurantatyöryhmä halusi yksimielisesti lykätä selonteon antamista syksyyn juuri Britannian takia.

Rio Gandara / HS
Suomalaiset sotilaat rantautuivat Jurmo-veneellä Baltops16-harjoituksissa Syndalenissa kesäkuun alussa. Baltops on vuotuinen Itämeren alueen harjoitus, jota johtaa Naton merellinen osasto.
Suomalaiset sotilaat rantautuivat Jurmo-veneellä Baltops16-harjoituksissa Syndalenissa kesäkuun alussa. Baltops on vuotuinen Itämeren alueen harjoitus, jota johtaa Naton merellinen osasto.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat