Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen uusi turvaselonteko on perusta päätöksille miljardien hävittäjäkaupasta

Suomi varautuu nopeisiin uhkiin, tiivistää puolustusyhteistyötä ja pitää Nato-optionsa ennallaan. Turvallisuuspoliittinen selonteko luo kuitenkin myös pitkää linjaa puolustushankinnoille, kirjoittaa analyysissään HS:n Kari Huhta.

Politiikka
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.
Soini: ”Venäjä ei uhkaa Suomea”
Soini: ”Venäjä ei uhkaa Suomea”
Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan Venäjä ei ole Suomelle uhka, vaikka perjantaina julkistettu ulko-ja turvallisuuspoliittinen selonteko toteaa, että ”sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan ei voida sulkea pois”. Soinin mukaan Suomi pitää yllä myös sotilaallisen liittymisen mahdollisuutta, jos turvallisuustilanne niin vaatii. Toimittaja: Eeva Palojärvi, kuvaaja: Petri Krook, leikkaus: Janne Elkki
Tausta

Suomen turvallisuusympäristö muuttunut oleellisesti

 Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon laadinta alkoi syyskuussa. Sitä on valmisteltu ulkoministeriön johdolla yhteistyössä valtioneuvoston kanslian, puolustusministeriön, sisäministeriön sekä tasavallan presidentin kanslian kanssa.

 Edellinen selonteko, turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko, tehtiin vuonna 2012. Sen jälkeen Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut oleellisesti.

  Nyt varsinainen selonteko on tiivis. Sen lisäksi jo huhtikuun lopussa ulkoministeriön nimittämä asiantuntijaryhmä julkisti erillisen Nato-selvityksen, jossa todettiin, että Suomen pitäisi päättää mahdollisesta Nato-jäsenyydestä yhdessä Ruotsin kanssa. Ryhmä arvioi, että Venäjän reaktiot Suomen Nato-jäsenyyteen voisivat kuitenkin olla arvaamattoman tylyt sekä sotilaallisesti, taloudellisesti ja kauppapoliittisesti.

 Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon lisäksi sisäministeriö julkisti toukokuussa sisäisen turvallisuuden selonteon. Lisäksi puolustusministeriö tekee parhaillaan puolustuspoliittista selontekoa.

Maailma on muuttunut, ja Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko on muuttunut mukana. Suomen turvallisuutta ei rakenneta yhden uhkakuvan tai tilannearvion varaan vaan Suomi varautuu yllätyksiin.

Mutta kyllä se Nato-optio on yhä mukana jo vakiintuneeseen tapaan.

”Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan muuttuneelle toimintaympäristölle ovat ominaisia muutoksen nopeus ja ennustamattomuus”, sanotaan perjantaina julkaistussa selonteossa.

Selvityksen perussävy on hyvin vakava. Euroopan turvallisuustilanteen kiristyminen vaikuttaa suoraan Suomen asemaan.

”Sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan tai sillä uhkaamista ei voida sulkea pois”, päätellään tekstissä, joka on valmisteltu ulkoministeriössä, mutta on koko valtioneuvoston ja tasavallan presidentin kanta. Seuraavaksi selonteko arvioidaan eduskunnassa.

Tällaiset arviot ovat perusta, jonka varassa seuraavassa vaiheessa esitetään Suomen puolustusvoimien tarpeita. Puolustusselonteko valmistuu suunnitelmien mukaan vuoden loppuun mennessä. Siinä kyse on muun muassa jo käynnistyneestä arvioinnista Suomen F18 Hornet-hävittäjien korvaamisesta uusilla koneilla sekä laivaston kaavailemista alushankinnoista.

Arviot ovat perusta myös sille, millaista puolustusyhteistyötä Suomi tekee ja mitkä asiat ylipäätään ovat painopisteitä kansainvälisessä politiikassa

Ensimmäisissä kommenteissa selonteko on saanut kiitosta selkeydestä ja tiiviydestä, ja varsinkin Venäjän toiminnan arvioista. Suomen alueen aiempi turvallisuusjärjestys ei enää toimi, ja syy on selvä.

”Venäjä on toimillaan ja tulkinnoillaan osin kyseenalaistanut turvallisuusjärjestyksen sisällön ja horjuttanut sitä viimeksi kuluneen vajaan kymmenen vuoden aikana”, sanotaan linjauksessa, joka ulottaa nykyisen kylmän kauden alkamaan jo vuosia ennen Venäjän johtamia sotatoimia Ukrainassa.

Arvostelijoiden mukaan teksti ei kuitenkaan kuvaa Suomen uhkakuvia niin selkeästi kuin olisi mahdollista. Taustakeskustelussa yksi asiantuntija arvioi, että teksti jonkin verran lieveni loppusuoralla, kun sitä viimeisteltiin presidentin ja valtioneuvoston kesken ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valtiokunnassa.

Toisten kommenttien mukaan valmistelu kuitenkin sujui paljon sopuisammin kuin joskus aiemmin. Turvallisuuspoliittisia selontekoja on viime vuosikymmeninä laadittu pääsääntöisesti vaalikauden eli neljän vuoden välein. Toistuvan arvostelun mukaan jänneväli on liian pitkä, mutta sille on myös omat syynsä.

Selonteon vääjäämätön rakenteellinen ristiriita korostuu tällä kertaa.

Yhtäällä uusi mantra on nopeus ja ketteryys. Toisaalta tekstin pitäisi toimia Suomen turvallisuuden suunnittelun ohjenuorana kymmenen vuoden ajan.

Pitkä aikaväli johtuu siitä, että selonteko ohjaa puolustusvoimien voimavarojen ja hankintojen suunnittelua. Niiden aikaväli tuppaa olemaan noin kymmenen vuotta, eli niitä ei voi toteuttaa yhden vaalikauden aikana.

Perjantaina julkistetusta tekstistä pitää löytyä perustelut, mikäli puolustushallinto odotetusti esittää F18 Hornet-hävittäjien korvaamista uusilla monitoimihävittäjillä. Päätöksen hinta olisi vähintään viisi miljardia euroa. Alushankinnat maksavat yli miljardin.

Kumpikaan summa ei mahdu normaaliin puolustusbudjettiin vaan hankintoihin tarvitaan eduskunnan hyväksymä lisärahoitus.

Turvallisuuselonteossa ei edes mainita hävittäjiä, aluksia eikä rahasummia. Niistä kerrotaan tarkemmin puolustusselonteossa.

Ensimmäistä kertaa nykyisen selontekokäytännön aikana turvallisuus- ja puolustusselonteot tehdään erillisinä. Aiemmin ne laadittiin niin, että puolustusvoimien määrärahat ja hankinnat tiivistettiin paksun selonteon viimeisillä sivuille. Kiistat määrärahoista viivästyttivät selontekojen valmistumista.

Tällä kertaa on onnistuttu melko hyvin tavoitteessa tehdä selonteosta tiivis ja kohtuullisen helppolukuinen, vaikka tämäkään tuskin pääsee Suomen luetuimpien teosten joukkoon.

Tekstiin on mahdutettu hyvin tiiviissä muodossa vakiintuneet havainnot maailman keskinäisriippuvuudesta ja ilmastomuutoksen kaltaisista uhkakuvista. Jopa 3D-kopiointi mainitaan uutena haasteena.

Oleellisinta on kuitenkin löytää kohdat, jotka ohjaavat Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa uusiin suuntiin tulevina vuosina.

Esimerkiksi vuoden 2012 selontekoon oli jo kätketty kohdat, jotka ohjasivat Ruotsin ja Suomen laajentamaan puolustusyhteistyötään myös kriisiaikaan, sekä käynnistivät sotilaallisen avun antamista ja vastaanottamista koskevat lakihankkeet.

Tällä kertaa avainkohtia ovat ne, joissa raivataan esteitä meneillään olevan puolustusyhteistyön lisäämiseltä.

”Ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö Ruotsin kanssa on laaja-alaista ja sitä edistetään yhteisten etujen pohjalta, ilman rajoitteita”, Suomi linjaa. Paino on kahdella viimeisellä sanalla, ilman rajoitteita.

”Puolustusyhteistyötä kehitetään kattamaan operatiivinen suunnittelu kaikissa tilanteissa”. teksti jatkuu.

Sotilaallisen avun vastaanottamiskyvyn pidäkkeitä raivataan samalla tavalla. Yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa korostetaan erikseen.

Entä Nato?

”Yhteistyön kautta saavutettu yhteensopivuus varmistaa kuitenkin osaltaan, että mahdolliselle sotilaalliselle liittoutumiselle ei muodostu käytännön esteitä. Suomi pitää yllä mahdollisuutta hakea jäsenyyttä Natossa seuraten tarkasti turvallisuusympäristönsä muutosta.”

Ja samalla Venäjään pidetään yhteyttä.

”Venäjä on Suomen naapuri, jonka demokraattinen kehitys ja vakaus on tärkeää. Suomen tavoitteena on pitää yllä vakaita ja toimivia suhteita Venäjän kanssa.”

Kiristynyt turvallisuustilanne näkyy lisääntyneenä sotilastoimintana Itämeren alueen maissa

Sotilasliitto Nato vahvisti kesäkuussa, että se lähettää neljä pataljoonan kokoista taisteluosastoa Baltian maihin ja Puolaan. Joukot vahvistavat Naton läsnäoloa Baltiassa merkittävästi, ja Baltian maat ovat pyytäneet koko ajan Natolta lisää joukkoja turvaksi Venäjän uhkaa vastaan.

Pataljoonien vahvuus on noin 800–1 200 sotilasta, kun tähän mennessä Virossa, Latviassa ja Liettuassa on kussakin harjoitellut yksi Yhdysvaltain komppania eli 150 sotilasta.

Venäläishävittäjien ja myös ydinaseilla varustettujen strategisten pommikoneiden lentotoiminta Itämerellä lisääntyi Ukrainan kriisin myötä. Kuvaan ovat kuuluneet myös Suomen ilmatilan toistuvat loukkaukset ja hyökkäyksen harjoittelu kohti Ruotsin ilmatilaa.

Huhtikuun puolivälissä venäläishävittäjät lensivät Itämerellä kymmeniä kertoja amerikkalaisen sota-aluksen USS Donald Cookiin ohitse vain muutaman kymmenen metrin korkeudella. Myös venäläinen Ka-27-helikopteri kävi kuvaamassa yhdysvaltalaisalusta kiertelemällä sen ympäri useita kertoja.

Huhtikuun lopulla uhittelu toistui, kun venäläinen SU-27-hävittäjä teki ”tynnyrikierroksi” kutsutun liikkeen eli lensi kiertäen saman sota-aluksen ylitse vain noin 30 metrin korkeudella.

Nato ja Yhdysvallat aloittivat toukokuussa ohjuspuolustusjärjestelmän rakentamisen Puolan Redzikowoon Itämeren rannalle. Vain muutamaa päivää aiemmin järjestelmän ensimmäinen tukikohta oli avattu Romaniassa.

Puolan tukikohdan on määrä valmistua vuonna 2018. Nato ja Yhdysvallat ovat painottaneet, ettei ohjuspuolustusjärjestelmä ole suunnattu Venäjää vastaan vaan suojelemaan Nato-maita.

Neuvottelut Puolaan rakennettavasta ohjuspuolustusjärjestelmästä aloitettiin jo kymmenen vuotta sitten. Venäläiset ovat vastustaneet suunnitelmia kiivaasti.

Itämerestä on tullut sekä Naton että Venäjän sotaharjoitusten keskus. Parin viime vuoden aikana Naton ja Nato-maiden sotaharjoitukset on järjestetty tiiviisti ympäri Itämerta – Baltian maissa, Puolassa, Saksassa, Ruotsissa ja kesäkuun alussa myös Suomessa.

Venäjä puolestaan on järjestänyt suuria harjoituksia muun muassa Suomenlahden pohjukassa, Baltian ja Suomen rajaseuduilla ja Kaliningradissa Itämeren etelärannalla.

Venäjä järjestää ensi vuonna vuosittaisen suurharjoituksensa läntisellä sotilasalueellaan eli Itämeren lähialueilla. Samaan aikaan Ruotsissa on koko maan kattava Aurora 2017 -harjoitus.

Kiristyneen turvallisuustilanteen taustalla ovat Krimin valtaus keväällä 2014 ja Venäjän toimet Itä-Ukrainassa.

Ukrainan konflikti on kärjistänyt Venäjän ja länsivaltojen välejä, minkä seurauksena esimerkiksi Nato on vahvistanut läsnäoloaan Baltian maissa.

Venäjän puolelta Naton aktiivisuus Itämeren maissa on nähty uhkana, mihin Venäjä on vastannut lisäämällä omia sotilastoimiaan Itämeren lähialueilla.

Timo Hartikainen / Lehtikuva
Suomen ilmavoimien F/A18 Hornet-hävittäjä Yhdysvaltain kansalliskaartin lento-osaston laivuevierailun mediapäivässä Karjalan lennostossa Siilinjärvellä 11. toukokuuta 2016.
Suomen ilmavoimien F/A18 Hornet-hävittäjä Yhdysvaltain kansalliskaartin lento-osaston laivuevierailun mediapäivässä Karjalan lennostossa Siilinjärvellä 11. toukokuuta 2016.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat