Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin pääministeri Löfven Kultarannassa: Sotilaallinen yhteistyö Suomen kanssa on erittäin tärkeää

Presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tapasivat Kultarannassa sunnuntaina. Niinistön mukaan varautuminen sotilaalliseen voimankäyttöön Suomea vastaan on realismia.

Politiikka
 
Niinistö Kultarannassa: Suomella ei ole mitään konkreettista uhkaa
Niinistö Kultarannassa: Suomella ei ole mitään konkreettista uhkaa
Kiristynyt ulkopoliittinen ilmapiiri hallitsi keskustelua Kultaranta-päivillä Naantalissa. Tasavallan presidentti kommentoi tapahtumassa tuoretta turvallisuuspoliittista selontekoa. Toimittaja: Eeva Palojärvi, kuvaus ja editointi: Ville Kaakinen.

Kultaranta

Itämeren alueen lisääntyneet jännitteet hallitsivat tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimän ulkopoliittisen seminaarin ensimmäistä työpäivää Naantalin Kultarannassa. Niinistö korosti, että varautuminen jopa Suomea vastaan suunnattuihin sotilaallisiin voimatoimiin on realismia.

Kaksipäiväisen seminaarin päävieras, Ruotsin pääministeri Stefan Löfven, sanoi, että Ruotsin ja Suomen syventyvä yhteistyö ei tarkoita kuitenkaan puolustusliittoa maiden välillä. Löfvenin mukaan Nato-jäsenyys ei ole myöskään Ruotsille ajankohtainen.

”Sotilaallinen liittoumattomuutemme palvelee meitä hyvin. Se edesauttaa vakautta ja turvallisuutta Pohjois-Euroopassa. Ruotsi on valinnut suhteessaan Natoon yhteistyön, ei jäsenyyden linjan”, Löfven sanoi.

Ruotsi haluaa Löfvenin mukaan pysyä Naton ulkopuolella myös siksi, että Ruotsi ei halua lisätä jännitystä lähialueellaan tai provosoida yllättäviä ja harkitsemattomia reaktioita.

”Ruotsi ei halua myöskään osallistua muiden päättämiin sotilaallisiin operaatioihin eikä ottaa ydinaseita osaksi puolustusratkaisuaan.”

Ruotsi ei Itämeren tilanteen kiristymisestä huolimatta koe sotilaallista uhkaa sitä kohtaan, Löfven sanoi

”Yksittäinen sotilaallinen, aseellinen hyökkäys Ruotsia vastaan tuntuu epätodennäköiseltä.”

Löfven kuitenkin lisäsi, että ajatus Itämerestä rauhan merenä täytyy palauttaa. Suomen kanssa harjoitettavaa, jopa rauhan ajan ulkopuolelle ulottuvaa yhteistyötä Löfven pitää erittäin tärkeänä.

”Syventynyt yhteistyö ei tarkoita kuitenkaan Suomen ja Ruotsin puolustusliittoa”, Löfven sanoi.

Löfven silti vakuutti, että Ruotsi ei jää passiiviseksi, jos hyökkäys kohdistuu toiseen Pohjoismaahan tai EU-maahan.

”Odotamme, että muut toimivat samoin, jos Ruotsi olisi kohteena.”

Niinistö totesi aiemmin päivällä yhdessä Löfvenin kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että hän ei näe Venäjää Suomelle uhkana.

”Meillä ei ole mitään konkreettista uhkaa tällä hetkellä, siis selvästi havaittavaa konkreettista uhkaa turvallisuudellemme Venäjältä käsin, sanoi Niinistö kommentoidessaan viime perjantaina hyväksyttyä ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa.

Se, että selonteon mukaan ”sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan ei voi sulkea pois”, on Niinistön mukaan realismia.

”Ei voida sellaista mahdollisuutta Suomen kohdalla sulkea pois. Ei tässä maailmassa valitettavasti kovinkaan monen muun maan kohdalla, jos yhdenkään. Siitä tuossa on kyse: realismista.”

Niinistöltä kysyttiin myös, herättääkö selonteko mahdollisesti ärtymystä venäläisissä.

Niinistön mielestä suomalaiset vaivaavat asialla liikaakin päätään.

”Meillä on tapana miettiä, että mikä herättää Venäjällä ärtymystä tai sen karhun. Minusta me vähän liikaakin näemme siinä vaivaa. En ole havainnut presidenttinä suomalaisten toimien herättävän minkäänlaista ärtymystä venäläisissä.”

”Kyllä he sanovat, jos ovat jostain asiasta eri mieltä, ja se on erittäin hyvä asia. Myös me sanomme selkeästi, jos me olemme eri mieltä”, Niinistö sanoi.

Niinistö toisti jälleen näkemyksensä, että jos turvallisuustilanne vaikeutuu selvästi Itämeren alueella, Suomi voi hakea Nato-jäsenyyttä.

”Siis jos turvallisuuden tunteemme olennaisesti ja vakavasti heikkenisi.”

Mahdollisesta Nato-jäsenyyden hakemisesta Suomi ja Ruotsi päättävät Niinistön mukaan itsenäisesti ja erikseen.

”Haluan korjata syvään juurtunutta käsitystä, että Suomi ja Ruotsi ikään kuin yhdessä päättäisivät asiasta. Meillä on eri valtionsäännöt, siksi täydellinen synkronointi ei toimisi.”

Niinistö muistutti, että jäsenhakemuksen takana täytyy olla myös kansan tuki.

”Nato edellyttää, että kansan mielipide mitataan, ja mielipiteen jäsenyydelle on oltava myönteinen, ennen kuin Nato hyväksyy jäseneksi. Luulen, että Suomi on niin pitkälle kehittynyt demokratia, että meillä väki taitaa vaatia, että mielipide katsotaan luotettavalla tavalla.”

”Ellei kansanäänestystä pidettäisi, luultavasti se seikka tulisi olemaan Naton vastustajille yksi painavimpia vasta-argumentteja, myös eduskunnassa. On muistettava, että vain eduskunnan enemmistö, joskus jopa määräenemmistö voi päättää Suomen kansainvälisistä sopimuksista.”

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyössä on Niinistön mukaan edetty ”vikkelämmin” kuin hän osasi odottaa.

Selonteon ilmaisu, että maiden välistä yhteistyötä voidaan tiivistää ”ilman rajoitteita” tarkoittaa Niinistön mukaan ”askel askeleelta etenemistä”.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja presidentti Sauli Niinistö Kultarannassa sunnuntaina.
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja presidentti Sauli Niinistö Kultarannassa sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat