Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini: Natosta ei ole piiloviestiä – jos Suomen etu vaatii, silloin jäsenyyttä tarkastellaan

Ulkoministerin mukaan keskeisin muutos Suomen turvallisuudessa tapahtui, kun Venäjä otti haltuunsa Krimin ja on mukana Itä-Ukrainan konfliktissa

Politiikka
 
Soini: ”Venäjä ei uhkaa Suomea”
Soini: ”Venäjä ei uhkaa Suomea”
Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan Venäjä ei ole Suomelle uhka, vaikka perjantaina julkistettu ulko-ja turvallisuuspoliittinen selonteko toteaa, että ”sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan ei voida sulkea pois”. Soinin mukaan Suomi pitää yllä myös sotilaallisen liittymisen mahdollisuutta, jos turvallisuustilanne niin vaatii. Toimittaja: Eeva Palojärvi, kuvaaja: Petri Krook, leikkaus: Janne Elkki

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan keskeisin muutos Suomen turvallisuusympäristössä on se, että Venäjä otti laittomasti haltuunsa Krimin niemimaan ja on mukana Itä-Ukrainan konfliktissa.

”Se on peruslähtökohta, joka on muuttanut koko alueen turvallisuustilanteen ja lisännyt jännitystä”, Soini sanoi perjantaina julkistaessaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa.

Soinin mukaan selonteon Nato-linjaus liittyy hallitusohjelman kirjaukseen, jossa Suomen todetaan toteuttavan käytännönläheistä kumppanuutta Naton kanssa ja ylläpitävän mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä.

Selontekoon ei Soinin mukaan sisälly mitään piiloviestejä, että Suomi olisi juuri menossa tai ei olisi menossa Natoon.

”Se viesti tähän sisältyy, että jos Suomen etu vaatii, silloin näitä asioita tarkastellaan. Pidämme mahdollisuutta yllä sotilaalliseen liittoutumiseen, jos me niin katsomme.”

Soinin mukaan selonteon linjaus on Suomen linjaus suomalaisille ihmisille, eikä se sisällä Nato-viestiä Venäjälle eikä muillekaan.

”Se viesti on selvä, että jos Suomi tekee tällaisen päätöksen, se tekee sen itsenäisesti ja omista lähtökohdistaan. Venäjä on tosin ilmoittanut, että jos Suomi menisi Natoon, sillä on sitten seurauksia. Tämä on hyvä todeta, että tällainen on heidän puoleltaan lausuttu”, Soini sanoo.

”Pidän erittäin tärkeänä, että Suomen liikkumavaraa ei saa supistaa, meillä pitää olla tiet, polut ja yhteistyönäkymät siinä tilanteessa, jos meitä joku uhkaa. Emme voi eristäytyä emmekä jäädä eristyksiin”, Soini sanoo.

Soinin mukaan Venäjä ei ole Suomelle tällä hetkellä sotilaallinen uhka. Selonteon mukaan ”sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan tai sillä uhkaamista ei voida sulkea pois”.

”Ei meitä nyt mikään sota uhkaa, mutta viisas aina varautuu ja toivoo sitten, että mitään ei tapahtuisi”, Soini sanoi.

”Ei tässä pahassa maailmassa voi ikäviä asioita sulkea pois, mutta ei niillä kannata elämöidä eikä mätveltää.”

Soini korosti myös linjapaperin määrittelyä siitä, että Suomi ja Ruotsi voivat syventää yhteistyötään ”ilman rajoitteita”.

”Ei ole mitään ennakkoasennetta tai ennakkorajaa etukäteen asetettuna, kuinka pitkälle voidaan mennä”, Soini sanoi.

Soinin mukaan Suomen ei kannata odottaa Britannian kansanäänestyksen tulosta tai Yhdysvaltain presidentinvaaleja ennen selonteon julkistamista. Eduskunnassa lykkäystä oli toivottu.

”Ei pidä lähteä tällaiselle tielle, että spekuloidaan. Siitä juoksemisesta ei tule loppua”, Soini sanoi.

”Suomi tarvitsee ajankohtaisen ja ajantasaisen arvion. Jos Brexit tulee, se laukaisee vähintään kahden vuoden neuvotteluprosessin. Ei voi kuvitella, että sitä olisi jääty odottamaan”, Soini sanoi tiedotustilaisuudessa.

”On erittäin tärkeää, että Suomi tekee ratkaisunsa omista lähtökohdistaan ja omalla linjallaan eikä odota muiden vaaleja tai vaikka omia vaalejaan.”

PETRI KROOK
Timo Soinin (ps) mukaan Venäjä ei ole Suomelle tällä hetkellä sotilaallinen uhka.
Timo Soinin (ps) mukaan Venäjä ei ole Suomelle tällä hetkellä sotilaallinen uhka.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat